POISTOT (HO 19.11.2015)
2012

Sanomisen ja julkaisemisen vapautta vuodesta 1999
113 516
101 ilmoitusta

Ilmoita ilmaiseksi!

Tiistai 2012-01-10
N:o 1303 - Edellinen - Seuraava - Linkki jokaiseen! - Etsi! - Yhteys - Viikkosanomat-blogi -

Kuvia: Pahvimies NiinistöKuva
Putkimies Lipponen Kuva
Jazzmies Joulupukki Kuva
"Tähti on sammunut" Kuva
Kunnianloukkaus 18.1.2012 Lue!

thailand.fi
phuket.fi

patong.fi

flyingfinn.info

midnightsun
restaurant.info


Patong
Ravintola


Patong Sauna ja kabinetti


Patong Majatalo-Huoneistot


Patong
Mopot ja auto


Flying Finn
Vene-Kalastus


Vuokrattava Talo-
Huvila
Thalangissa

Midnight Sun Restaurant Facebookissa!Kuva: "Vaikea valinta".  Isonna!

Tiistai 2012-01-10  Presidentínvaalit 2012. Ennustukset:
Lokakuun 2011 alussa. Niinistö 40. Soini 20. Väyrynen 20. Lipponen 10. Muut yht. 10.
Viikkosanomat
Joulukuun 2011 alussa:Niinistö 40, Väyrynen 18, Soini 18, Lipponen 8, Haavisto 4, Essayah 4, Biaudet 4, Arhinmäki 4.
Viikkosanomat  ja Nettisanomat 
Virhemargimaali 5 prosenttiyksikköä!
Lue myös! Ylen mahdoton tulos. Lue! 
HS-Gallup humpuukia. 
Lue!

Nettisanomat. Arkisto:  Tammikuu 2006
- Ote vanhustenhuollon arkipäivästä kirvonnut.
- Ehdokastentissä Matti Vanhanen. - Viimeinen Seppo Konttisen talousarvio. - Presidenttiehdokkaat kiusaavat koululaisia. - Tutkija Jouko Karjalainen Stakesista  kommentoi köyhyyttä. - Gallup-sota johtuu väärintulkinnoista ja -uutisoinneista - Irakin sota ja Suomi vuonna 2003. Kuka oli haukka? Osa 2.  Lue! &- Lue!  & Lue!

Nettisanomat. Arkisto. Tammikuu 2006.
08.01.2006

Nettisanomat sunnuntaina 08.01.2006

Extra! Nettisanomat sunnuntaina 08.01.2006.

Ilta-Sanomat syyttää pääministeriä ja presidenttiä valehtelusta!


"Halonen siunasi Nato-yhteistyön. Presidentti, hallitus, ulkoministeriö ja puolustusministeriö ovat valmistelleet vaivihkaa jo viime keväästä lähtien suomalaissotilaiden kouluttamista yhteisharjoituksissa Naton taistelujoukkojen (NRF) kanssa. NRF-joukko on Naton uusi iskunyrkki, johon kuuluu jäsenmaista 17000 sotilasta. NRF on valmis ratkomaan kriisejä ympäri maailmaa.

Kulissien takainen päätös käy ilmi ministeriöiden taustamuistiosta. Julkisuudessa presidentti Tarja Halonen ja pääministeri Matti Vanhanen ovat kieltäneet yhteistyöhön lupautumisen ja todenneet, ettei asia ole ajankohtainen.
Viime torstain vaalipaneelissa Halonen kuitenkin sanoi, että EU-joukot voisivat mennä Nato-harjoituksiin. Presidentin johdolla hallituksen sisäpiiri on hyväksynyt ne käytännön periaatteet ja menettelyt, joilla Suomi voi osallistua Naton harjoituksiin.

Naton ja Suomen salaisissa PARP-neuvotteluissa on hyväksytty Suomelle uusi kumppanuustavoite, joka luo suomalaisosastolle samat nopean toiminnan standardit ja menettelytavat kuin NRF-joukoille. Toisin kuin Halonen ja Vanhanen antavat ymmärtää, yhteistyö Naton nopean toiminnan joukkojen kanssa on ollut ylimmän valtiojohdon pöydällä: "Tasavallan presidentti ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta ovat hyväksyneet linjauksen", muistiossa todetaan."

Lähde: Ilta-Sanomat lauantaina 07.01.2006. Jatkuu!

 21.09.2005 keskiviikkona klo 13:58.
Kuva. "Presidentillinen välipala puiston kioskilla". Jyväskylä. Lounaispuisto. Pertti Manninen. Sarjasta "Ihmisiä askareissaan ". Tulossa! Julkaistu ensimmäisen kerran torstaina
22.09.2005.


 
09.01.2006

Nettisanomat maanantaina 09.01.2006

Extra! Nettisanomat maanantaina 09.01.2006.

Vanhanen ja Halonen kiistävät Ilta-Sanomien väitteet Nato-yhteistyön salailusta.


Ilta-Sanomat maanantaina 09.01.2006.
"Vaalikamppailuun tuli lisää NATO-sähköä. IS:n lauantainen Nato-uutinen herkisti viikonlopun vaalikampanjointia. Timo J. Anttila. Keminmaa. Kari Valtonen. Jyväskylä.

Presidentinvaalien ehdokkaat joutuivat viikonvaihteen aikana ottamaan kantaa IS:n lauantaiseen Nato-uutiseen. Uutisessa viitattiinministeriön muistioon, jossa Suomi valmistautuu osallistumaan Naton nopean toiminnan joukkojen (NRF) harjoituksiin.
Aikaisemmin pääministeri Matti Vanhanenon vakuuttanut, että asiaa ei ole hallituksessa käsitelty. IS:n uutisen jälkeen pääministerikin muisti asian paremmin. Vanhanen pitää erittäin tärkeänä, että Suomi pyrkii yhteensovittamaan EU-joukkonsa toiminnan Naton standardien kanssa.
- Sitä tehdään Nato-maiden kanssa yhdessä. Se on hyvin määrätietoinen tavoite, eikä sitä ole peitelty, vakuutti Vanhanen eilen Keminmaalla.
Vanhasen mukaan kohua herättänyt NRF-yhteistyö on luonnollinen osa Suomen kriisinhallintatoimintaa. Päätöksiä itse harjoituksiin osallistumisesta ei ole kuitenkaan tehty, koska Nato ei järjestä NRF-harjoituksia tänä vuonna.
- Harjoituksiin osallistumisesta päätetään aina erikseen. Se on poliittinen päätös.
Suomea ei uiteta Natoon. Keväällä hyväksyttyä kumppanuustavoitetta pääministeri pitää teknisenä, ei poliittisena päätöksenä, vaikka sen myötä Suomi vie Nato-yhteistyön uudelle ulottuvuudelle.
- Poliittinen päätös tehtiin 90-luvulla, kun päätettiin yhteensovittaa puolustusvoimat Naton standardien kanssa.
Vanhanen ei ole varma, voisiko presidentti estää veto-oikeudellaan harjoituksiin menemisen, jos asiasta tulee kiistaa.
- Tämä pitää tarkistaa juristeilta. En usko, että sellaista tilannetta tulee.

Presidentti Tarja Halonentorjuu epäilyt, että Suomi yritettäisiin salakuljettaa Natoon yhteisten sotaharjoitusten kautta. - Tällaiseen pelkoon ei ole mitään aihetta. Heti kun sotaharjoituskeskustelu lähti liikkeelle, alettiin kysellä, mitä ne herrat ovat sopineet. Nato on sellainen omalla tavallaan demokraattinen järjestö, että sinne pitää lähettää jäsenhakemus, eikä sitä käsitellä salaisesti.
Hakemuksesta ei ole päätetty. Lisäksi Nato edellyttää, että hakemuksen takana on maan kansalaisten luottamus, mitä Suomessa ei ole. Halosen mukaan Suomessa ei ole valmistauduttu muuhun kuin siihen, että EU:n kriisinhallintajoukot totetetaan ja osallistumme niihin. Halonen viittaa siihen, että jo aikaisemmin hän on sanonut suhtautuvansa varauklksella uusien velvoitteiden ottamiseen Suomelle ja osallistumiseen kriisinhallintajoukkoihin verrattuna raskaampien NRF-joukkojen harjoituksiin.
Halonen ei kuitenkaan sulje pois sitä mahdollisuutta, että Suomi osallistuisi NRF-joukkojen harjoituksiin.
- Kysymys on siitä, sopivatko nuo harjoitukset siihen tehtävään, mikä meidän joukoillamme on. Halonen muistuttaa, että olemme olleet jo pitkään Naton kumppanuusmaa ja että yhteisiä harjoituksia on tehty. Harjoitukset valitaan sen mukaan, mitä puolustusvoimat ja puolustusministeriö esittävät.
- Kuten ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) sanoo, ei tässä ole sen kummempaa dramatiikkaa."

Juttuun liittyvä kuva: Ison Nato-tähden sakaroiden välissä kellon kulun mukaan 1) Tarja Halonen 2) Matti Vanhanen 3) Suomalaisia maastopukuisia sotilaita ja ajoneuvo 4) Sauli Niinistö.
Juttuun liittyvä asiakirja: "Asia. Eduskunnan informointi; PARP-neuvottelut 2005; Esitys uudeksi kumppanuustavoitteeksi. Oheisena lähetetään eduskunnan ulkoasiainvaliokunnall ... nojalla ... Naton harjoituksiin. Tämä on erittäin tärkeää sillä, EU ei toteuta joukkojen harjoittamista. Myös muut EU:n taisteluosastoihin osallistuvat maat noudattavat Naton kriteerejä ja standardeja. Tasavallan presidentti ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta ovat hyväksyneet linjauksen. ..."Tähän liittyvä kuvateksti: Ministeriön muistion mukaan Suomi valmistautuu Naton nopean toiminnan joukkojen harjoituksiin.
Juttuun liittyvä lehden kansikuva (osa): "Ilta-Sanomat paljastaa: Halonen siunasi Nato-yhteistyön Sivu 2 Ilta-Sanomat Myynnissä 7-8.1.2006 Hinta 2 e". Juttuun liittyvä Helsingin Sanomien uutisen kuva (osa): "Vanhanen: Nato-harjoituksia ei ole käsitelty hallituksessa. Hallitus ei toistaiseksi ... käsitellyt suomalaisten m ... dollista osallistmista Na ... nopean toiminnan joukko ... NRF:n harjoittuksiin. Pää ... nisteri Matti Vanhanen (kesk) sanoi Ylen radiouuti ... ten presidenttiehdokashaas ... telussa keskiviikkona, että ... asiaa katsotaan sitten, jos ... kutsu tulee. Vanhasen mukaan hall ... sessa tiedetään, että Na ... valmistelu käynniss ... hänen tietojensa ... kutsua Suomelle ... ty. Tämän vuoksi ..." Näihin liittyvä kuvateksti: "IS kertoi ministeriön muistiosta 7.1. Vielä viime viikolla pääministeri Matti Vanhanen kielsi hallituksen tietävän asiasta (HS 5.1).

Lähde: Ilta-Sanomat maanantaina 09.01.2006.

Sama uutinen netissä lyhennettynä ja yhdessä asiassa erilaisena. Nettisanomat on merkinnyt eroavuuden lihavoituna japunaisella:

Iltasanomat.fi maanantaina 09.01.2006.
"Nato-sähköä vaaleihin.
Presidentinvaalien ehdokkaat joutuivat viikonvaihteen aikana ottamaan kantaa IS:n lauantaiseen Nato-uutiseen. Siinä viitattiin hallituksen ulkoasiainvaliokunnan muistioon, jossa Suomi valmistautuu osallistumaan Naton nopean toiminnan joukkojen (NRF) harjoituksiin.
Aiemmin pääministeri Matti Vanhanen on vakuuttanut, että asiaa ei ole hallituksessa käsitelty. IS:n uutisen jälkeen pääministerikin muisti asian paremmin. Vanhanen pitää erittäin tärkeänä, että Suomi pyrkii yhteensovittamaan EU-joukkonsa toiminnan Naton standardien kanssa.
- Sitä tehdään Nato-maiden kanssa yhdessä. Se on hyvin määrätietoinen tavoite, eikä sitä ole peitelty, vakuutti Vanhanen eilen Keminmaalla.
Vanhasen mukaan kohua herättänyt NRF-yhteistyö on luonnollinen osa Suomen kriisinhallintatoimintaa. Päätöksiä itse harjoituksiin osallistumisesta ei ole kuitenkaan tehty, koska Nato ei järjestä NRF-harjoituksia tänä vuonna.

Presidentti Tarja Halonen torjuu epäilyt, että Suomi yritettäisiin salakuljettaa Natoon yhteisten sotaharjoitusten kautta. - Tällaiseen pelkoon ei ole mitään aihetta. Heti kun sotaharjoituskeskustelu lähti liikkeelle, alettiin kysellä, mitä ne herrat ovat sopineet. Nato on sellainen omalla tavallaan demokraattinen järjestö, että sinne pitää lähettää jäsenhakemus, eikä sitä käsitellä salaisesti. (Kirjoittajan nimeä ei mainittu).

Lähde: Iltasanomat.fi maanantaina 09.01.2006.

Muut asiaan liittyvät kirjoitukset Ilta-Sanomissa maanantaina 09.01.2006:
Pääkirjoitus. Huonomuistisia ehdokkaita. Ilta-Sanomien vastaava päätoimittaja on Antti-Pekka Pietilä. Tulossa!
Professori: Osanotto NRF-harjoituksiin luontevaa. Tuomas Näveri.Tulossa!
Pääsylippu Nato-harjoituksiin. (Kirjoittajan nimeä ei mainittu.)Tulossa!
Iltasanomat.fi: Kirjoitus netissä maanantaina 09.01.2006. Tulossa!
Pääsylippu Nato-harjoituksiin.
Timo J. Anttila. Tulossa!

 21.09.2005 keskiviikkona klo 13:58.
Kuva. "Presidentillinen välipala puiston kioskilla". Jyväskylä. Lounaispuisto. Pertti Manninen. Sarjasta "Ihmisiä askareissaan ". Tulossa! Julkaistu ensimmäisen kerran torstaina 22.09.2005.
10.01.2006

Nettisanomat tiistaina 10.01.2006


Extra! Nettisanomat tiistaina 10.01.2006.


Ilta-Sanomat tarkentaa: Kysymyksessä onkin ehdokkaiden huonomuistisuus. Ilta-Sanomat huomaa asiakirjan: "Valiokuntaa pyydetään noudattamaan vaiteliaisuutta luettelon osalta".

Ilta-Sanomat. Maanantaina 09.01.2006.
Pääkirjoitus. Huonomuistisia ehdokkaita.

"Presidenttiehdokkaat Tarja Halonen ja Matti Vanhanen näyttävät kiusaantuneen Ilta-Sanomien viikon vaihteessa kertomasta tiedosta, että Suomen valtiojohto on periaatteessa hyväksynyt tavoitteen suomalaisten sotilaiden osallistumisesta harjoituksiin yhdessä Natoon perustettavien NRF-taistelujoukkojen kanssa. Tosin osallistumiskutsua ei ole vielä tullut.
Halosen ja Vanhasen mukaan mitään salaisia päätöksiä ei ole tehty, vaikka Vanhanen ei STT:lle antamansa lausunnon mukaan muistanut valtiojohdon siunaaman ulkoministeriön muistion tarkkaa sisältöä.
Vaikea salaisia päätöksiä olisi ollutkin tehdä, koska EU:n puolustusyhteistyöhön osallistuvien suomalaisten joukkojen tukeutuminen Naton harjoituksiin on kirjattu uusimpaan, perusteellisen eduskuntakäsittelyn läpäisseeseen puolustuspoliittiseen selontekoon.

Kysymys lienee ennen muuta siitä, että Suomen Nato-yhteistyön tuleva syveneminen on presidentinvaalien alla kiusallinen teema Haloselle ja Vanhaselle, joiden kannattajakunta suhtautuu Natoon varauksellisemmin kuin esimerkiksiSauli Niinistön (kok) kannattajat.
NRF on Naton uusi nopean toiminnan taistelujoukko, jonka on määrä olla 25 000 sotilaan vahvuisena toimintavalmiina ensi syksynä.
EU:n ja Naton nopean toiminnan joukot ovat Natoon kuuluvissa EU-maissa käytännössä pitkälle samoja. EU:hun kuuluvat Nato-maat eivät lähde kouluttamaan kaksia joukkoja, joista valittaisiin jommatkummat sillä perusteella, operoidaanko maailmalla EU:n vai Naton nimissä.

Suomalaisten EU-taistelujoukkojen ainoa mahdollisuus saada riittävää kansainvälistä harjoitusta on osallistuminen harjoituksiin Naton tulevien NRF-joukkojen kanssa. Asia on tärkeä Suomen uskottavuudelle eurooppalaisena kriisinhallintaosapuolena. Lisäksi Suomen turvallisuuspoliittiseen linjaan sisällytetty Nato-jäsenyysoptio muuttuisi todellisesta vaihtoehdosta kuolleeksi kirjaimeksi, jos Suomi kieltäytyisi tulossa olevasta NRF-yhteistyötarjouksesta.
Halonen ja Vanhanen tietävät sen, mutta kumpikin on tähän saakka laskenut, ettei tämän tiedon julkistamisesta ole heille lyhyen tähtäyksen hyötyä. Ikivanhan toimintaohjeen mukaan vaalien alla pitää puhua mukavia, jotta vaalien jälkeen voidaan tehdä sellaista, mikä ei ole kaikkien mielestä mukavaa.
Kahden ehdokkaan heittäytyminen huonomuistisiksi antaa heidän vastustajilleen n-mahdollisuuden arvostella heidän muistinsa valikoivuutta. Nato-vastaiset presidenttiehdokkaat voivat nyt päivitellä, miten lähelle Naton kylkeä Suomi on sitouduttu viemään. Nato-myönteisinä tunnetut Sauli Niinistö ja Henrik Lax puolestaan voivat kysyä, mitä hävettävää valtiojohdolla sen omasta mielestä on Nato-yhteistyön syventämisessä.
Nato-teema pysynee pinnalla varsinkin Niinistön kampanjassa. Sitä tulee tänään vauhdittamaan ruotsalaisen veljespuolueen johtaja Fredrik Reinfeldt, joka sanoi eilen Hufvudstadsbladetin haastattelussa haluavansa Ruotsin Naton jäseneksi yhtä aikaa Suomen kanssa."

Pääkirjoitukseen upotettuna: "Nato-yhteistyön syvenemisestä ei haluta puhua, jottei lintukodon vaalirauha häiriintyisi". Kuva: "Toistaiseksi ratkaisematon kysymys on, liehuuko tämän Naton portin takana vielä tällä vuosikymmenellä myös Suomen lippu". Ilta-Sanomat. Maanantaina 09.01.2006. Pääkirjoitus. Huonomuistisia ehdokkaita.
Lähde: Ilta--Sanomat.


Ilta-Sanomat. Maanantaina 09.01.2006.
Professori: Osanotto NRF-harjoituksiin luontevaa. Tuomas Näveri.

“Suomalaissotilaiden kouluttaminen Naton NRF-joukkojen kanssa olisi valtio-opin professori Tuomas Forsbergin mukaan luontevaa.
- En osaa sanoa, onko osallistuminen NRF-harjoituksiin välttämätöntä, mutta luontevaa se ainakin olisi, Forsberg aloittaa.
Forsberg ei lähde arvioimaan, onko Suomen poliittinen johto hivuttanut maata kansalta salassa kohti NRF-yhteisharjoituksia.
- Tätä en tiedä, mutta on selvää, että ennen varsinaisia päätöksiä täytyy tehdä etukäteissuunnitteluja ja muita valmisteluja, Forsberg sanoo.
- Me olemme olleet jo monessa mukana Nation kanssa siitä lähtien, kun Suomi liittyi Naton rauhankumppaniksi. Puolustusvoimiemme toiminnalliset periaatteet ovat jo pitkälti Nato-yhteensopivia.
Miksei olisi myös järkevää osallistua Naton nopean toiminnan NRF-joukkojen harjoituksiin, Forsberg miettii.

Naton NRF-joukkojen pitäisi olla toimintavalmiina syksyllä. EU: nopean toiminnan joukot puolestaan ovat valmiina ensi vuoden alussa. Suomi on mukana kahdessa EU-taisteluosastossa. Ensimmäiseen kuuluu Suomen ohella Nato-maat Saksa ja Hollanti. Toisessa taisteluosastossa Suomen rinnalla on Ruotsi ja Nato-maat Norja ja Viro.
- EU:n ja Naton nopean toiminnan joukot tulevat olemaan pitkälti samoja. Mikään EU:hun ja Natoon kuuluva maa ei rupea kouluttamaan kahta erillistä joukkoa. Isoa kuilua näiden joukkojen välillä ei ole Forsberg sanoo.
- Jo tämän vuoksi joukkojen harjoitukset tulevat olemaan pitkälti samoja ja NRF-vetoisia, Forsberg mainitsee.
Suomelle tarjotaan todennäköisesti ensi syksynä Naton Riian huippukokouksen yhteydessä kutsu osallistua NRF-harjoituksiin. Suoni tuskin kieltäytyy näistä Nato-harjoituksista.
Kieltäytyminen tarkoittaisi sitä, että Suomi joutuisi toteuttamaan EU:n nopean toiminnan joukkoihin liittyvät koulutus- ja harjoitussitoumuksensa muilla keinoin.
Suomen asema sotilaallisesti liittoutumattomana maana ei olisi Forsbergin mukaan mennyttä, vaikka Suomi osallistuisi NRF-toimintaan."

Kuva: Professori Tuomas Forsbergin mukaan Suomelle sopii yhteistoiminta NRF:n kanssa. Professori: Osanotto NRF-harjoituksiin luontevaa. Ilta-Sanomat. Vaalit 2006. Maanantaina 09.01.2006. Tuomas Näveri.
Lähde: Ilta--Sanomat.

Ilta-Sanomat. Maanantaina 09.01.2006.
Pääsylippu Nato-harjoituksiin.

"IS:n lauantaina uutisoima ja viime keväänä hyväksytty nopean toiminnan kumppanuustavoite (High Readiness Capabilities and Standards) on Suomelle välttämättömän tärkeä väline.
Se on käytännössä Suomen pääsylippu, joka oikeuttaa ja antaa kyvyn osallistua Naton harjoituksiin. Sen päämääränä on kehittää Suomen EU-joukot täysin yhteensopiviksi Naton NRF-joukkojen kanssa.
Kumppanuustavoitteen keskeinen uusi sisältö Suomen kannalta ovat kriteerit, standardit ja sertifiointimenettelyt, jotka noudattavat Naton nopean toiminnan joukkojen (NRF) vastaavia menettelytapoja,
todetaan ulkoministeriön ja puolustusministeriön muistiossa.

Kumppanuustavoite tuli viikonloppuna yllätyksenä myös valtaosalle kansanedustajille.
Se ei ole mikään ihme, sillä ulkoministeriön ulkoasiainvaliokunnan muistiossa todetaan suorasanaisesti: Valiokuntaa pyydetään noudattamaan vaiteliaisuutta luettelon osalta.
Eli kumppanuustavoitteesta ei saanut hiiskua julkisuuteen.
Kumppanuustavoitteen ohella Nato pitää harjoituksiin osallistumisen pääsyvaatimuksena kumppanimaan joukkojensuorituskyvyn arviointia (OCC).

Ulkoministeriön toisessa. marraskuussa tekemässä muistiossa korostetaankin EU-joukkojen ja Nato-joukkojen toiminnallista yhteyttä. Koska useimmat EU-maat ovat myös Naton jäseniä, täysipainoinen osallistuminen niin Naton kuin EU:nkin toimeenpanemiin kriisinhallintaoperaatioihin tulee käytännössä edellyttämään yhteistoimintakykyä NRF-koulutuksen saaneiden joukkojen kanssa.

Nato ei tule esittämään kutsuja harjoituksiin, vaan ne avataan kaikille halukkaille ja kyvykkäille.
Siksi Suomen kannalta ratkaiseva askel otettiin, kun presidentti ja hallitus hyväksyivät kumppanuustavoitteen.
Tavoite on muotoiltu erityisesti EU:n sotilaallisesti liittoutumattomia jäsenmaita varten; Ruotsi on jo sen hyväksynyt. lukee muistiossa.
NRF yhteistyön ohella Suomi on ottanut “aktiivisesti” osaa Naton terrorismin vastaiseen toimintaan. Ulkoministeriön mukaan Suomi on lupautunut isännöimään vuonna 2008 kansainvälistä joukkotuhoaseiskun jälkiseurausten harjoitusta.

Kuva: Nato-joukkoja harjoituksissa Kosovossa. Pääsylippu Nato-harjoituksiin. Ilta-Sanomat. Vaalit 2006. Maanantaina 09.01.2006. (Kirjoittajan nimeä ei mainittu).
Lähde: Ilta--Sanomat.


(www.iltasanomat.fi 9.1.2006)
Pääsylippu Nato-harjoituksiin. Presidenttipörssi. Timo J. Anttila.

"Ilta-Sanomien lauantainen uutinen valtionjohdon viime keväänä tekemästä linjauksesta pyrkiä harjoittelemaan Naton nopean toiminnan joukkojen kanssa herätti odotetusti kahdenlaisia reaktioita.
PääministeriMatti Vanhanen piti uutta kumppanuustavoitetta itsestäänselvyytenä ja arveli blogissaan, että "nyt on ollut vika kuulijassa jos epäselvyyttä on syntynyt". Vanhasen mukaan"harjoitusyhteistyö on jo vuosia vanhaa".

Se toinen reaktio oli hämmennys ja yllätys. Palautteesta päätellen voisin veikata, että vähintään 190 kansanedustajaa kuuli ensi kerran IS:n sivuilta, että Suomi on hyväksynyt viime keväänä kumppanuustavoitteen nimeltä High Readiness Capabilities and Standards, PG G 0035.
Asia on tosin kerrottu eduskunnan ulkoasiainvaliokunnalle, mutta muistio sisälsi suorasukaisen toivomuksen:"Valiokuntaa pyydetään noudattamaan vaiteliaisuutta luettelon osalta". Eli uudesta ja 55 vanhasta kumppanuustavoitteesta ei saanut hiiskua. Ei siis ihme, jos vika oli kuulijassa!
Itse olen seurannut Suomen Nato-politiikkaa aktiivisesti 90-luvun alusta ja vieraillut ensi kertaa Natossa vuonna 1993. Törmäsin viime viikolla ensimmäistä kertaa tietoon tällaisesta parp-tavoitteesta.

Vielä kerran, mistä kohussa on loppujen lopuksi kyse.
Pääministeri on oikeassa siinä, että tavoite ei ole sinällään ole dramaattinen: sen avulla Suomi pyrkii luomaan uudet EU-joukkonsa yhteensopiviksi Naton taistelujoukkojen eli NRF:n (The Nato Response Force) kanssa.
"Kumppanuustavoitteen keskeinen uusi sisältö Suomen kannalta ovat kriteerit, standardit ja sertifiointimenettelyt, jotka noudattavat Naton nopean toiminnan joukkojen (NRF) vastaavia menettelytapoja", lukee ulkoministeriön ja puolustusministeriön 25.4. 2005 päivätyssä muistiossa.
Tavoite on räätälöity EU:n liittoutumattomille maille ja Ruotsi on jo sen hyväksynyt.

Pääministeri Vanhanen ja presidentti Tarja Halonen ehtivät sanoa, ettei asiaa ole käsitelty hallituksessa ja eduskunnassa. Asia tulee heidän mukaansa ajankohtaiseksi vasta kun kutsu harjoituksiin tulee.
Oikeasti asia on kuin onkin laitettu vireille jo viime keväänä. "Tasavallan presidentti ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta ovat hyväksyneet linjauksen" , vahvisti muistio.

Kun Suomi hyväksyi kumppanuustavoitteen, se otti päämääräkseen pyrkiä täyttämään Nato-kriteerit, jotka mahdollistavat EU-joukkojen harjoittelun Naton kanssa. Tavoite on kynnysehto harjoituksiin pääsylle joukkojen suorituskyvyn arvioinnin (OCC) lisäksi.
Sama suomeksi: kumppanuustavoite on ikään kuin pääsylippu, joka vaaditaan harjoituksiin osallistujilta. Pääsylipun hankinta ei tietenkään 100 prosenttisesti takaa, että menee konserttiin, mutta se yleensä se ilmaisee vakaata tahtoa mennä.

Periaatepäätöksen merkitystä korostaa, että Nato ei erikseen lähetä harjoituskutsua. Ne avataan kumppaneille ja niihin ilmoittaudutaan. Ratkaiseva askel otettiin siis viime keväänä.
Kun Suomi on päättänyt suhtautua myönteisesti Naton NRF-yhteistyöhön ja astua näin lähemmäksi Natoa, voi kysyä oliko tuo päätös poliittinen päätös vai ei, ja olisiko siitä pitänyt käydä avoin poliittinen keskustelu?
Pääministerin mukaan kyse oli teknisestä ratkaisusta. "Tässä suhteessa asia ei ollut poliittisesti erityisen merkittävä. Poliittinen päätös tehtiin 90-luvulla jolloin hyväksyttiin puolustusvoimien saattaminen yhteensopivaksi tekniseltä osalta Naton kanssa", sanoi pääministeri eilen Keminmaalla.
Niin, miten on?"
Timo J. Anttila

(www.iltasanomat.fi 9.1.2006) Presidenttipörssi. Timo J. Anttila.  Alkuperäinen teksti: Pääsylippu Nato-harjoituksiin.
IS:n poliittisen toimituksen esimies Timo J. Anttila kirjoittaa presidenttipörssissä vaalitaistelun puheenaiheista ja tapahtumista.

Lue myös!
Sunnuntaina 08.01.2006. Ilta-Sanomat syyttää pääministeriä ja presidenttiä valehtelusta!
Maanantaina 09.01.2006. Vanhanen ja Halonen kiistävät Ilta-Sanomien väitteet Nato-yhteistyön salailusta.
 21.09.2005 keskiviikkona klo 13:58.
Kuva. "Presidentillinen välipala puiston kioskilla". Jyväskylä. Lounaispuisto. Pertti Manninen. Sarjasta "Ihmisiä askareissaan ". Tulossa! Julkaistu ensimmäisen kerran torstaina 22.09.2005.

 

02.01.2006

Kuvasarja: Jouluksi kotiin,alkumatka torstaina 22.12.2005.
Kuvat: Pertti Manninen torstaina 22.12.2005 klo 12:30 -14.25. Jyväskylä.
Ensimmäinen kuva hiukan aiemmin Laukaassa.
1-sarja. "Häikäisevästä kirkkaudesta siniseen hetkeen." Isonna!

Kertomus tulossa! - 100 kuvaa lisää tulossa!

http://www.nettisanomat.com/2006/01/02/etusivu.htm


03.01.2006


Kuvasarja: Jouluksi kotiin. Torstaina 22.12.2005 klo 14.44 -17.31.
Jämsänkoski tai Jämsä. Jämsä. Jämsän poika. Orivesi. Tampere.

Hämeenlinna. Helsinki. Pasila.
Kuvat: Pertti Manninen.
2-sarja. "Sinisestä hetkestä kaupungin valoihin."

Isonna! Kertomus tulossa! - 100 kuvaa lisää tulossa!

1-sarja. "Häikäisevästä kirkkaudesta siniseen hetkeen."

http://www.nettisanomat.com/2006/01/03/etusivu.htm


04.01.2006


Kuvasarja:Jouluksi kotiin. Torstaina 22.12.2005 klo 17.34 -18.09 ja perjantaina 23.12.2005 klo 11.55- 11.41. Helsinki. Pasila. Linja 23. Metsämäentie. Kivihaka, Etelä-Haaga.

Kuvat: Pertti Manninen.
3-sarja.
Kaupungin valoista harmaaseen päivään."
Isonna!

1-sarja.
"Häikäisevästä
2-sarja. "Sinisestä hetkestä
100 kuvaa lisää tulossa!

http://www.nettisanomat.com/2006/01/04/etusivu.htm


05.01.2006


Kuvasarja: Joulun tienoilla. Perjantaina, aaton aattona 23.12.2005.
klo 13.58- 18.36.
Kuvat: Pertti Manninen.
4-sarja. Kaksoset isomummia tervehtimässä.
Isonna!
Kertomus tulossa!
100 kuvaa lisää tulossa!

1-sarja. "Häikäisevästä kirkkaudesta siniseen ...
2-sarja."Sinisestä hetkestä kaupungin valoihin."
3-sarja."Kaupungin valoista harmaaseen päivään."


http://www.nettisanomat.com/2006/01/05/etusivu.htm


06.01.2006

5-sarja. "Hetkiä Helsingissä. Matkalla Anttilasta Taloustaloon. Lamppua etsimässä ennen joulurauhan julistamista." Pertti Manninen.
Kuvat lauantaina 24.12.2004 klo 11.38 -11.50.Isonna!
Kertomus tulossa!
100 kuvaa tulossa!

1-sarja."Häikäisevästä kirkkaudesta..."
2-sarja.
"Sinisestä hetkestä ..."
3-sarja."Kaupungin valoista ..."
4-sarja.
Kaksoset isomummia ..."

http://www.nettisanomat.com/2006/01/06/etusivu.htm


07.01.2006

Kuvat lauantaina 24.12.2004 klo 12.09 -12.16. Isonna!
Kertomus tulossa!
100 kuvaa tulossa!
1-sarja."Häikäisevästä kirkkaudesta..."

 


extra!

 

6-sarja. "Hetkiä Helsingissä. Matkalla Taloustalosta Rautatieasemalle jo joulurauhan julistamisen jälkeen." Pertti Manninen.

2-sarja."Sinisestä hetkestä ..."
3-sarja. "Kaupungin valoista ..."
4-sarja.Kaksoset isomummia ..."
5-sarja. "Hetkiä Helsingissä.Matkalla Anttilasta ..."

http://www.nettisanomat.com/2006/01/07/etusivu.htm


08.01.2006


Extra!

7-sarja. "Hetkiä Helsingissä. Loskaa pakoon Aseman ja tunnelin kautta kohti Manskua. Kuvat lauantaina, jouluaattona Pertti Manninen.
Kuvat lauantaina, jouluaattona 24.12.2005 klo 12.16 - 12.19. Isonna kuvat!
Kertomus tulossa!
100 kuvaa
tulossa!

1-sarja. "Häikäisevästä kirkkaudesta..."
2-sarja."Sinisestä hetkestä ..."
3-sarja."Kaupungin valoista ..."
4-sarja.Kaksoset isomummia ..."
5-sarja. "Hetkiä Helsingissä. Matkalla Anttilasta ..."
6-sarja.Matkalla Taloustalosta ..."
7-sarja. Loskaa pakoon Aseman ..."

http://www.nettisanomat.com/2006/01/08/etusivu.htm


09.01.2006


8-sarja. "Hetkiä Helsingissä. Loskaa pakoon Aseman ja tunnelin kautta kohti Manskua. Kuvat Pertti Manninen.

Kuvat lauantaina, jouluaattona 24.12.2005 klo 12.23 - 12.25. Isonna kuvat!
Kertomus tulossa!
100 kuvaa tulossa!


1-sarja. "Häikäisevästä kirkkaudesta..."
2-sarja."Sinisestä hetkestä ..."
3-sarja."Kaupungin valoista ..."
4-sarja. Kaksoset isomummia ..."
5-sarja. "Hetkiä Helsingissä. Matkalla Anttilasta ..."
6-sarja. Matkalla Taloustalosta ..."
7-sarja. Loskaa pakoon Aseman ...
8-sarja. ... ja tunnelin kautta ..."

http://www.nettisanomat.com/2006/01/09/etusivu.htm


10.01.2006


extra!


9-sarja. "Hetkiä Helsingissä. Sokos hiljenee vaikka viimeiset asiakkaat kiiruhtavatkin juoksujalkaa vasta viittä vaille sulkemista.
Kuvat Pertti Manninen.

Kuvat lauantaina, jouluaattona 24.12.2005 klo 12.37 - 12.55. Isonna kuvat!
Kertomus tulossa!
100 kuvaa tulossa!


http://www.nettisanomat.com/2006/01/10/etusivu.htm

 
12.01.2006
 

10-sarja. "Hetkiä Helsingissä jouluaattona 2006. 180-astetta Mannerheimintietä ja pysäkkiä. Kympin matka alkaa: Posti, Sanoma, Marski ja Makasiini.
Kuvat Pertti Manninen
lauantaina, jouluaattona 24.12.2005 klo 12.50 - 13.00.
Isonna kuvat!

Päivän extrakuva:
Marski ja Sanoma
Kertomus tulossa!
100 kuvaa tulossa!

 

 
13.01.2006
 

11-sarja.Hetkiä Helsingissä jouluaattona 2006 päivän hämärtyessä, tuiskun yltyessä. Mannerheimintien itäpuolta 10-raitiovaunun kyydissä vartin verran.
Kuvat lauantaina, jouluaattona 24.12.2005 klo 13.01 - 13.16. Pertti Manninen.
Isonna kuvat!
Päivän extrakuvat:
Iloiset veikot.
Kuusi Jalavatiellä.

Kertomustulossa!
100 kuvaatulossa!

 

 
13.01.2006

 

Linkit

Linkit joka numeroon ja haku, myös skandit!


Yhteys

nettisanomat.com joka torstai. Vastaava päätoimittaja
Pertti Manninen.
nettisanomat
@hotmail.com

3 vrk:n sääennuste

John Lennon Double
Fantasy Yoko Ono

 

Vaikea kuva

** Jaana Kurjenoja:
Veropolittiikka ja verotuotot


nettisanomat.com - tilasto


Tilasto: Nettisanomilla on ollut heinäkuusta 1999 alkaen 850 000 (0,85 miljoonaa) kävijää, jotka ovat tehneet 17 400 000 (17,4 miljoonaa) hakua (hits)! 19.09.2005


http://www.nettisanomat.com/2006/01/13/etusivu.htm
 
 21.09.2005 keskiviikkona klo 13:58.
Kuva. "Presidentillinen välipala puiston kioskilla". Jyväskylä. Lounaispuisto. Pertti Manninen. Sarjasta "Ihmisiä askareissaan ". Tulossa! Julkaistu ensimmäisen kerran torstaina 22.09.2005.

http://www.nettisanomat.com/2006/01/13/etusivu.htm

11.01.2006

Nettisanomat keskiviikkona 11.01.2006

Presidentin- vaalit 2006. Gallupit.
Viimeiset 1. kierroksen gallupit.

Presidentin- vaalit 2006. Gallupit. Helsingin Sanomat tiistaina 20.12.2005 Aamulehti ja Turun Sanomat torstaina 05.01.2006 Helsingin Sanomat lauantaina 31.12.2005 Helsingin Sanomat tiistaina 10.01.2006 MTV3 keski-viikkona 11.01.2006. Yle torstaina 12.01. 2006?
Tarja Halonen 52,5-57,5 53,1-59,3 51,5-56,5 48,5-53,5 52-58  
Sauli Niinistö 17,5-22,5 17,2-23,4 17,5-22,5 19-23 16-22  
Matti Vanhanen 16,5-21,5 13,4-19,6 15,5-20,5 16-20 14-20  
Kaiikien kannatus-prosentit tulossa! HS tiistaina 20.12.2005. Keskisuoma-lainen perjantaina 06.01.2006. HS lauantaina 31.12.2005. HS tiistaina 10.01.2006. mtv3.fi keski-viikkona 11.01.2006  

Tutkimusten tarkempi analyysi tulossa!


13.01.2006

Nettisanomat perjantaina 13.01.2006

Erään gallupin anatomia. Presidentinvaalit 2006. Aamulehti ja Turun Sanomat torstaina 05.01.2006.

Perjantaina 06.01.2006.
Ensireaktio.
Gallup-uutinen. Keskisuomalainen perjantaina 07.01.2006.
Välitön kommentti. Gallup-sota johtuu väärintulkinnoista ja -uutisoinneista, yhä vuonna 2006!

Maanantaina 09.01.2006.
Aineiston hankintaa.
Aamulehti.
Muita kommentteja. Savon Sanomat ja Ilta-Sanomat.

Keskiviikkona 11.01.2006.
Aineiston hankintaa.
Turun Sanomat (netti).
Gallupintekijän puolustuspuheenvuoro (netti).

Torstaina 12.01.2006.
Loppureaktio. Helsingin Sanomatkin rupesi ottamaan virhemarginaalit huomioon selostaessaan uutta
galluppiaan tiistaina10.01.2006! Tulossa!

Kolme viikkoa sitten:
HS-Humbug.
Epä-älyllinen Gallup-humpuuki jatkuu: Helsingin Sanomat unohtaa "tutkimusta" selostaessaan virhemarginaalit, jälleen kerran. "Eikö tämä huoraaminen ole lukijoiden öykkärimäistä aliarviointia?"
Tiistaina 20.12.2005.

Lue myös! Gallup-historiaa.
Kuusi vuotta sitten: Jäikö galluppeja julkaisematta?
Helsingin Sanomien ja Ylen uskomattomat selitykset!


Erään gallupin anatomia. Presidentinvaalit 2006. Aamulehti ja Turun Sanomat torstaina 05.01.2006.

Perjantaina 06.01.2006.
Ensireaktio. Gallup-uutinen. Keskisuomalainen perjantaina 07.01.2006.

Keskisuomalainen perjantaina 6.1.2006 pääuutissivulla.
“Mielipidemittaus nostatti tunteita
Helsinki Esko Parkkila, STT
Keskustan presidenttiehdokkaan Matti Vanhasen tutkimusvastaava yht.tri Karina Jutila ei pidä torstaina julkistettua presidenttiehdokkaiden kannatusmittausta luotettavana.
Kyseinen mittaus osoitti Vanhasen kannatukseksi 16,5 prosenttia, Sauli Niinistön 20,3 prosenttia ja Tarja Halosen 56,2 prosenttia.
Myös mielipidetutkimusten asiantuntija, professori  Pertti Suhonen Tampereen yliopistosta katsoo, että nyt julkaistussa kyselyuutisessa on vakava virhe.

Tutkimuksen mukaan Halosen kannattajista suurin osa eli 64,7 prosenttia on alle 30-vuoitiaita. Jutila sanoo, että jos tämä pitäisi paikkansa, niin Halonen tuskin tulisi valituksi presidentiksi.
- Tämä osoittaa yksittäisenä tietona, ettei edustavasta otoksesta ole kysymys, Jutila sanoo.
Hän kertoo mittauksen tuovan mieleen, että sen avulla halutaan nostaa Niinistön mahdollisuuksia ja vastaavasti alentaa Vanhasen asemaa vaaleissa.
MC Info Oy:n tekemän tutkimuksen otantamenetelmä ei ilmeisesti kestä Jutilan mukaan arviointia, jolloin tutkimuksen luotettavuutta ei voida arvioida. erityisesti voidaan epäillä, että otos on vinoutunut iän ja sukupuolen osalta.
Myös tutkimusaika oli pitkä, yli kolme viikkoa.
Tutkimuksen teettivät Aamulehti jaTurun Sanomat, jotka julkaisivat siitä uutisen näyttävästi torstaina.
Valtakunta 11 Jyväskylän seutu 7”
Keskisuomalainen perjantaina 6.1.2006. A-osa. Sivu2. Pääuutissivulla, 2/8 palstaa ylhäällä.

Keskisuomalainen. Valtakunta. Perjantaina 6.1.2006 sivulla 11.
“Halos-luvut ennakoivat yhtä kierrosta
Presidentinvaalit: Istuvan presidentin ja Niinistön kannatus kasvanut.
Matti Vanhasen tukijoukot hermostuivat uusimman gallupin tekijöille.
Helsinki STT, Esko Parkkila
SDP:n ja vasemmistoliiton presidenttiehdokas Tarja Halonen on äänestäjien ylivoimainen suosikki myös uusimman mielipidemittauksen mukaan. Joulukuun puolenvälin ja lopun aikoihin tehdyssä tutkimuksessa Halosta kannatti 56,2 prosenttia ehdokkaansa paljastaneista. Tulos vahvistaa näkemystä, että vaali ratkeaisi jo ensimmäisellä kierroksella.
Tutkimuksen perusteella Halosen kannatus olisi edelleen nousussa verrattuna viime vuoden lopussa julkaistuun tutkimukseen.
SilloinHelsingin Sanomien teettämän tutkimuksen mukaan Halosen kannatus oli 54 prosenttia.
Turun Sanomien ja Aamulehdenteettämässä tutkimuksessa kokoomuksen Sauli Niinistön kannatuslukema oli 20,3 prosenttia ja keskustan  Matti Vanhasen16,5 prosenttia.
Vajaa viikko sitten julkaistun tutkimuksen mukaan Niinistön kannatus oli 20 prosenttia ja Vanhasen 18 prosenttia. Eli vaalien tämänhetkiset voittajat ja häviäjät olisivat selvillä.

Hautalalle, Soinille ja muille loput prosentit
Tutkimustoimisto MC-Infon tekemässä tutkimuksessa haastateltiin 1500 äänestysikäistä. äänestämään aikovista 80 prosenttia eli runsas tuhat vastaajaa paljasti ketä äänestäisi. Tutkimuksen luottamusväli kannatusluvuissa on 3,1 prosenttiyksikköä.
Vihreiden Heidi Hautalaa aikoi äänestää 2,3 prosenttia. Perussuomalaisten Timo Soinin ja kristillisdemokraattien  Bjarne Kalliksen kannatus jäi 1,4 prosenttiin.
RKP:n  Henrik Laxille mittaus antoi prosentin kannatuksen ja sitoutumattomalle Arto Lahdelle 0,9 prosenttia.
Halosen kannatusluku merkitsisi toteutuessaan, että hänet valittaisiin uudelleen presidentiksi jo vaalin ensimmäisellä kierroksella.

“Onko tutkimus poliittinen operaatio?”
Vanhasen kampanjan tutkimusvastaava, yhteiskuntatieteiden tohtori Karina Jutila kyseenalaistaa Aamulehden ja Turun Sanomien teettämän tutkimuksen luotettavuutta. Hänen mieleensä tulee, että tutkimuksella on haluttu tehdä eroa Niinistön ja Vanhasen välillä.
- Jos tutkimus ensinnäkin tilataan sellaiselta tutkimuslaitokselta, jolla ei ole osaamista poliittisen mielipidemittauksen kentältä, hän sanoo.
- Epäilyä aiheuttaa myös tutkimuksen ajankohta. Myös eräiden muiden asioiden perusteella voi kysyä, onko tämä poliittinen operaatio vai median perinteistä työkenttää, jossa hankitaan uutta ja luotettavaa tietoa ja kerrotaan se kansalle, Jutila kysyy.
Tutkimuksen otantamenetelmästä ei Jutilan mielestä ole tarkkaa tietoa, jolloin tutkimuksen luotettavuutta ei voida arvioita. Erityisesti voidaan epäillä, että otos on vinoutunut iän ja sukupuolen osalta.
Tiedot vastaajista on poimittu puhelinluetteloista maakunnittain painotettu väestömäärän mukaan, mikä hyvin toteutettuna on oikea menetelmä.
Otokseen tulevat todennäköisesti taloudet, joissa on sekä lankaliittymä että matkapuhelin.
Jutila arvelee, että vastausten saaminen on ollut tärkeämpää, kuin että otos olisi suomalaisia edustava.
Lisäksi 1500:sta kyselyyn vastanneesta vain 1056 eli 70 prosenttia ilmoitti, ketä aikoo äänestää presidentinvaaleissa. vakiintuneiden tutkimuslaitosten mittauksissa kantansa ilmoittaa yleensä 85-90 prosenttia vastanneista.
Tutkimuksen mukaan 88 prosenttia aikoo äänestää vaaleissa.
HS/Gallupin tuoreemmassa 27.-29.12.2006 toteutetussa kyselyssä 71 prosenttia vastaajista piti äänestämistään täysin varmana.”

Kuvateksti: Tamperelainen Aamulehti ja turkulainen Turun Sanomat julkaisivat uutisen presidenttigallupistaan torstaina näyttävästi. Kuva 4/8 palstaa.
Keskisuomalainen. Valtakunta. Perjantaina 6.1.2006. Ylhäältä alkaen 6/8 palstaa sivulla 11.

Keskisuomalainen. Valtakunta. Perjantaina 6.1.2006 sivulla 11.
“Gallup-tutkija tyrmää kyselyn
Helsinki Pekka Pohjolainen / STT
Presidenttiehdokkaiden tuoreimmasta kannatuskyselystä leimahti torstaina vaalien ensimmäinen varsinainen gallup-kahakka.
Mielipidekyselyjen tutkijan professori Pertti Suhosen mukaan Aamulehden jaTurun Sanomien torstaisessa kyselyuutisessa on vakava virhe.
Lehtien MC-Info-tutkimuslaitoksella teettämän kyselyn mukaan kokoomuksen presidenttiehdokkaan Sauli Niinistön etumatka keskustan Matti Vanhaseen on kasvanut.
Suhosen mukaan johtopäätökset uutisessa tehdään täysin väärään suuntaan, kun lähdetään vertaamaan tuloksia niin päin, että TS:n ja Aamulehden kysely olisi ikään kuin tuoreempi kuin
Helsingin Sanomien.
- Turun Sanomien mittauksen haastattelut on kuitenkin tehty valtaosaltaan aikaisemmin kuin HS-Gallupin. Jos muutosta on tapahtunut, se on täsmälleen päinvastaista kuin Aamulehti ja Turun Sanomat esittävät, Suhonen huomauttaa.
Lehtien kyselytutkimus tehtiin 12.-29. joulukuuta, kun viimeisimmän, 31. joulukuuta julkistetun HS-Gallupin haastattelut suoritettiin 27.-29. joulukuuta.
Keskisuomalainen. Valtakunta. Perjantaina 6.1.2006. 3/6 palstaa sivulla 11.


Erään gallupin anatomia. Presidentinvaalit 2006. Aamulehti ja Turun Sanomat torstaina 05.01.2006.

Perjantaina 06.01.2006.
Välitön kommentti.

Nettisanomat perjantaina 06.01.2006
Gallup-sota johtuu väärintulkinnoista ja -uutisoinneista, yhä vuonna 2006!

Tässä viimeaikojen gallupit ilmoitetuin virhemarginaaleinkolmen nyt johdossa olevan osalta aakkosjärjestyksessä!
Ehdokas/Gallup Helsingin Sanomat tiistaina 20.12.2005 Helsingin Sanomat lauantaina 31.12.2005 Aamulehti ja Turun Sanomat torstaina 05.01.2006
Tarja Halonen 52,5-57,5 51,5-56,5 53,1-59,3
Sauli Niinistö 17,5-22,5 17,5-22,5 17,2-23,4
Matti Vanhanen 16,5-21,5 15,5-20,5 13,4-19,6
  Lähde: Helsingin Sanomat tiistaina 20.12.2005 Lähde: Helsingin Sanomat lauantaina 31.12.2005 Lähde: Keskisuomalainen perjantaina 06.01.2006

Lyhyt kommentti:

1) Nettisanomat tyrmäsi Helsingin Sanomien 20.12.2005 julkaiseman HS-Gallupin jo aikaisemmin perusteellisesti artikkelissaan: HS-Humbug. Epä-älyllinen Gallup-humpuuki jatkuu: Helsingin Sanomat unohtaa "tutkimusta" selostaessaan virhemarginaalit, jälleen kerran. "Eikö tämä huoraaminen ole lukijoiden öykkärimäistä aliarviointia?" Tiistaina 20.12.2005.

2) HS-Humbug jatkui sitten 31.12.2005. Analyysi jäi tekemättä matkan takia.

3) Nyt sitten Matti Vanhasen tukijoukko on riemastunut  Aamulehden ja Turun Sanomien yhdessä teettämälle gallupille. Gallupin on tehnytMC-Info Oy. Yhteiskuntatieteiden tohtori  Karina Jutila riehuu Keskisuomalaisen mukaan ilmeisen tietämättömänä tutkimuksen yksityiskohdista ja ruttaa koko tutkimuksen tehneen yhtiön osaamattomaksi.

Kuoroon yhtyy, niinikään Keskisuomalaisen mukaan professori Pertti Suhonen, jolta irtoaa yksi järkeväkin ajatus: pitäisi ottaa huomioon haastattelujen ajankohta. Senkin hän sitten höpäjää käsittämättömäksi lauseellaan "Jos muutosta on tapahtunut, se on täsmälleen päinvastaista kuin Aamulehti ja Turun Sanomat esittävät". Eikö professorikaan tiedä mitään virhemarginaaleista.
Edellä oleva perustuu perjantaina 06.01.2006 Keskisuomalaisessa olleisiin juttuihin. Odotan innokkaasti sitä hetkeä, kun saan käsiini alkuperäisen Turun Sanomat tai Aamulehden. Palaan asiaan.
Perjantaina, loppiaisena, 06.01.2006. Pertti Manninen.

Lue myös: Kuusi vuotta sitten:
Jäikö galluppeja julkaisematta? Helsingin Sanomien ja Ylen uskomattomat selitykset! Nettisanomat torstaina 3.2.2000.
Linkki "näköispainokseen" tällä sivulla!


Erään gallupin anatomia. Presidentinvaalit 2006. Aamulehti ja Turun Sanomat torstaina 05.01.2006.

Maanantaina 09.01.2006.
Aineiston hankintaa. Aamulehti.


Aamulehti Torstai 5. tammikuuta 2006. Etusivu.
“Yli 800 000 ei vielä tiedä tai kerro ketä äänestää
Kysely: Tarja Halosen kannatus riittäisi läpimenoon ensimmäisellä kierroksella, Sauli Niinistö on lisännyt etumatkaansa Matti Vanhaseen
A Minna Kurki Leena Korja-Kaskimäki

Epävarmoja tai kantansa salaavia äänestäjiä on vielä noin 850 000. se on suunnilleen neljän Tampereen verran.
Aamulehdenkyselyn mukaan presidentinvaalien äänestäjistä 11 prosenttia ei vielä osaa sanoa, ketä aikoo äänestää. Yhdeksän prosenttia vastaajista ei halua kertoa kantaansa.
Gallupin mukaan Tarja Halosen läpimeno ensimmäisellä kierroksella vaikuttaa todennäköiseltä, mutta ei varmalta. Halonen saisi äänittä 56,2 prosenttia.
Jos nyt epävarmat tai kantansa salaavat päättävätkin ‘äänestää muita kuin Halosta, putoaisi istuvan presidentin kannatus ensimmäisellä kierroksella 45 prosenttiin.

Edellisiin mielipidemittauksiin verrattuna  Sauli Niinistö on lisännyt selvästi eroa Matti Vanhaseen. Niinistöä kannattaisi nyt 20,3 ja Vanhasta 16,5 prosenttia. Vielä joulukuussa julkaistuissa kyselyissä ero oli huomattavasti pienempi.
Kolmen suurimman ehdokkaan takana eniten keräisi ääniä Heidi Hautala, 2,3 prosenttia. Sitoutumaton  Arto Lahti pitää perää 0,8 prosentin kannatuksellaan.
Gallup ennustaa äänestysvilkkaudeksi 88 prosenttia. Edellisessä presidentinvaalikamppailussa uurnilla kävi 76,9 äänioikeutetuista. Kyselyn teki tutkimustoimisto MC-Info Oy 12.-29. joulukuuta, ja siihen vastasi 1500 ihmistä.

Kotimaa, A5 Pääkirjoitus, A2
Kannatusluvut Aamulehden teettämän kyselyn mukaan
56,2 % Tarja Halonen 20,3 % Sauli Niinistö 16,5 % Matti Vanhanen” (Prosentin ja nimen välissä ehdokkaan kuva).
Aamulehti Torstai 5. tammikuuta 2006. Etusivulla ylhäällä n. 4/5 sivun leveydestä.

Aamulehti Torstai 5. tammikuuta 2006. 3. pääkirjoitus.
“Silmukka kiristyy
Aika käy vähiin ja silmukka kiristyy Tarja Halosen haastajien ympärillä . Toinen ennakkoäänestyspäivä on jo menossa, joten etenkin Sauli Niinistön ja  Matti Vanhasen on iskettävä silmänsä epävarmoihin äänestäjiin estääkseen Halosen valinnan jo vaalin ensimmäisellä kierroksella.
Aamulehden kyselyn ainoa yllätys on Niinistön kasvanut etumatka Vanhaseen. Kokoomuksen ehdokkaan kannatus polkee kuitenkin paikallaan, eikä hän näytä mitenkään hyötyvän siitä, että keskustan kuuluisa vaalikone ole parhaassa terässä.
Halosen kannattajista valtaosa on alle 30-vuotiaaita. He lienevät juuri se joukko, jonka vaa’assa vanhat kunnon blokkirajat tai puolueuskollisuus eivät paljon paina.
Tässä vaiheessa Niinistö ja Vanhanen voivat onnitella itseään ainakin yhdestä asiasta. Mitään merkkejä ole ole kuuden vuoden takaisesta ilmiöstä, jolloin äänestäjät rynnivät sankoin joukoin uurnille vain estääkseen Esko Ahon valinnan presidentiksi.”
Aamulehti Torstai 5. tammikuuta 2006. Pääkirjoitus (3. pääkirjoitus) sivulla 2.

Aamulehti Torstai 5. tammikuuta 2006. Kotimaa. Sivu A 5.
Poliittinen tsunami keikauttaisi
Asetelma: Halonen haukkaamassa yli 56 prosenttia äänistä ensimmäisellä kierroksella
A Minna Kurki
Presidentinvaalikamppailun suurin yllätys on se, ettei vaaleissa näytä olevan luvassa hämmästeltävää.
- Näitten vaalien yllätys on ollut se, että voimasuhteet ovat jumiutuneet paikoilleen, Tampereen yliopiston valtio-opin dosentti Pertti Timonen arvioi.
Tarja Halosen (sd) kannatus näyttää Aamulehden teettämän kyselyn mukaan riittävän voittoon jo vaalien ensimmäisellä kierroksella, vaikka tulokseen laskettaisiin mukaan 3,1 prosentin luottamusväli. Kyselyn mukaan Halosta äänestäisi 56,2 prosenttia äänestäjistä.
Mielipidetiedustelu lupaa Sauli Niinistölle (kok) 20,3 prosentin kannatusta. Matti Vanhasen (kesk) taakse asettuisi 16,5 prosenttia vastaajista.
- Ainahan vaaleissa lukuihin tulee muutoksia, mutta nyt pitää tulla poliittinen tiunami, jotta kannatuslukuihin tulisi enää yllättäviä isoja heittoja, Timonen sanoo.

Epävarmoja vielä paljon liikkeellä
Äänestämään aikovista 80 prosenttia kertoo kantansa. Kyselyn mukaan äänestäjistä 11 prosenttia ei vielä osaa sanoa, ketä aikoo äänestää. Yhdeksän prosenttia vastaajista ei halua kertoa kantaansa. Epävarmoja tai kantansa salaavia äänestäjiä liikkuu siis Suomessa yhteensä yli 850 000, suunnilleen neljän Tampereen verran.
Heidän äänensä eivät kuitenkaan näytä riittävän Halosen voittoveneen keikuttamiseen.
Osa vielä kantaansa pohtivia on niitä, jotka todennäköisesti jättävät äänestämättä. Kaikki epävarmat eivät uurnilla myöskään ryhmity yhden ehdokkaan taakse, vaan äänipotti hajoaa ehdokkaiden kesken, valtio-opin dosentti Pertti Suhonen arvioi.
Timonen pitää epätodennäköisenä, että epävarmoista löytyisi paljon gallupien kakkosen Sauli Niinistön tukijoita.
- Niinistön kannattajakunta on yleensä koulutetumpaa väkeä, kantaansa miettivät taas usein nuoria ja epävarmoja, hän perustelee.
- Muiden äänisaaliilla ei ole merkitystä, jos Halosen kannatus on yli 50 prosenttia, Tampereen yliopiston tiedotusopin professori, Suhonen muistuttaa.

Eurooppalainen kriisi voi viedä uurnille
Timosen mielestä äänestäjien houkuttelussa alkavat olla keinot vähissä, sillä suurimmalle osalle äänestäjistä ehdokkaat ja heidän ajatuksensa ovat tuttuja.
Suhosen mielestä on ainakin teoriassa mahdollista, että vaaleihin nuivasti suhtautuvat innostuvat äänestämään vielä kamppailun loppumetreillä. Suhosen mukaan sellainen tilanne saattaisi syntyä, jos viime päivinä otsikoissa ollut Venäjän ja Ukrainan kaasukiista synnyttäisi Euroopassa vakavia jännitteitä.
Poliittisesta pyörremyrskystä olisi todennäköisesti vähän hyötyä Niinistölle tai Vanhaselle.
- Tällaisessa tilanteessa äänet menisivät todennäköisesti Haloselle, Suhonen arvioi.”

(Kaavio).
Kolmen pääehdokkaan kannatus syys-tammikuussa Kannatus, %
Tarja Halonen 58 61 61 58 56
Sauli Niinistö 20 16 19 18 20
Matti Vanhanen 17 15 18 18 17
Lähteet: Aamulehti ja Turun Sanomat/ MC-Info Oy, MTV3/ Research International, Yle/ Taloustutkimus

(Kaavio).
Jos vaalit olisivat nyt, niin ketä seuraavista äänestäisitte?
%, vastanneista*
Tarja Halonen 56,2
Sauli Niinistö 20,3
Matti Vanhanen 16,5
Heidi Hautala 2,3
Bjarne Kallis 1,4
Timo Soini 1,4
Henrik Lax 1,0
Arto Lahti 0,9
* Kyselyyn osallistui 1056

(Kaavio).
Aiotteko äänestää tulevissa presidentinvaaleissa?
Kyllä 88 %
Ei 6%
Ei osaa sanoa 6%
A Anna Back - Aamulehti

Näin tutkimus tehtiin
Tutkimus toteutettiin 12.-29. joulukuuta 2005. Tutkimuksen teki tutkimustoimisto MC-Info Oy.
Puhelinhaastatteluun osallistui 1500 yli 18-vuotiasta ihmistä ympäri Suomea Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Valintapäätöksensä ilmoitti 1056 vastaajaa.
Luottamusväli on enimmillään 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa, kannatusluvuissa luottamusväli on 3,1 prosenttiyksikköä.
Aamulehti Torstai 5. tammikuuta 2006. Kotimaa. Sivu A 5 ylhäällä 6/8 palstaa.


Aamulehti Torstai 5. tammikuuta 2006. Kotimaa. Sivu A 5.
Niinistö kirii välimatkaa Vanhaseen
Leena Korja-Kaskimäki
Sauli Niinistön (kok) ja Matti Vanhasen (kesk) välinen ero on Aamulehden gallupin mukaan kasvanut selvästi. Vajaa viikko sitten Vanhasen kannatus oli 18 prosenttia, Niinistön 20 prosenttia. Nyt välimatka on kasvanut 3,8 prosenttiyksiköksi.
Tutkimuksen mukaan Halosen kannatus olisi noussut verrattuna vuoden lopussa julkaistuun Helsingin Sanomien teettämään tutkimukseen. Sen mukaan Halosen kannatus oli 54 prosenttia.

Kyselyn mukaan vaalien äänestysvilkkaus on nousussa, sillä 88 prosenttia suomalaisista on aikeissa mennä vaaliuurnille. kuusi vuotta sitten ensimmäisen kierroksen äänestysprosentti oli 76,9.
Asiantuntijat eivät usko äänestysinnon kasvavan näin merkittävästi. Tampereen yliopiston tiedotusopin professori Pertti Suhonen arvioi, että tuloksessa on mukana gallup-lisää: kysyttäessä suurempi osa ihmisistä sanoo äänestävänsä kuin mitä oikeasti tekee niin.
Aamulehti Torstai 5. tammikuuta 2006. Kotimaa. Sivu A 5 keskellä 4/8 palstaa.

Aamulehti Torstai 5. tammikuuta 2006. Kotimaa. Sivu A 5.
"Vanhasen kannattajat kaikkein vanhimpia
Aamulehti
Aamulehden MC-Infolla teettämän gallupin mukaan Tarja Halosen (sd) kannattajista suurin osa on alle 30-vuotiaita (64,7 %), tosin kannatus on korkea kaikissa ikäryhmissä alle 30-vuotiaista yli 64-vuotiaisiin.
Sauli Niinistön (kok) kannattajien ydinjoukko (22,6 %) on 45-64-vuotiaita, Matti Vanhasta (kesk) kannattavat eniten yli 64-vuotiaat (23,7 %)
Aamulehti Torstai 5. tammikuuta 2006. Kotimaa. Sivu A 5.


Erään gallupin anatomia. Presidentinvaalit 2006. Aamulehti ja Turun Sanomat torstaina 05.01.2006.

Maanantaina 09.01.2006.
Aineiston hankintaa. Aamulehti.

Aamulehti. Perjantai 6. tammikuuta 2006. Kotimaa A 7.
Vanhasen väki ihmeissään tuoreesta mielipidekyselystä
A Olli-Pekka Nissinen
Presidenttiehdokas Matti Vanhasen kampanjatoimisto väki äimistyi Aamulehden ja Turun Sanomien teettämästä presidenttigallupista ja sen tuloksista. Kannatuskyselystä leimahti vaalikamppailun ensimmäinen gallup-kahakka.
MC-Infon tekemän mielipidekyselyn mukaan Sauli Niinistö (kok) lisännyt selvästi etumatkaansa Vanhaseen.
Vanhasen kampanjan tutkimusvastaava, yhteiskuntatieteiden tohtori Karina Jutila kyseenalaistaa ehdokkaiden kannatustutkimuksen luotettavuutta.
- En ollenkaan vertaisi niillä tiedoilla, mitkä sain tutkimuksesta, tuloksia vakiintuneiden kannatuskyselyjen tuloksiin. Puhun nyt TNS Gallupista ja Taloustutkimuksesta, kommentoi Jutila.
Hän ihmettelee muun muassa MC-Infon pitkää tutkimusaikaa, joka oli 12.-29. joulukuuta.
- Ensimmäiset vastaukset ovat yli kolmen viikon takaisia. Politiikan toimintaympäristö ja vaaliasetelma ovat muuttuneet tutkimuksen aikana, sanoo Jutila.
- Tämän kaltaisella tutkimuksella ei kyetä kertomaan tilannekuvia nopeasti äänestäjille, mikä on varmaan median tavoitteena. Nyt Aamulehti ja Turun Sanomat vertaavat tuloksia sellaisiin tutkimuksiin, jotka on toteutettu myöhemmin.
Helsingin Sanomien kannatuskysely toteutettiin 27.-29.12. Aamulehden ja Turun Sanomien kyselyn kannatusprosentteihin Jutila ei ota kantaa.
- Kuukausi sitten Halosen kampanja oli juuri käynnistynyt. Kansalaiset ovat vastanneet eri tilannetekijöiden ympäröimänä, mitä tällä hetkellä.
Jutila kiinnittäisi suuremman huomion siihen, miten tutkimuksen tuloksia olisi uutisoitu.
Aamulehti Perjantai 6. tammikuuta 2006. 2/8-palstaa alhaalla sivulla A 7.


Aamulehti. Lauantai 7. tammikuuta 2006. Mielipide. A 4.
Näköharha gallupissa
Aamulehden MC-Info Oy:llä teettämän presidenttigallupin uutisoinnissa 5.1. oli piirteitä, jotka antavat väärän kuvan ehdokkaiden kannatuskehityksestä.
Uutisen keskeinen sanoma oil se, että Sauli Niinistön etumatka Matti Vanhaseen olisi kasvanut selvästi viimeksi julkaistuihin kannatusmittauksiin verrattuna. Tämä on kahdessakin mielessä näköharha.
Niinistön ja Vanhasen kannatusluvut Aamulehden gallupissa olivat 20 ja 17 prosenttia. Helsingin Sanomien 20.12 ja 31.12. julkaisemat Suomen Gallup Oy:n vastaavat lukemat olivat 20 ja 19 prosenttia ja 20 ja 18 prosenttia. Aamulehden tulosten ero Helsingin Sanomien viimeisimpään tutkimukseen on niin pieni, ettei sen perusteella voi puhua muutoksesta, kun otetaan huomioon tulosten luottamusväli eli virhemarginaali.
Niinistön etumatkan kasvusta ei voi senkään vuoksi, että MC-Info teki haastattelunsa joulukuussa jokseenkin samoihin aikoihin, kuin Suomen Gallup kahden mittauksensa haastattelut. Jos lehtien esittämien tulosten erot eivät johdu pelkästä otantasattumasta, niiden syynä on tutkimuslaitosten erot aineiston keruussa.
Aamulehden uutisessa pisti silmään tulosten esittämisen liioitteleva tarkkuus prosentin kymmenyksineen. Se on täysin perustelematonta, kun otetaan huomioon uutisessakin todetut luottamusvälit.
“Näin tutkimus tehtiin”-tiivistelmässä selvitys luottamusvälistä jää tosin käsittämättömäksi, kun siinä todetaan: ”Luottamusväli on enimmillään 2,5 prosenttiyksikköäpä suuntaansa, kannatusluvuissa luottamusväli on 3,1 prosenttiyksikköä?”
Pertti Suhonen
Tiedotusopin professori Valtio-opin dosentti Tampereen yliopisto”
Aamulehti Lauantai 7. tammikuuta 2006. Mielipide 2/8 palstaa alhaalla sivulla A 4.


Erään gallupin anatomia. Presidentinvaalit 2006. Aamulehti ja Turun Sanomat torstaina 05.01.2006.

Maanantaina 09.01.2006.
Muita kommentteja. Savon Sanomat ja Ilta-Sanomat.


Savon Sanomat Kotimaa. Perjantaina 6.1.2006.
“Gallup-tutkija tyrmää tuoreimman kyselyuutisen
Johtopäätökset tehdään täysin väärään suuntaan
Helsinki Pekka Pohjolainen / STT
Tuoreimmasta presidenttiehdokkaiden kannatuskyselystä leimahti torstaina vaalien ensimmäinen varsinainen gallup-kahakka.
Mielipidekyselyjen tutkijan professori Pertti Suhosen mukaan Aamulehden ja Turun Sanomien torstaisessa kyselyuutisessa on vakava virhe.
Lehtien MC-Info-tutkimuslaitoksella teettämän kyselyn mukaan kokoomuksen presidenttiehdokkaan Sauli Niinistön etumatka keskustan Matti Vanhaseen on kasvanut.
Suhosen mukaan johtopäätökset uutisessa tehdään täysin väärään suuntaan, kun lähdetään vertaamaan tuloksia niin päin, että TS:n ja Aamulehden kysely olisi ikään kuin tuoreempi kuin Helsingin Sanomien.
- Turun Sanomien mittauksen haastattelut on kuitenkin tehty valtaosaltaan aikaisemmin kuin HS-Gallupin. Jos muutosta on tapahtunut, se on täsmälleen päinvastaista kuin Aamulehti ja Turun Sanomat esittävät, Tampereen yliopiston tiedotusopin professori Suhonen huomauttaa STT:lle..
Lehtien kyselytutkimus tehtiin 12.-29. joulukuuta, kun viimeisimmän, 31. joulukuuta julkistetun HS-Gallupin haastattelut suoritettiin 27.-29. joulukuuta.
Suhosen mukaan tällaisissa tutkimuksissa pitäisi kertoa myös perusasiat aineiston keruusta ja otannan muodostamisesta, jotta niitä ei tarvitsisi miettiä ja arvuutella. Mediatalot voisivat laittaa kyselyistään vaikka verkkosivuilleen perustiedot, jotka halutessaan voisi sieltä tarkistaa.
Mielipidekyselyjen asiantuntijan mielestä näissä vaaleissa kyselyillä ei näytä olevan ylipäätään erityisen suurta roolia. TS:n ja Aamulehden kysely saattaa Suhosen mukaan häiritä vähän Vanhasen kampanjaa ja antaa hieman optimismia Niinistölle, mutta eipä juuri muuta.
Suurin vaikutus äänestyskäyttäytymiseen saattaa Suhosen mukaan olla sillä, että on annettu koko ajan kuvaa Tarja Halosen voitosta jo ensimmäisellä kierroksella.
- Silloin saattaa jotkut laiskemmasta päästä jättää äänestämättä, koska tulos näyttää selvältä.

Politisointi alkoi heti
TS:n
ja Aamulehden kysely ärsytti torstaina myös keskustaa. Vanhasen kampanjan tutkimusvastaava tohtori Karina Jutila kyseenalaisti tiedotteessaan tutkimuksen luotettavuuden. Myös Jutila kiinnittää huomiota pitkään tutkimusjaksoon ja otokseen. Hänen mukaansa voidaan epäillä, että tulos on vinoutunut iän ja sukupuolen osalta.
- MC-Info Oy:n tekemän tutkimuksen luotettavuudesta voidaan tehdä arvioita muun muassa seuraavan tuloksen perusteella: Tarja Halosen kannattajista suurin osa, 64,7 prosenttia on alle 30-vuotiaita.
Kokoomuksen kansanedustaja Heikki A. Ollila kelpuutti kyllä omassa kannanotossaan Niinistön ja Vanhasen eron merkittäväksi, mutta Halosen 56 prosentin tuloksesta näkyy hänen mielestään se, että lukemat ovat keskimäärin kolme viikkoa vanhoja.
Savon Sanomat Kotimaa. Perjantaina 6.1.2006. Sivulla 7 ylhäällä 2/8 palstaa.


(www. iltasanomat.fi 7.1.2006 )
Lauantai 7.1.2006

Presidenttipörssi:
Gallupit ja kansangallupit
Mitä yhteistä on MC Bandidoksella, MC Helvetin enkeleillä ja MC Infolla? No, kaikki hakevat tuloksia hakuammunnalla.
Vaalikentillä kiertävä vitsi on hyvää huumoria, mutta samalla se kertoo osuvasti tunteiden kiristymisestä H-hetken lähestyessä.
Siinä piikiteltiin tietysti uusimman, Aamulehden ja Turun Sanomien julkaisemaa ja upouuden vaalikyselijän MC Info Oy:n tekemää mielipidekyselyä, jonka keskustan puoluesihteeri Eero Lankia ja Vanhasen kampanjan tutkimusvastaava Karina Jutila tuoreeltaan kyseenalaistivat.
Itse kyselyssä Vanhanen (16,5%) jäi selvästi jälkeen kokoomuksen Sauli Niinistöstä (20,3%). Lankian mukaan "aiemmin markkinatutkimuksiin keskittyneen yhtiön presidenttiehdokkaiden kannatusluvut on syytä laittaa omaan arvoonsa", koska osa tutkimuksesta on vanhaa tietoa ja otoksen luotettavuus herättää epäilyä. Kokoomuksessa luonnollisesti luettiin tulosta hyvillä mielin.
Keskustalaisten mielestä tutkimusta ei olisi pitänyt julkistaa ollenkaan. Uskottavuus onkin kieltämättä siinä koetuksella. Hauska yhteensattuma kuitenkin on, että viime vaalien gallup-kohu oli päinvastainen. Silloin keskustan ehdokas Esko Aho suutahti siitä, että tutkimuslaitokset olisivat salanneet hänelle myönteisiä gallup-tuloksia eivätkä julkistaneet niitä.

Ehdokkaat ovat viime päivinä vedonneet "kansangallupeihin" eli vaalitilaisuuksien hyvään draiviin. Niin Halosen, Niinistön kuin Vanhasen vaalitapahtumat ovat vetäneet hyvin väkeä ja tunnelma korkealla.
Mielipidevaikuttamista edustaa myös tunnettujen kannattajien listaaminen. Julkkiksista, kulttuurivaikuttajista, urheilijoista ja päättäjistä toivotaan vetonauloja ja esimerkkejä äänestäjille.
Kokoomuksen Pressaklubi kertoi äskettäin uusista nimekkäistä tukijoista Niinistölle, mm. jalkapalloilija Mikael Forssell, jokeripomo Hjallis Harkimo, golfammattilainen Anssi Kankkonen, voimamies Riku Kiri, lääkintäeversti ja hiihtopomo Seppo Rehunen, valmentaja Kari Sinkkonen, meppi Ari Vatanen, yrittäjä Riitta Saarikangas ja juoksija Katja Salivaara.
Halosen tukitiimi julkisti keskiviikkona sanomalehtien ilmoituksissa listan naisista, jotka tukevat presidenttiä. Heitä ovat mm. näyttelijä Sari Havas, kirjailija Virpi Hämeen-Anttila, näyttelijä Laura Jurkka, arkkitehti Maija Könkkölä, kirjailija Leena Lehtolainen, dramaturgi Outi Nyytäjä, kirjailija Anja Snellman ja laulaja Marita Taavitsainen.
Vanhasen lippua puolestaan kantavat mm. hiihtäjät Mona-Lisa Malvalehto ja Sami Jauhojärvi, olympiavoittajat Pauli Nevala ja Eero Mäntyranta, ampumahiihtäjälegenda Heikki Ikola, painija Marko Yli-Hannuksela, kirjailija Heikki Luoma, toimittaja Pirkko Arstila ja näyttelijä Elina Salovaara.

Mielenkiintoisin tapaus on silti Vanhasen nettisivuilla kirjoittava kovan luokan vaikuttaja, joka tuskin esiintyy keskustan ehdokkaan kotisivuilla sattumalta. Hän on Elcoteqin pääomistaja, hallituksen puheenjohtaja Antti Piippo, joka on istuvan presidentin äänekkäimpiä vastustajia.
Piippo on Suomen rikkaimpia miehiä. Mikä on hänen satsauksensa Vanhasen kampanjaan mielipidekirjoituksen lisäksi? Vanhasella on menossa kallein ilmoituskampanja.
Timo J. Anttila

Ps. Presidentin ja pääministerin erimielisyydet jatkuvat. Ylen Radiouutisten skuupin mukaan pääministerin ja presidentin kanslia riitelevät, kuka osallistuu ensi kesän G-8 kokoukseen Pietariin, presidentti vai pääministeri. Suomi osallistuu kokoukseen EU-puheenjohtajana, jolloin tehtävä kuuluisi pääministerille. Vaikea paikka. Toisen on väistyttävä. Suomen rahkeet eivät riitä luomaan G-9 kokousta.
Kommentoi!
(www.iltasanomat.fi 7.1.2006 )


Erään gallupin anatomia. Presidentinvaalit 2006. Aamulehti ja Turun Sanomat torstaina 05.01.2006.

Keskiviikkona 11.01.2006.
Aineiston hankintaa. Turun Sanomat (netti).


Turun Sanomat
Etusivu 5.1.2006 3:05:29
Niinistön ja Vanhasen välillä 3,8 prosenttiyksikön ero
Halonen menossa jatkokaudelle ensimmäisellä kierroksella
Tarja Halosesta on tulossa Suomen tasavallan presidentti jo ensimmäisellä vaalikierroksella ensi viikon sunnuntaina. Turun Sanomien ja Aamulehden teettämän tutkimuksen mukaan Halonen keräisi 56,2 prosenttia äänistä. Näin läpimeno olisi varmaa, vaikka tulokseen laskettaisiin mukaan kannatuslukujen 3,1 prosentin luottamusväli.
Sama tutkimus paljastaa, että Sauli Niinistön (kok) ja Matti Vanhasen (kesk) välinen ero on kasvanut selvästi.
Niinistö olisi keräämässä 20,3 prosenttia äänistä, ja Vanhasen potiksi kertyisi 16,5 prosenttia äänistä. Vielä vuoden lopussa eroa oli kaksi prosenttiyksikköä.
Lopuista ehdokkaista parhaiten menestyisi vihreiden Heidi Hautala, joka saisi 2,3 prosenttia äänistä. Timo Soinin (ps) ja Bjarne Kalliksen (kd) äänisaalis jäisi 1,4 prosenttiin, Henrik Lax (r) saisi prosentin annetuista äänistä. Perää pitäisi Arto Lahti (sit) 0,9 prosentin kannatuksella.
Edellisissä presidentinvaaleissa vuonna 2000 kotimaan äänestysprosentti ensimmäisellä kierroksella oli 76,9. Joulukuun loppupuolella teetetyn tutkimuksen mukaan äänestysvilkkaus nousisi nyt 88 prosenttiin.

Naiset aikovat äänestää hieman miehiä vilkkaammin.
Ikäryhmistä eniten uurnilla aikovat käydä 45-64 -vuotiaat.
Äänestäminen kiinnostaa johtavassa asemassa olevia ja ylempiä toimihenkilöitä muita enemmän.
Aktiivisimpia äänestäjiä asuu Lapin läänissä ja pääkaupunkiseudulla.
KOTIMAA 8
Julkaistu 5.1.2006 3:05:29


Turun Sanomat
Kotimaa 5.1.2006 16:14:31
Vanhanen kyseenalaisti gallupin
Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen ei usko Turun Sanomien ja Aamulehden julkaisemaan mielipidetiedusteluun, joka tipautti hänet kolmannelle tilalle pääehdokkaiden joukossa. Kannattaa aina katsoa kuka on kyselyn tehnyt ja käyttää vakiintuneita gallupintekijöitä, Vanhanen sanoi torstaina Turun Sanomien ja Turku-TV:n ehdokaspaneelissa. Kokoomuksen Sauli Niinistö irvaili, että Vanhanen ilmeisesti luottaa vain sellaisiin tutkimuksiin, jotka ovat hänelle suotuisia. SDP:n ja vasemmistoliiton ehdokas, presidentti Tarja Halonen ei tutkimusta kommentoinut, vaan kehotti vain kansalaisia äänestämään ahkerasti.
Julkaistu 5.1.2006 16:14:31

Mielipiteet 6.1.2006 3:05:41
Näköharha presidenttigallupissa
Turun Sanomissa 5.1.2005 julkaistussa uutisessa presidenttiehdokkaiden kannatuksesta kerrottiin, että Sauli Niinistön etumatka Matti Vanhaseen on kasvanut vuoden vaihteessa julkaistun Helsingin Sanomien gallupin jälkeen.
Tulkinta on raskaasti virheellinen. Turun Sanomien ja Aamulehden MC-Info Oy:ltä tilaaman mittauksen haastattelut tehtiin 12.-29.12.05 eli valtaosaltaan aikaisemmin kuin Suomen Gallupin haastattelut Helsingin Sanomille. Tämä aineisto koottiin 27.-29.12.05.
Siis Turun Sanomien tulokset ovat vanhempia kuin vertailukohtana olleet Helsingin Sanomien tiedot. Jos muutosta on tapahtunut, se on kulkenut päinvastaisen suuntaan kuin Turun Sanomien uutinen väittää.
Uutisessa pisti silmään prosenttilukujen esittämisen kohtuuton täsmällisyys. Kymmenyksillä ei ole mitään järkevää merkitystä silloin, kun prosenttilukujen luottamusväli (virhemarginaali) on kolmen prosenttiyksikön luokkaa.
Pertti Suhonen
Tiedotusopin professori Valtio-opin dosentti Tampereen yliopisto
Julkaistu 6.1.2006 3:05:


Turun Sanomat
Pääkirjoitus 7.1.2006 3:06:08
TS/
Päätoimittaja Aimo Massisen kolumni:
Peliä ei ole vielä pelattu
AIMO MASSINEN
Monien mielestä presidenttipeli on jo käyty, Tarja Halonen valitaan ja sillä selvä. Mutta aivan kuten korttipelissäkin, peli täytyy ensin pelata, ennen kuin lopputulos tiedetään. Pelkkä korttien jako ei vielä riitä.
Gallupien valossa peli näyttää tosin aika selvältä. Turun Sanomien tuoreen mielipidetiedustelun mukaan kannatusluvut ovat kiistattomat: Halonen 56,2, Sauli Niinistö 20,3, Matti Vanhanen 16,5, Heidi Hautala 2,3, Bjarne Kallis 1,4, Timo Soini, 1,4, Henrik Lax 1,0 ja Arto Lahti 0,9 prosenttia.
Jos myös vaalitulos olisi samanlainen, peli olisi selvä. Toista kierrosta ei tarvittaisi, Halonen julistettaisiin tasavallan presidentiksi. Muut ehdokkaat onnittelisivat valittua, kieltäisivät pettymyksensä ja kiittäisivät joka tapauksessa äänestäjiään ja muita tukijoitaan arvokkaasta kokemuksesta.

Mielipidetiedusteluihin liittyy kuitenkin aina tietty epävarmuus, puhelinhaastatteluihin varsinkin. Virhemarginaali on 2-3 prosenttiyksikön luokkaa kullakin puoleen tahi toiseen.
Suurin epävarmuustekijä liittyy siihen, mikä on äänestysprosentti itse vaaleissa. TS:n mielipidetiedustelussa peräti 88 prosenttia ilmoitti äänestävänsä, mutta näin ei varmasti tule todellisuudessa tapahtumaan. Tai jos tulisi, se olisi ihme! Gallupeissa haastateltava haluaa usein miellyttää kyselijää ja päästä mahdollisimman nopeasti pois usein ehkä kiusalliseksikin koetusta tilanteesta.
Äänestysprosentti tuskin nousee ensimmäisellä vaalikierroksella yli 80 prosentin, hyvä jos yltää yli 75 prosentin. Nythän ei ole nähty varsinaista vaalitaistelua vaan pelkkää vaalirupattelua.

Jos äänestysprosentti jää kovin alhaiseksi, eniten se rokottaa tietysti Halosen kannatuslukemia. Vähäosaiset nukkuvat, hyväosaiset äänestävät aktiivisesti. Kun Halosen tukijoissa on gallupien mukaan myös aika paljon nuoria, jotka ovat tunnetusti laiskoja äänestämään, tämä kaikki näkyy vaalituloksessa. Presidentti valitaan äänillä, ei gallupeilla.
Naisten enemmistö äänestänee Halosta, vaikka sukupuoli ei enää näissä vaaleissa ehkä näyttelekään kovin ratkaisevaa osaa. Kuitenkin muistutus siitä, että naiset saivat nimenomaan sata vuotta sitten yhtäläisen ääni- ja vaalioikeuden, saattaa innostaa naisia näin juhlavuonna vaaliuurnille ja nimenomaan Halosen äänestäjiksi.

Sdp on nostanut avoimesti tavoitteeksi ratkaista vaalit jo ensimmäisellä kierroksella, mikä on tietysti ihan ymmärrettävää, mutta silti voi käydä toisinkin. Tarkalle se ainakin menee.
Kokoomuksen Sauli Niinistön galluplukemat ovat jämähtäneet parinkymmenen prosentin paikkeille eli suunnilleen oman puolueen kannatusosuuteen. Tosin TS:n mielipidetiedustelun mukaan vain 65,9 prosenttia kokoomuksen kannattajista äänestäisi Niinistöä, mutta menetyksen korvaisi se, että Sdp:nkin kannattajista 12,1 ja keskustan kannattajista 9,6 prosenttia äänestäisi "työväen presidenttiä"!
Niinistön tukijoukoissa ollaan tilanteeseen pettyneitä. Mitään hurmosliikettä hänen taakseen ei ole tullut, vaikka kokoomuksen aktiivijoukot ovat näin olettaneet. Niinistö ei ole olemuksellaan oikein vakuuttanut eikä "työväen presidentti" tai "eurooppalainen Nato" ole uskottavuutta lisännyt.

Niinistöä ja hänen joukkojaan tyydyttää kuitenkin se, että Matti Vanhanen on useimmissa gallupeissa jäänyt Niinistön taakse. Pääministerin kannatus on monta prosenttiyksikköä alle oman puolueen kannatuksen. Keskustan kannattajista Vanhasta äänestäisi TS:n gallupin mukaan vain 63,6 prosenttia.
Vanhanen on esiintynyt erilaisissa vaalitenteissä oikeastaan erinomaisen hyvin, mutta silti kannatus ei ole lähtenyt lentoon. Sitä saattaa rassata maaseudun ihmisten synkät näköalat eikä kaupunkilaisväestökään löydä Vanhasesta kaipaamaansa särmää.
Näillä näkymin häviän Vanhasen ja Niinistön paremmuudesta Ville Itälän kanssa jo viime maaliskuussa lyömäni vedon, mutta katsotaan, katsotaan. Keskustalaiset ovat yleensä uskollisia omilleen, kun tiukka paikka tulee!

Kuten kaikista gallupeista on käynyt ilmi, pienpuolueiden ehdokkaiden kannatusosuudet jäävät vaatimattomiksi. Niiden tarkempi analysointikin on virhemarginaalit huomioiden täysin turhaa.
Pienten puolueiden ehdokkaat ja varsinkin heidän kannattajansa voivat kuitenkin olla ratkaisevassa asemassa sen suhteen, tuleeko toista kierrosta vai ei. Sitä paitsi demokratian kannalta heidän mukanaolonsa on ollut arvokasta.

Media odottaa toista kierrosta tietysti kieli pitkällä. Vaalisirkusta olisi kiva jatkaa.
Joka tapauksessa Suomi saa ennemmin tai myöhemmin sellaisen presidentin kuin me kaikki ansaitsemme. Ja kaikki gallupit ennustavat, että ansaitsemme taas Tarja Halosen, punatukan Helsingin Kalliosta.
Julkaistu 7.1.2006 3:06:08


Turun Sanomat
Mielipiteet 11.1.2006 3:06:15

Vielä puoluekannatusmittauksista
Vastauksena julkisuudessa esitettyihin epäilyihin toimintamme luotettavuudesta katson parhaaksi lyhyesti kerrata muutaman tosiseikan.
MC-Info Oy on tehnyt Turun Sanomien toimeksiannosta presidenttiehdokkaiden kannatusta mittaavan mielipidemittauksen joulukuussa. Projekti on toteutettu tarkoin niiden pelisääntöjen ja aikataulujen mukaisesti, jotka toimeksiantajan kanssa on etukäteen sovittu noudattaen yleisesti hyväksyttyjä ja alalla käytössä olevia menetelmiä ja toimintatapoja.
Julkisuudessa on esiintynyt arvioita, joissa lähinnä ne, joita tutkimustulos ei miellytä asettavat kyseenalaisiksi sekä ammattitaitomme, että etiikkamme. Kehottaisinkin asiasta kiinnostuneita tutustumaan taustoihin esimerkiksi sivuillamme
www.mc-info.com, josta mm. selviää, että kyseisen otoksen rakenne vastaa todellista äänestysikäisten suomalaisten ikä- ja sukupuolijakaumaa erittäin hyvin, vaikka muun muassa tätä on epäilty.

Korostan, että tutkimuksen teknisessä toteuttamisessa ei ole tapahtunut ainuttakaan virhettä. Tästä olemme yhtä mieltä myös toimeksiantajan kanssa.
Tiedonkeruun suhteellisen pitkä aikataulu luonnollisesti aiheuttaa sen, että tutkimustulos ei ole vertailukelpoinen osin samaan aikaan työn alla olleiden ja varsinkaan tiedonkeruultaan myöhempään ajankohtaan asettuvien, vaikkakin aiemmin julkaistujen tutkimusten tulosten kanssa.
Muutoinkaan eri tekijöiden mittaustuloksia ei pitäisi vertailla keskenään näennäisesti yhtenäisinä aikasarjoina, koska käytännön toteutuksissa on aina vivahde-eroja, jotka voivat aiheuttaa eroja tuloksiin.
Otamme osavastuun siitä, että tiedonkeruun aikataulu mitoitettiin liian pitkäksi. Osin tämä johtuu siitä, että MC-Info Oy:n tavoitteena ei alunperinkään ole ollut tuottaa vertailutietoa muiden tutkimuslaitosten tuloksiin vaan ainoastaan toteuttaa toimeksianto sovittujen määritysten mukaisesti mahdollisimman huolellisesti. Tässä olemme onnistuneet. On valitettavaa, että julkisuudessa esitetyt virheellisiin tulkintoihin perustuvat, osin jo oikaistutkin johtopäätökset on tulkittu virheiksi projektin teknisessä toteutuksessa, mikä ei pidä paikkaansa.
Ari Häkkinen
Yrittäjä, toimitusjohtaja MC-Info Oy
Julkaistu 11.1.2006 3:06:15


Erään gallupin anatomia. Presidentinvaalit 2006. Aamulehti ja Turun Sanomat torstaina 05.01.2006.

Keskiviikkona 11.01.2006.
Gallupintekijän puolustuspuheenvuoro (netti).

http://www.mc-info.com/vastine.htm
(päivitetty 9.1.2006)
Väite:
Tutkimuksen otantamenetelmästä ei ole tarkkaa tietoa, jolloin tutkimuksen luotettavuutta ei voida arvioita. Erityisesti voidaan epäillä, että otos on vinoutunut iän ja sukupuolen osalta.
Vastaus:
Tutkimuksen otanta on toteutettu satunnaispoimintana Fonectan hallinnoimasta valtakunnallisesta puhelinnumerotietokannasta siten, että numerot on poimittu maakunnittain niiden väestömäärää vastaavassa suhteessa. Lisäksi on käytetty ikä- ja sukupuolikiintiöitä, joiden avulla on varmistettu otoksen edustavuus em. tekijöiden suhteen. Sukupuolet ja eri ikäryhmät ovat edustettuina seuraavasti, jossa vertailuna suluissa on Tilastokeskuksen ilmoittama todellinen osuus Suomessa: miehet 48,5 (48,4), naiset 51,5 (51,6), 18-30 v. 18,4 (19,2), 30 – 44 v. 26,1 (25,3), 45 – 64 v. 36,5 (35,5), yli 64 v. 19,0 (20,1).

Väite:
1500:sta kyselyyn vastanneesta vain 1056 eli 70 % ilmoitti ketä aikoo äänestää presidentinvaaleissa. Vakiintuneiden tutkimuslaitosten mittauksissa kantansa ilmoittaa yleensä 85-90 % vastanneista.
Vastaus:
Tämä ero johtuu siitä, että yleensä mittauksissa vastaajaa pyydetään ilmoittamaan kantansa, mikäli hän kävisi äänestämässä. Tässä mittauksessa on ensi kysytty, aikooko vastaaja äänestää ja sen jälkeen niiltä, jotka aikovat sen tehdä kysyttiin, ketä hän äänestäisi. Kaikista vastaajista 88 % eli 1324 vastaajaa aikoo äänestää vaaleissa. Heistä 80 % kertoi, ketä aikoo äänestää.

Väite:
Tutkimuksen mukaan 88 % vastanneista aikoo äänestää vaaleissa. HS/Gallupin tuoreemmassa, 27. - 29.12. toteutetussa kyselyssä 71 % piti äänestämistään täysin varmana.
Vastaus:
Viimeisimmässä HS-Gallupissa äänestämisvarmuutta mitattiin useampiportaisella asteikolla. Tässä mittauksessa vaihtoehdot olivat kyllä ja ei. On täysin luonnollista, että vertailun tulos on edellä esitetty, koska mittaristot poikkeavat toisistaan.

Väite:
Tutkimus on toteutettu poikkeuksellisen pitkällä aikajaksolla 12.-29.12., jolloin ensimmäiset vastaukset ovat yli kolmen viikon takaisia.
Vastaus:
On totta, että tämä on epäkohta, mutta tästä oli etukäteen sovittu tutkimuksen tilaajan kanssa.

Väite:
Tutkimustuloksia on verrattu Research Internationalin, Taloustutkimuksen ja Suomen Gallupin tekemiin mittauksiin ottamatta huomioon tutkimusmenetelmien erilaisuutta. Yleinen käytäntö on, että tuloksia verrataan saman tutkimuslaitoksen aikaisempiin tuloksiin, mikä ei MC-Info Oy:n tapauksessa liene mahdollista.

Vastaus:
MC-Info Oy ei vertaa tuloksia mihinkään, vaan sen on tehnyt aiheesta kirjoittanut toimittaja. Ihmettelemme, mistä tuloksen kyseenalaistaminen johtuu, ellei tuloksia ole kyseenalaistajan toimesta verrattu muiden tutkimuslaitosten tuottamiin tuloksiin. Kun ottaa huomioon, että muiden ehdokkaiden kannatuslukemat ovat täysin linjassa muissa yhteyksissä saatuihin tuloksiin, vaikuttaa erikoiselta, että Matti Vanhaselle saatu 16,5 % kannatuslukema aiheuttaa tuloksen kyseenalaistamisen, vaikka syksyn mittaan julkaistuissa eri tekijöiden mittauksissa on esiintynyt kehitystä suuntaan jos toiseenkin. Esim. HS-gallupeissa on syksyn kuluessa esiintynyt mm. Tarja Halosen kohdalla n. 10 %-yksikön ja Sauli Niinistön kohdalla lähes viiden %-yksikön poikkeamia aikaisempaan tai seuraavaan mittaukseen.

Väite:
MC Info Oy:n tekemän tutkimuksen luotettavuudesta voidaan tehdä arvioita muun muassa seuraavan tuloksen perusteella: Tarja Halosen kannattajista suurin osa, 64,7 % on alle 30-vuotiaita.
Vastaus:
Tulos ei pidä paikkaansa, vaan jutun kirjoittanut toimittaja on tulkinnut tutkimusaineiston ristiintaulukointia väärin: Sanamuodon pitäisi olla: alle 30 –vuotiaista 64,7 % äänestäisi Halosta. Oikean tutkimustuloksen mukaan Tarja Halosen kannattajista 22 % on alle 30-vuotiaita.

Väite:
Äänestäminen on kansalaisten perusoikeus, ja äänestyskäyttäytymiseen liittyvä tutkimus vaatii asiantuntemusta ja vastuuta. Medialla puolestaan on vastuu tutkimustulosten asiallisesta uutisoinnista. Tämä korostuu erityisesti vaalikampanjoiden yhteydessä, Jutila alleviivaa.
Vastaus:
MC-Info Oy on tutkimustoimisto, joka on toiminut lähes 20 vuotta palvellen asiakkaitaan asiantuntemuksella ja vastuullisesti. Tämä on tarvittaessa varmistettavissa lukuisilta asiakkailtamme, joiden joukossa on maamme suurimpia viestintäkonserneja ja uutistoimistoja sekä mm. valtion- ja kunnallishallinnon yhteisöjä. Median toiminnasta MC-Info Oy ei voi eikä halua ottaa vastuuta.

Väite:
MC Info Oy ilmoittaa kotisivuillaan osaamisalueekseen mm. seuraavat: asiakastyytyväisyys, yrityskuva, lukijatutkimukset ja ostokäyttäytyminen. Yritys ilmoittaa toiminta-ajatukseksensa seuraavasti: "MC-Info auttaa yhteistyökumppaniaan tekemään oikeita liiketoimintaratkaisuja tutkimusinformaation avulla". Kotisivuilla ei ole mainintaa poliittista mielipidetutkimusta koskevasta osaamisesta tai kokemuksesta.
Vastaus:
MC-Info Oy:n osaamisalueena ovat yllä mainittujen lisäksi tietoaineistojen tuottaminen, niiden tilastointi ja analysointi. Mielipidemittauksissa, niiden tiedonkeruussa ja tulosten analysoinnissa vallitsevat samat tilastotieteen lait, kuin markkinointitutkimuksissa. MC-Info Oy on lisännyt puoluekannatusmittaukset palvelurepertuaariinsa noin kolme vuotta sitten. Tätä on edeltänyt huolellinen orientoituminen ja aiheeseen perehtyminen korkeakoulutettujen tutkijoidemme toimesta.

Väite:
MC Info Oy ei ole Suomen markkinatutkimusliiton jäsen. Liiton jäsenet ovat sitoutuneet noudattamaan Kansainvälisen Kauppakamarin ja ESOMAR-tutkimusyhteisön tutkimussääntöjä, Karina Jutila huomauttaa.
Vastaus:
On totta, että MC-Info Oy ei ole Suomen markkinatutkimusliiton jäsen. Matti Vanhasen vaalitoimiston tutkimusasiantuntijan lausunnoissa asetetaan juuri markkinointitutkimuksia tekevien toimijoiden ammattitaito kyseenalaiseksi, joten emme voi ymmärtää, kuinka Suomen markkinatutkimusliiton jäsenyys voisi olla ammattitaitoamme parantava elementti. Sen sijaan mainitun ESOMARIN jäsen yhtiömme kylläkin on.

Summa summarum:
MC-Info Oy ei ole tehnyt ainuttakaan virhettä kyseisen tutkimusprojektin toteuttamisessa, ellei sellaiseksi lasketa sitä, että projektin tiedonkeruun aikataulu alun perin mitoitettiin hieman liian pitkäksi yhteisymmärryksessä toimeksiantajan kanssa. Tässäkin voidaan puhua enintään lievästä harkitsemattomuudesta. Matti Vanhasen kampanjatoimiston tutkimusasiantuntija Karina Jutila on lausunnoillaan aiheuttanut MC-Info Oy:lle korvaamatonta vahinkoa syyttäessään julkisuudessa yhtiötä epäluotettavasta toiminnasta väärin perustein. Tämän tosiseikan tunnustaminen ja julkinen anteeksipyyntö on vähintä, mitä tässä tilanteessa voimme edellyttää. Vai onko niin, että Matti Vanhasen vaalitoimisto liittyy niihin valitettaviin tapauksiin, jotka aina kyseenalaistavat sen, mikä itseä ei miellytä? Tämä ei liene kovinkaan tyylikästä vaalityötä. Tyylikkäämpää olisi reilusti tunnustaa virheensä, ojentaa käsi ja siirtyä reilun (vaali)pelin linjalle pienempiensä kiusaamisen sijasta.

Rakentavin ja ystävällisin terveisin,
MC-INFO OY
Ari Häkkinen
yrittäjä, toimitusjohtaja


Erään gallupin anatomia. Presidentinvaalit 2006. Aamulehti ja Turun Sanomat torstaina 05.01.2006.

Torstaina 12.01.2006.
Loppureaktio. Helsingin Sanomatkin rupesi ottamaan virhemarginaalit huomioon selostaessaan uutta
galluppiaan tiistaina 10.01.2006! Tulossa!

Kolme viikkoa sitten:
HS-Humbug.
Epä-älyllinen Gallup-humpuuki jatkuu: Helsingin Sanomat unohtaa "tutkimusta" selostaessaan virhemarginaalit, jälleen kerran. "Eikö tämä huoraaminen ole lukijoiden öykkärimäistä aliarviointia?"
Tiistaina 20.12.2005.


Gallup-historiaa:
Kuusi vuotta sitten: Nettisanomat torstaina 03.02.2000.

tiistaina 1.2.2000
Jäikö galluppeja julkaisematta?
Tiistaina ennakkoäänestyksen viimeisenä päivänä monelta taholta esitettiin ylläoleva kysymys, myös nettisanomat.com:issa.

keskiviikkona 2.2.2000
Helsingin Sanomien ja Ylen uskomattomat selitykset!

Keskisuomalainen keskiviikkona 2. helmikuuta 2000.
Helsingin Sanomien politiikan toimituksen esimies Unto Hämäläinen:
"Me emme kerro etukäteen gallupeistamme ulkopuolisille. Toinen sääntö on, että kaikki tilatut gallupit julkistetaan."
Suomen Gallupin tutkimusjohtaja Juhani Pehkonen:
"Alkuperäinen ajatus oli, että tutkimuksia olisi tehty yksi viikossa."

" Osittain ensimmäistä kierrosta seuranneen kritiikin vuoksi mentiin sille linjalle, että ennakkoäänestyksen aikana tutkimuksia ei tehdäkään."
" Väittämät että mittauksilla pyritään vaikuttamaan ihmisten äänestämiseen tulivat niin yleiseksi."
" Päätös tehtiin yhdessä toimeksiantajan (Helsingin Sanomien) kanssa."
Keskisuomalainen keskiviikkona 2. helmikuuta 2000.

Keskisuomalainen keskiviikkona 2. helmikuuta 2000.
Yleisradion tv-uutisten päällikkö Ari Järvinen:
"Parissa päivässä tehty laaja puhelingallup maksaa vähintään 50 000 markkaa."
"Ensimmäinen äänestystulos oli tavallaan jo yksi mittaus, ja edellinen mittaus oli vaalia edeltäneeltä viikolta."
"Lisäksi on arvioitava, missä tahdissa ihmiset ylipäätään sortteeraavat näkemyksiään."
"Ihan mukava näitä olisi tehdä vaikka koko ajan, mutta puhelintutkimukset eivät ole ihan halpoja."

Helsingin Sanomat ei kertonut lukijoilleen juuri mitään!
"Suomen Gallup, joka tekee Helsingin Sanomille gallupeja, ei ole mitannut viime viikolla ehdokkaiden kannatusta."
Helsingin Sanomat torstaina 3. helmikuuta 2000.

Kommentti:
Ainutlaatuista on, että Helsingin Sanomat joutuu selittämään tekosiaan ja se, että Suomen Gallup Oy:n tutkimusjohtaja kertoo toimeksiantajansa tekosista näinkin paljon.
Pasmat ovat menneet sekaisin ja voi vain kysyä olisiko tiedustelut jätetty tekemättä, jos Halonen ei olisi ollut näinkin selvässä johdossa ennakkoäänestyksen aikana?

Muut lehdet:
Keskisuomalainen on osunut oikeaan paikkaan oikeaan aikaan, kun on saanut puristettua ajankohtaiseen paikkaan nämä haastattelut.
Keskisuomalainen 2.2.2000
"Gallupien kritisointi vähensi kyselyitä toisella kierroksella"
"Ainakin Helsingin Sanomat pudotti varauksistaan yhden tutkimuksen.
Mittauslaitosten kanssa yhteistyötä tekevien suurten tiedotusvälineiden oletettiin teettävän gallupeja viikottain. MTV3 toimi näin, mutta Helsingin Sanomat ja Yleisradio päättivät jättää viime viikon väliin.

Helsingin Sanomat oli varannut koko toisen kierroksen Suomen Gallupilta. Tutkimusjohtaja Juhani Pehkosen mukaan alkuperäinen ajatus oli, että tutkimuksia olisi tehty yksi viikossa. -Osittain ensimmäistä kierrosta seuranneen kritiikin vuoksi mentiin sille linjalle, että ennakkoäänestyksen aikana tutkimuksia ei tehdäkään. Väittämät että mittauksilla pyritään vaikuttamaan ihmisten äänestämiseen tulivat niin yleiseksi. Päätös tehtiin yhdessä toimeksiantajan kanssa, Pehkonen sanoo.

Kaikki tilatut julkistetaan
Helsingin Sanomien politiikan toimituksen esimies Unto Hämäläinen kommentoi tietoa vain kertomalla lehden toimintaperiaatteista. -Gallupien osalta meillä on kaksiosainen sääntö. Ensinnäkin: me emme kerro etukäteen gallupeistamme ulkopuolisille. Toinen sääntö on, että kaikki tilatut gallupit julkistetaan. Hämäläisen mukaan HS sopii vuosittain Suomen Gallupin kanssa tietystä toimintatavasta, jota tarkennetaan "kun tilanne tulee päälle". Hämäläistä huvittaa, että gallupeja nyt vaaditaan lisää, kun niitä vielä ensimmäisellä kierroksella voimakkaasti kritisoitiin. -Ei kohrin koskaan, hän päättelee.

Rahakin vaikuttaa
Yleisradion tv-uutisten päällikön Ari Järvisen mukaan päätös toisen kierroksen kahdesta tutkimuksesta tehtiin heti ensimmäisen kierroksen jälkeen. -Kolme viikkoa on hirveän lyhyt aika. Ensimmäinen äänestystulos oli tavallaan jo yksi mittaus, ja edellinen mittaus oli vaalia edeltäneeltä viikolta.
Lisäksi on arvioitava, missä tahdissa ihmiset ylipäätään sortteeraavat näkemyksiään, Järvinen perustelee. Järvinen muistuttaa, että ensimmäisellä kierroksella marmatettiin ylipäänsä gallupien tekemisestä. Loppuvaiheessa niiden julkistamisia sattui samoihin päiviin, ja kun vielä jotkut lehdet julkistivat omia lukijakyselyjään, syntyi mielikuva hyvin monista tutkimuksista. -Ihan mukava näitä olisi tehdä vaikka koko ajan, mutta puhelintutkimukset eivät ole ihan halpoja.

Taloudellista puoltakin pitää harkita tarkkaan.
Kyselyjen hinta nousee toisella kierroksella, kun aikaa on vähemmän. Parissa päivässä tehty laaja puhelingallup maksaa vähintään 50 000 markkaa. Normaaliaikana yksittäisiä kysymyksiä voi ostaa muutamalla tuhannella markalla, jos tuloksia on aikaa odotella pari viikkoa.

Tutkimus vai huhut?
Gallup-tauko on ihmetyttänyt erityisesti Esko Ahoa (kesk.) ja hänen nousu-uskossa eläneitä tukijoukkojaan. Kuusi päivää ilman gallupeja sai liikkeelle huhuja tehdyistä tutkimuksista ja niiden tuloksista. Juhani Pehkonenkin on kuullut monen "tuttavan tuttavan" osallistuneen Suomen Gallupin kyselyyn, jota ei ole julkaistu. -Herää kysymys, onko parempi että kyselyjä rajoitetaan ja yhteiskunnassa levitetään väärää tietoa ja huhuja. Voi olla, että mittaukset kaikkine virhelähteineenkin ovat mutu-tietoa parempia, Pehkonen huomauttaa.
Tämän viikon gallupeiden julkistamispäiviä varjeltiin vielä tiistaina päivällä tiukasti. Ylestä ja MTV:stä todettiin vain, että yksi tutkimus on tulossa "ennen vaaleja". Helsingin Sanomat ei vahvistanut edes tutkimuksen tekoa, mutta Pehkosen mukaan se on tulossa. Tv-uutisten Järvinen perustelee salaamista sillä, etteivät vaalin osapuolet yrittäisi puljata tuloksia ja niiden julkistamista. Tieto kyselyn tekoajankohdasta vaikuttaisi esimerkiksi kampanjoiden suunnitteluun."

Muut lehdet:
Keskisuomalainen on osunut oikeaan paikkaan oikeaan aikaan, kun on saanut puristettua ajankohtaiseen paikkaan nämä haastattelut.
Keskisuomalainen 2.2.2000

Muut lehdet:
Keskisuomalainen 2.2.2000
"Kolme suurta varaavat tärkeimmät gallupit"
Presidenttigallupeja voivat vaalien ratkaisuvaiheessa tehdä käytännössä vain kolme tiedotusvälinettä, jotka tekevät yhteistyötä tutkimuslaitosten kanssa pitkäaikaisilla sopimuksilla.
Helsingin Sanomat on jo vuosikymmeniä teettänyt mielipidetutkimuksia Suomen Gallupilla.
Yleisradion kumppani on Taloustutkimus, ja MTV3 on uusimpana tulokkaana valinnut partnerikseen Research Internationalin.

Tutkimuslaitokset myyvät gallupeja myös muille, mutta suuret välineet varaavat itselleen pitkät tutkimusjaksot vaalien alta. Niiden väliin ei päästetä muita, jotta tulosten kiinnostavuusarvo ei kärsisi.
Myös puolueet teettävät kannatuskyselyjä omaan käyttöönsä. Presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella kampanjatoimistot ostivat mittauksia itsekin, mutta toisella kierroksella ne eivät ole mahtuneet mukaan."
Keskisuomalainen 2.2.2000
Jukka Löytömäki

Gallup-historiaa:
Kuusi vuotta sitten: Nettisanomat torstaina 03.02.2000. "Näköispainos"


Etsi Nettisanomista!(Alkuajan vuodet 1999- 2002
täätlä!
)

Nettisanomat - Kaiken keskellä aina läsnä -
Maailman luetuin suomalainen Nettisanomat
-
Sanomisen ja julkaisemisen vapautta vuodesta
1999 -
Vastaava päätoimittaja Pertti Manninen -
Yhteys: nettisanomat @hotmail.com

Hae Nettisanomista!-
Linkki jokaisen numeron etusivulle!Ilmoita ilmaiseksi sivu!

101 ilmoitusta!


Kaiken keskellä aina läsnä! - Viikkosanomat- blogi


EXTRA! SDP:n presidenttiehdokas Paavo Lipponen Heinolan Työväenyhdistyksen 120-vuotisjuhlassa 17.12.2011. Juhlapuhe. Lue!

Presidentinvaalin 1. kierros.
YLEN GALLUP (Joulukuu 2011). Tällainen tulos ei olisi edes teoreettisesti mahdollinen, ainakaan Suomessa!

"Ylen mahdoton tulos".

Kuva Ylen areenasta torstaina 2011-12-15 klo 20:59. "Lähde: Taloustutkimus/ YLE uutiset. Virhemahdollisuus +- 2,5 %-yksikköä". Taloustutkimuksen koko nimi on Taloustutkimus Oy.

Sauli Niinistö 40, Paavo Väyrynen 9, Timo Soini 7, Pekka Haavisto 6, Paavo Lipponen 5, Paavo Arhinmäki 3, Eva Biaudet 5, Sari Essayah 2.

"Ylen mahdoton tulos".

Presidentinvaalin 1. kierros.
YLEN GALLUPPIIN (Joulukuu 2011) tehty korjattu tulos voisi olla jo käytännössäkin mahdollinen.
"Ylen mahdollinen tulos".

Luvut suhteutettu mahdolliseen vaalitulokseen, siis siihen, että ehdokkaat saavat yhteensä 100 prosenttia hyväksytyistä äänistä, Nettisanomat lauantaina 2011-12-17. Pertti Manninen.

Sauli Niinistö 53, Paavo Väyrynen 12, Timo Soini 9, Pekka Haavisto 8, Paavo Lipponen 7, Paavo Arhinmäki 4, Eva Biaudet 4, Sari Essayah 3.

"Ylen mahdollinen tulos".


"Tähti on sammunut"."Tähti on sammunut".Keski-Suomi. Jyväskylä. Kauppakatu- Kompassi. Torstai 2012-01-05. Loppiaisaatto klo 16:49. Harvinaisia kieliä kuuli ympärillään: venäjää ja saksaa. Mobikuva: Pertti Manninen."Kyyhky ja tähti".

Keski-Suomi. Jyväskylä. Kauppakatu.
Keskiviikko 2011-11-30 klo 11.42.
Kuva: Pertti Manninen.


http://www.
nettisanomat.
com/2011/12/03/
etusivu.htm

Aamulehti tiistaina 2012-01-03. Etusivu.
Näkökulma: Nord Stream: Ehdokas Paavo Lipponen vaikenee roolistaan Itämeren kaasuputkihankkeessa.

Aamulehti tiistaina 2012-01-03. Näkökulma-sivu. B16.
Putkigate - Lipposen upottaja?
Puheenvuoro: Dosentti Arto Luukkanen väittää, että Itämeren kaasuputkihanke vei Paavo Lipposelta valtiomiehen sädekehän.
Perustelu: Ilmeisesti hyvää tarkoittaneen Lipposen toimeksiantajat eivät ymmärtäneet suomalaisen valtiomiesinstituution perustaa.

Aamulehti tiistaina 2012-01-03.
Vastaus
Lipposen viesti
Paavo Lipponen ilmoitti sähköpostitse tämän verran toiminnastaan kaasuputkihankkeessa:
"Konsulttisuhteeni ei ole enää voimassa 1.10.2011 alkaen."
"Minulla ei ollut ko. tehtävässä mitään yhteyttä Gazpromiin, vaan ainoastaan Nord Streamiin."
"En vastaa kysymyksiin, joi ...


Kommentti Arto Luukkasen kirjoitukseen ja Paavo Lipposen toimintaan kaasuputki-asiassa Viikkosanomat-blogissa. (Painovirheitä korjattu 2012-01-04).

Kommentti Arto Luukkasen kirjoitukseen ja Paavo Lipposen toimintaan kaasuputki-asiassa Viikkosanomat-blogissa:

Aamulehti: Putki upottaa Lipposen. Tämä oli koko sivun jutun sanoma. Tiistai 03.01.2012. Konsulttityö loppui viikkoa ennen virallista ehdokasnimitystä!

Tammikuu 4, 2012

TÄTÄ KIRJOITETTAESSA ARTIKKELI ON VAIN PÄÄKOPASSA JOTEN SE PERUSTUU EILEN SATTUMALTA KIRJASTOSSA TÖRMÄNNEESEEN AAMULEHTEEN.

KIRJOITTAJA: JOKU PROFESSORI TAI TOHTORI,

NIMI EI JÄÄNYT MIELEEN.

KIRJOITUS OLI MIELENKIINTOINEN. JUTTUUN OLI OTSIKKO ETUSIVULLA YLIMPÄNÄ.

JUTTU OLI NAAMIOITU NIIN, ETTÄ KIRJOITTAJA USKOI LIPPOSEN TARKOITTANEEN HYVÄÄ SUOSTUESSAAN VENÄLÄISTEN JA SAKSALAISTEN KONSULTIKSI.

VALTIOMIESASEMA ROMUTTUI JA LIPPONEN EI HALUA VASTATA ASENTEELLISIIN KYSYMYKSIIN.

LIPPONEN VASTASI PARIIN KYSYMYKSEEN JA VÄITTI, ETTEI GAZPROM OLLUT TYÖNANTAJA VAAN NORDSTREAM.

EI KAI SILLÄ NIIN SUURTA VÄLIÄ ITSE ASIAAN OLE.

TOINEN EDELLÄ JO MAINITTU MIELENKIINTOINEN TIETO ETTÄ KONSULTTIPALKKIOT JUOKSIVAT VIELÄ SILLOIN KUN TAAS ASIALLISESTI PÄÄTETTIIN LIPPOSEN NIMITTÄMISESTÄ PRESIDENTTIEHDOKKAKSI.

PUOLUEEN VAATIMUS OLI TIETENKIN SE ETTÄ KONSULTTIPALKKIOISTA LUOVUTTAVA.

KAIKEN KAIKKIAAN TOUHU ON OLLUT TYMPÄÄVÄ.

KYLLÄ JULKISUUDESSA OLI SYNTYNYT KÄSITYS ETTÄ LIPPONEN OLI LUOPUNUT KONSULTOINNISTA PALJON AIKAISEMMIN.

EHKÄ OLIKIN MUTTA EI SIIS PALKKIOISTA.

AINAKIN AAMULEHTI ALOITTI LOANHEITON VAIKKA JUTTU OLIKIN NAAMIOITU JONKINLAISEKSI ASIALLISEKSI AJANKOHTAISEKSI ESITTELYKSI.

TÄSSÄ NYT MENI HIUKAN JUTUT EHKÄ SEKAISIN MUTTA TARKOITUS OLI TIETENKIN PALJASTAAA JA ARVOSTELLA PAAVO LIPPOSEN RAHANAHNEUTTA.

RAADOLLINEN LOPPULAUSE MUTTA EIHÄN ASIAA TARVITSE MUUTEN ARVIOIDA.

JOS LIPPONEN ON TOISTA MIELTÄ KERTOKOON SITTEN SIITÄ ITSE VAALIEN JÄLKEEN MUISTELMISSAAN.

VIIKKOSANOMAT. PERTTI MANNINEN.

KESKIVIIKKO 2012 01 04 KLO N.14

"Pahvimies kummastuttaa pientä kulkijaa"."Pahvimies kummastuttaa pientä kulkijaa".
Keski-Suomi. Jyväskylä. Keskusta. Torikeskus. Cafe Niinistö. Tiistai 2012-01-03 klo 12:00. Mobikuvat: Pertti Manninen.

Kaiken keskellä aina läsnä! - Viikkosanomat- blogi"3, 4, 5, 6, 7 tai joku muu". Keski-Suomi. Jyväskylä. Vaajakoski. Vapaa-ajan keskus: Kirjasto ja liikuntahallit sekä urheilukenttä ja uimahalli Wellamokin on ihan vieressä. Tiistai 2012-01-03 klo 12:55. Lämpötila nollassa ja reilusti satanut lumi jo paikoin loskassa. Kuva: Pertti Manninen.
Laajenna!"2, 3, 4, 5, 6, 7 tai joku muu". Keski-Suomi. Jyväskylä. Vaajakoski. Vapaa-ajan keskus: Kirjasto ja liikuntahallit sekä urheilukenttä ja uimahalli Wellamokin on ihan vieressä. Tiistai 2012-01-03 klo 12:55. Lämpötila nollassa ja reilusti satanut lumi jo paikoin loskassa. Mobikuvat: Pertti Manninen.  "01.01.2012". Pohjois-Savo. Keitele. Nilakka. Sunnuntai 2012-01-01 klo 15:23. Hiukan pakkasta. Kuva: Pertti Manninen.


DNA:n ulkomaanpuhelu-maksu 23-kertainen
verrattuna normaalisti käyttämääni kesällä 2011.

Laskujeni mukaan asian selvittämisessä lähetettiin puolin ja toisin yhteensä 49 meiliä, siis yhtä vaille puolta sataa. Selostus asiasta selviää näissä meileissä, jotka olen julkaissut Nettisanomissa viikko sitten.
http://www.nettisanomat.com/2011/12/14/etusivu.htm

Laskutusjupakka päättyi käyttäjän kannalta onnistuneesti, jos ei laske siihen käytettyä aikaa minkään arvoiseksi. Tässä ei nyt enää siitä, mutta hinnoittelun faktat on kuitenkin syytä kertoa.

PÄÄTELMÄ

Matkapuhelumaksu on samansuuruinen soittipa halvemmalla tai kalliimmalla suuntanumerolla. Ero syntyy ”ulkomaanpuhelumaksussa”. Halvemmalla maksuperusteena on sykäykset, jotka itse asiassa, ainakin näissä laskuissa, on halvempikin kuin kerrottu 6 centtiä/MIN.

Laskelmassa vertaillaan kuitenkin tätä 6 centin minuuttihintaa DNA:n omaan minuuttihintaan, joka näissä esimerkeissä kummassakin oli 1,381 euroa.

138,1 centtiä jaettuna 6,0 centillä antaa osamääräksi luvun 23,02.
Toisin sanoen DNA: ulkomaanpuheluhinnoittelu on ollut 23-kertainen verrattuna käyttämäni halvemman operaattorin hintaan (99533-).

Tämä asia on nyt lopussaan päivämäärällä
Tiistai 2011-12-20 klo 14:31
Pertti Manninen

Viikkosanomat-blogi ja Nettisanomat ym. 

Lue myös! http://www.nettisanomat.com/2011/12/14/etusivu.htm

 Arkisto 1999

< paluu
kuva-galleriaan!
Moto Guzzi,tyttö ja puhelin Jy väskylän kesässä 1999
Kuvat ja tarinat kertoo kulkija, joka sattui paikalle ihastelemaan.
Pertti Manninen
Kuvien henkilöt ovat sattumalta mukana kuvassa.
Pertti Manninen 18.08.99

Moto Guzzi, tyttö ja puhelin Jyväskylän kesässä 1999. Kuvat Pertti Manninen.


"The Jazzman"


"The Jazzman".
Musiikkikauppa Musikantti Jyväskylässä on koristanut näyteikkunansa todella jouluisasti. Tässä pieni yksityiskohta saksofonia soittavasta joulupukista Hyvää Joulua- laulukirjan nuotteja sovitellen, ehkä.
Keski-Suomi. Jyväskylä. Väinönkatu Harjun kupeessa. Perjantai 2011-12-16 klo 17:19. Pertti Manninen.NETTIRUUTU - ASIAKASPÄÄTE

Tehokkaasti toimiva aktiivinen ja palveleva mainos- ja infokanava
yleisökäytössä.

nettiruutu.fi


TOP 12

nettisanomat.com
39 241
viikkosanomat.fi
24 622
sanomatori.fi
10 723
12.fi
8 227
sanomanetti.fi
8 167
hs24.fi
2 788
vuosisanomat.fi
2 019
sanomapark.fi
1 521
n24.fi
1 002
hs2.fi
992
infoinfo.fi
762
shit.fi
743

Kuukausikävijät.

Tarkemmin:
Tilasto
Linkit

HS-Gallup humpuukia. Puolueiden kannatus joulukuussa 2011-12-16. Helsingin Sanomat.

Joulukuu 16, 2011

HS-Gallup humpuukia. Puolueiden kannatus joulukuussa 2011-12-16. Helsingin Sanomat.

Helsingin Sanomat julkisti tänään perjantaina 2011-12-16 TNS Gallup-nimisen firman tekemän selvityksen. Selvitys sinällään voi olla oikein tehty varsinkin kun ei ole kerrottu mitään ihmeellisten korjauskertoimien käytöstä, joita Ylen käyttämä Taloustutkimus Oy käyttää ja kuvittelee saavansa tuloksen ”oikeammaksi”. Niitähän ei sitten valvo kukaan eikä mikään ja tulokset voivat olla jopa tarkoituksenmukaisia.
HS Gallupin humpuuki on sitten tulosten selittämisessä, kun virhemarginaali unohdetaan!

Puuttumatta kaikkiin kummallisuuksiin tässä tarkastellaan vain yhtä väittämää, joka on lehden pääkirjoituksen otsikoksikin valittu. Meno ei ole parantunut nykyisen päätoimittajan, Mikael Pentikäisen komennossa.

Pääkirjoitus (2.) on otsikoitu hiukan hassusti kertomalla ko. puolueen puheenjohtajan nimi, eikä itse puolueen nimeä, joka on Perussuomalaiset, joka hyvin toimituksessa tiedetään.

HS:n pääkirjoituksen otsikko:
”Soinin puolueen suosio heikkenee”.

Pääkirjoituksen toinen kappale:
”Viimekertaisesta lokakuussa tehdystä kyselystä perussuomalaisten kannatus on huvennut peräti 1,4 prosenttiyksikköä.”

Jutussa sisäsivulla. johon ei ollut edes pääuutissivulla viittausta, sama asia ilmaistiin näin:

”Sen sijaan suurimman oppositiopuolueen perussuomalaisten kannatus jatkaa kesäkuussa alkanutta taantumistaan. Nyt puoluetta äänestäisi 20.5 prosenttia suomalaisista. Laskua on lokakuun vastaavaan mittaukseen 1,4 prosenttiyksikköä. Luku on silti parempi kuin puolueen 19.1 prosentin kannatus eduskuntavaaleissa. Jutun on kirjoittanut toimittaja Miska Rantanen.

Fakta-osassa ”Näin tutkimus tehtiin” kerrotaan virhemarginaaleista seuraavaa:
”Tulosten virhemarginaali on vajaat kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa suurimpien puolueiden kohdalla.”

Kuva435379

KRITIIKKI:

Lokakuussa 2011 perussuomalaisten kannatus oli 21,9 prosenttia ja kun virhemarginaaliksi valitaan 1,9 prosenttiyksikköä, kannatus on ollut siis jossakin välillä 20,0 – 23,8 prosenttia.

Nyt joulukuussa 2011 perussuomalaisten kannatus on 20,5 prosenttia ja virhemarginaalin kanssa kannatus on siis jossakin välillä 18,6 – 22,4 prosenttia.

Nämäkin tulokset ovat ilmeisesti tilastollisesti 95 prosentin varmuudella, vaikkei tästä asiasta ole mitään kerrottukaan.

HS:n pääkirjoituksen otsikko on virheellinen, siis humpuukia, koska väite perustuu esitettyihin selvityksiin. Perussuomalaisten kannatus on voinut laskea, pysyä ennallaan tai nousta!

HS:n pääkirjoituksen toisen kappaleen väite kannatuksen hupenemisesta on virheellinen, siis humpuukia, koska väite perustuu esitettyihin selvityksiin. Perussuomalaisten kannatus on voinut huveta, pysyä ennallaan tai nousta!

Jutussa esitetty väite kannatuksen taantumisesta on virheellinen, siis humpuukia, koska väite perustuu esitettyihin selvityksiin. Perussuomalaisten kannatus on voinut huveta, pysyä ennallaan tai nousta!

Eikä sitäkään johtopäätöstä, että kannatus olisi suurempi kuin eduskuntavaaleissa, voi tehdä, koska kannatus voi olla pienempikin, kun asiaa tarkastellaan virhemarginaali huomioon ottaen.

Tässä ei nyt enää puututa koko jutun otsikkoon ja väitteisiin kokoomuksen kannatuksesta, muuten kuin, että nekin ovat virheellisiä, siis humpuukia, kun niissäkään ei ole otettu huomioon virhemarginaaleja. Selvitys ei kerro sitä, että ”Kokoomuksen suosio kolmen vuoden huippulukemissa”!

Viikkosanomat. Pertti Manninen. Perjantai 2011-12-16 klo 21:46.

Kuva435384

Lue myös esim! >>>

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

http://viikkosanomat.fi/2011/12/16/hs-gallup-humpuukia-puolueiden-kannatus-joulukuussa-2011-12-16-helsingin-sanomat-3/

Humpuukia!

Lue myös esim! 2003 kesäkuu!

Helsingin Sanomat jäi valheesta kiinni!

"Tarkoituksellista vai ei, pääministeri Anneli Jäätteenmäkeä motattiin kuitenkin tälläkin HS-Gallupin valheellisella tiedolla Irak-selvitysten kuumimmalla hetkellä! Lehden vastaava päätoimittaja on Janne Virkkunen."

HS-GALLUP VALEHTELEE!
”Keskustan kannatus pudonnut eduskuntavaalien jälkeen” ja ”Keskusta on pudonnut kauas Sdp:stä”. Helsingin Sanomat sunnuntaina 15.06.2003.
Gallup ei tätä kerro, vain väärä tulkinta!

http://www.nettisanomat.fi/2003/06/26/etusivu.htm

2011 huhtikuu!

HS-gallup. Puoskarointi jatkuu. Nyt tyrmätään perussuomalaiset!

TAAS KERRAN UNOHDETAAN VIRHEMARGINAALIT JA VERRATAAN TULOKSIA EDELLISEEN GALLUPPIIN JOSTA MYÖS OLI VIRHEMAARGINAALIT UNOHDETTU.

KIRKKAALLA NAAMALLA UUSI PÄÄTOIMITTAJA MIKAEL PENTIKÄINEN JATKAA EDELTÄJÄNSÄ HUMPUUKILINJALLA.
TÄTÄ TOUHUA VOI KUTSUA VAIKKA KUINKA PAHALLA NIMELLÄ. LINKKI.
ALA-ARVOISTA LUKIJOIDEN HALVEKSIMISTA.

TOIVOTTAVASTI UUSI SUKUPOLVI ON VIISAAMPAA JA JÄTTÄÄ MOISEN MEDIAN OMAAN LiEMEENSÄ JA KUOLINKOURISTUKSEENSA!

TÄSSÄ UUDESSA GALLUPISSA, LAINAUSMERKEISSÄ, VIRHEMARGINAALIKSI ON ILMOITETTU 2 JA PERUSSUUOMALAISTEN KOHDALLA 4, JOTEN NÄIN ILMOITETUT LUVUT EIVÄT KERRO YHTÄÄN MITÄÄN PUOLUEIDEN KANNATUKSESTA, MUUTA KUIN SEN ETTÄ MIKÄ TAHANSA NELJÄSTÄ PUOLUEESTA VOI OLLA SUURIN KYSELYHETKELLÄ!

VIIKKOSANOMAT. PERTTI MANNINEN. TIISTAI 2011-04-12 KLO 10:15, NOIN

TÄSSÄ TULEE NYT HIUKAN SOTKUISTA KUN SORMET EIVÄT OIKEIN TAIVU TÄLLÄ MININÄPPÄIMISTOLLÄ EIVÄTKÄ SILMÄTKÄÄN OLE OIKEIN KUNNOSSA JA BUSSI TÄRISEE.

TÄNÄÄN JURI GAGARININ AVARUUSLENNOSTA ON KULUNUT 50 VUOTTA.

http://viikkosanomat.fi/2011/04/12/hs-gallup-puoskaroimti-jatkuu-nyt-tyrmataan-perussuomalaiset/

Alkuperäinen HS:n juttu, joka netissä oli seuraava:
Perussuomalaisten kannatus kääntyi laskuun, Sdp:n nousuun

http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Perussuomalaisten+kannatus+
k%C3%A4%C3%A4ntyi+laskuun+Sdpn+nousuun/1135265321259

Paperilehdessä neljä suurinta gallup-puoluetta oli otsikossa prosenttiyksikön kymmenyksen tarkkuudella ja nuoli ylös tai alas vertailtuna edelliseen galluppiin.

”Tutkimuslaitoksen” edustaja vakuutti erityisesti
että perussuomalaisten kannatus on kääntynyt laskuun!

Tämä kommettilisäys klo 18:52 (tiistaina 2011-04-12). Viikkosanomat. Pertti Manninen.
http://viikkosanomat.fi/2011/04/12/hs-gallup

Humpuukia!


"Kiven hehku". Kari Alonen 2010.

"Kiven hehku". Kari Alonen 2010. Keski-Suomi. Jyväskylä. Matkakeskus. Tiistai 2011-12-13 klo 16:05. Henkilöt ovat sattumalta kuvassa. Mobikuva: Pertti Manninen. 

Kaiken keskellä aina läsnä! - Viikkosanomat- blogihakkarainenyossa hakkarainenyossa hakkarainenyossa hakkarainenyossa
hakkarainenyossa hakkarainenyossa hakkarainenyossa hakkarainenyossa
hakkarainenyossa hakkarainenyossa hakkarainenyossa hakkarainenyossa

Lukijan kuva: "Katso tuolla on Hakkarainen!"

Kansanedustaja Teuvo Hakkarainen Jyväskylän yössä Kauppakadulla aikaisin sunnuntaina 2011-11-27 noin 03:n aikaan sankan fanijoukon piirittämänä. Lähetetyssä kuvassa keskustelijoiden kasvoja on hiukan pehmennetty. Kuva: H.N. - Katso myös! Samassa puserossa.


Kaiken keskellä aina läsnä! - Viikkosanomat- blogi
"Käden ojennus". Uusi tulkinta aikaisemminkin julkaistusta kuvasta. Pertti Manninen. Viikon kuva torstaina 31.07.2003.
http://www.nettisanomat.com/2003/07/31/viikonkuva.htm

12.fi 2021.fi aamusanomat.fi asiat.fi cine.fi digisanoma.fi eduskuntatalo.fi elokuvasto.fi 
end.fi erika.fi fax.fi fiftyfifty.fi fin24.fi findig.fi finlines.fi finpap.fi finpax.fi
finpix.fi finrex.fi fotola.fi fy.fi gagarin.fi gigastore.fi helkinginsanomat.com helsinginsanomanetti.fi
helsinkisanomat.fi heti.mobi hs2.fi hs24.fi hs24.mobi hs27.com hsdigi.fi hsn.fi hstalous.fi
hstv.fi hsurheilu.fi iltaset.fi infoinfo.fi infola.fi istalous.fi
juice.fi jyppi.fi kansalaistori.fi kasvosto.fi katsaus.fi kauppasanomat.fi kes.fi
keskiviikko.fi kinola.fi kroisos.fi kronikka.fi kuvala.fi kuvanen.fi
kuvasanomat.fi kuvasarja.fi
Sanomatori.fi -
Kaiken keskellä aina läsnä!


Kesän hyvä teko:
Opeta lapsi uimaan!
kuvasivut.fi kuvaviikko.fi
kuvavuosi.fi lakisanomat.fi laukaansanomat.fi leaks.fi leh.fi
lennon.fi let.fi linkisto.fi listasto.fi lukemisto.fi
maanantai.fi mailma.fi mediasanomat.fi mobix.fi n0.fi
n24.fi netnews.fi nettifoto.fi  nettila.fi
nettilehti.com nettimobi.com nettimobi.fi nettinen.com 
nettinen.fi nettisanomat.com nettisanomat.fi nyky.fi
nykyaika.com oikeusministeri.fi pahkasika.fi paikasto.fi
per.fi  ps24.fi raw.fi san.fi sanala.fi   sananen.fi
sanat.fi sanomaa.com sanomadigi.fi sanomahouse.fi sanomakirja.fi sanomakonserni.fi
sanomakuvat.fi sanomamags.fi sanomamobi.fi sanomanet.fi sanomanetti.fi sanomapark.fi
sanomatori.fi sanomatv.fi sanomisto.fi sanonet.fi shit.fi summer.fi suomenaani.fi
suomensanomat.fi suomiaani.fi   suomisanomat.fi sokrates.fi  tabbis.fi tietosanomat.fi
tiistai.fi torvalds.fi totuudentorvi.fi uaalto.fi une.fi uutisto.fi vahtija.fi
valokuvasto.fi vanhasuomi.fi week.fi venus.fi viikko.fi viikkonen.fi viikkosanomat.fi blogi
viikkosanomat.fi lehti wincapita.fi vuosi.fi vuosisanomat.fi  
Lauantai
2011-05-28
Kaiken keskellä aina läsnä! - Viikkosanomat- blogi

Tiedoksiantotodistus

Asia KUNNIANLOUKKAUS

Käsittelypäivä 18.1.2012

Syyttäjä kihlakunnansyyttäjä Elina Mäntylä

Vastaaja MANNINEN PERTTI JUHANI

Asianomistajat KARA LAURI JOHANNES
MONONEN PEKKA MATTI RAFAEL

Tiedoksiantoaika- ja paikka 4.1.2012

Virkasema Pasi Luostarinen
Haastemies

Haastettu henkilökohtaisesti


HAASTE RIKOSASIASSA
Kutsu pääkäsittelyyn

Asiano: R 11/2681

Istunto

Aika Keskiviikko 18.1.2012. kello 10.30

Paikka Keski-Suomen käräjäoikeus
Vapaudenkatu 54
40100 Jyväskylä
Istuntosali 8


Turvatarkastus Keski-Suomen käräjäoikeudessa on turvatarkastus ja se suoritetaan metallinilmaisinporttia, käsikäyttöistä metallinilmaisinta ja tavaroiden läpivalaisulaitetta hyväksi käyttäen.
(Otteita kutsusta pääkäsittelyyn)"Tiilenpäät". Kuvassa vilahtaa vanhan hienosti muuratun muuntoaseman seinä bussin ikkunasta kuvattuna. Keski-Suomi. Jyväskylä. Rajakatu. Lauantai 2011-11-29 klo 16:21. Kuva: Pertti Manninen.


"Tiilenpäät". Kuvassa vilahtaa vanhan hienosti muuratun muuntoaseman seinä bussin ikkunasta kuvattuna. Keski-Suomi. Jyväskylä. Rajakatu. Lauantai 2011-11-29 klo 16:21. Kuva: Pertti Manninen.

Lauantai 2011-10-29
Vankeutta vaaditaan.


Keski-Suomen käräjäoikeudessa aletaan käsitellä kunnianloukkausasiaa, jossa kihlakunnansyyttäjä vaatii Nettisanomien päätoimittaja Pertti Manniselle ehdollista vankeusrangaistusta tai ainakin tuntuvaa sakkorangaistusta lehdessä julkaistujen kirjoitusten johdosta.

Esitutkinnassa syyttämispyynnön ovat esittäneet asianajaja Pekka Mononen ja myyntipäällikkö Lauri Kara.

Esitutkinta oli hiukan kummallinen. Aluksi selvitettiin sitä oliko edellisen kunnianloukkaustuomion tekstit poistettu tuomion edellyttämällä tavalla. Mistään uudesta kunnianloukkauksesta ei ollut puhettakaan ja sitten toisessa kuulustelussa vuotta myöhemmin kerrottiin, että kysymyksessä onkin uusi kunnianloukkausasia.

Vasta tässä toisessa kuulustelussa ilmeni, että kuulustelussa oli myös aivan uusi asia: myyntipäällikkö xxrxx väitetty kunnianloukkaus.

Esitutkinnassa näytettiin kaksi kirjoitusta, myöhemmin kolmas, joiden väitettiin loukkaavan asianomistajien kunniaa. Haastehakemuksessa sivujen osoitteita ei ole mainittu, joten parasta ne on tässä vaiheessa jättää kertomatta.

Yksi asianajaja Monosta koskeva kirjoitus on julkaistu jo ennen ensimmäistä oikeudenkäyntiä, joten se on Suomen lainsäädännön mukaan, amatöörin näkemyksen mukaan, jo kertaalleen käsitelty, joten sitä ei voida enää käsitellä. Tätä hovioikeus ei aikanaan määrännyt poistettavaksi ja tuntuu ihmeelliseltä, että se on nyt vuosia, vuosia myöhemmin ruvennut loukkaamaan asianajaja Monosen kunniaa.

Syksyllä päätoimittaja Manninen oli kypsä sopimaan asian. Oikeusavustajan lähettämän sovintotiedustelun asianajaja Mononen tyrmäsi tässä vaiheessa. Hän halusi oikeuskäsittelyn. Sinänsä tämä ei ollut ihme.

Nettisanomat julkaisee haastekirjelmän kokonaisuudessaan. Klikkaa!

Nettisanomat. Pertti Manninen. Lauantai 2011-10-29 klo 19:23.

http://www.nettisanomat.com/2011/10/29/etusivu.htm
Arkisto 2001.


 
SMILE
from MODERN TIMES
 
Lyric by
JOHN TURNER and GEOFFREY PARSONS
 
Music by
CHARLIE CHAPLIN
 
Moderately, with great warmth
 
 
SMILE, thou' your heart is aching,
SMILE, even tho' it's breaking,
When there are clouds in the sky,
you'll get by,
If you SMILE though your fear and sorrow,
SMILE and maybe tomorrow,
You'll see the sun come shining thru
for you.

Light up your face with gladness,
Hide ev'ry trace of sadness.
Alto' a tear
may be ever so near,
That's the time you must keep on trying,
SMILE, what's the use of crying,
You'll find that life is still worth while,
If you'll just SMILE.

 


AIN', hymy voimat antaa.
AIN', hymy taakat kantaa,
harmaatkin pilvet puistat
kun muistat
hymy AIN' pois vie murheen, huolen,
AIN', hymy ilon puolen
tuo auringon paistelulle,
sulle.

Kasvoillesi onni suo.
Suru aina murheet tuo,
nyt ne peitä,
kaikk' kyyneleet heitä.
Nyt se on tehtävä, itku pois,
AIN', hymy elämän tois.
Taistele, muista sääntö vain,
niin, hymy AIN'.

 

Moderately, with great warmth
AIN' - HYMY
suomennos: pertti manninen,
1.0-versio, 17.05.01
 

modern times - nykyaika. kuvitelma.
 


http://www.nettisanomat.com/2001/05/17/hymy.htm

Lähde rentouttavalle kalastusreissulle Andamaninmerelle! Vietä päivä kalastaen, auringosta nauttien ja snorklaten. Vuonna 2009 valmistuneella Flying Finn -veneellä voi vetouistella laivan kokeneen miehistön avustuksella. Auringon palvojille riittää kansipaikkoja ja päiväunillekin voi torkahtaa ilmastoidussa hytissä. Merinäkymiä voi ihailla myös yläkannen varjon alla. Jos on onnea matkassa, voi matkalla nähdä vaikka delfiiniparven. Veneen taukopaikalla on uinti-, ja snorklausmahdollisuus, jolloin veden alla voi ihailla mereneläviä pienistä barrakudista merikilpikonniin.

Veneeseen mahtuu 30 matkailijaa. Veneen pituus 19m, leveys 5m ja syvyys 2,7m. 400 hevosvoimaa. Keittiö, wc + suhku, ilmastointi. Matkan hintaan sisältyy kuljetukset, lounas ja juoma (vesi, virvoitusjuomat). Snorklausvälineet löytyvät veneeltä ja sisältyvät hintaan. 
 

Yhteydenotot Midnight Sun- ravintoloihin
tai sähköpostitse midnight.sun @janne.to  
+668 132 68097 - Huom! Suomesta puhelut numeroon: 99533 668 132 68097 maksavat 6 centtiä/minuutti + mpm (tammikuun 2011 hinta, ei tekstiviestejä).

www.thailand.fi     www.phuket.fi    www.patong.fi    www.flyingfinn.info     www.midnightsunrestaurant.info

 

"Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa".
Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa. Kuva Pertti Manninen. Jyväskylä. Asemakatu. Forum. Keskiviikkona 2008-11-12 klo 09:55. Onnellista vuotta 2009!

BONNE ANNEE 2009

Heti vuoden vaihduttua ja tanssin alettua, klo 00.01 Ranskan aikaa, Suomen paukuttelun jo hiljalleen päättyessä. TV5MONDE EUROPE, Le plus grand cabaret. Kuva: Pertti Manninen torstaina 2009-01-01 klo 01.01. Sama vuosi sitten: Kuva.


Lue myös!
Björn Wahlroos-story.

Nettisanomien kirjoituksia 1999-  

http://www.nettisanomat.com/2009/08/26/
etusivu.htm#nettisanomat20090818

Kesän hyvä teko - Opeta lapsi uimaan! Lue!


"Tätä eri totuuksien kannattavuuden puntarointia helpottaa hyväksi koettu muistisääntö "jos etuus on todellista, totuus on edullista"." Bisquit Seppo Ahti tänään torstaina 2009-05-28 Ilta-Sanomissa. "Tosipaikan edessä".
Tuuli käy heidän ylitseen ...

Kuva: Pertti Manninen

 

 

 


Banneri tiistaihin 2012-01-03 klo 10:30 saakka:
Linkki osoitteeseen: http://www.nettisanomat.com/2011/bannerisivu.htm tiistaihin 2012-01-03 saakka. arkistoitu sivulle http://www.nettisanomat.com/2011/bannerisivu20120103saakka.html


Banneri maanantaihin 2011-11-28 saakka:

kesanhyvateko

Linkki osoitteeseen: http://www.nettisanomat.com/2011/bannerisivu.htm maanantaihin 2011-11-28 saakka. arkistoitu sivulle http://www.nettisanomat.com/2011/bannerisivu20111128saakka.html

Linkki ei toiminut aikana: Torstai 2011-10-06 - Lauantai 2011-11-26. Korjattu maanantaina 2011-11-28.

Nettisanomat 2012/01/10 -  Arkisto 2006: Ilta-Sanomat syyttää pääministeriä ja presidenttiä valehtelusta! - Vanhanen ja Halonen kiistävät Ilta-Sanomien väitteet Nato-yhteistyön salailusta. - Ilta-Sanomat tarkentaa: Kysymyksessä onkin ehdokkaiden huonomuistisuus. Ilta-Sanomat huomaa asiakirjan: "Valiokuntaa pyydetään noudattamaan vaiteliaisuutta luettelon osalta". - Erään gallupin anatomia. Presidentinvaalit 2006. Aamulehti ja Turun Sanomat - Loppureaktio. Helsingin Sanomatkin rupesi ottamaan virhemarginaalit huomioon selostaessaan uutta galluppiaan tiistaina 10.01.2006! - Kuva.  Vaikea valinta. - 2012 Presidentínvaalit Ennustukset: Pressa 2012 ennustus lokakuun alussa. Pressa 2012 ennustus joulukuun alussa. - Kuva. Tähti on sammunut. -  Kuvasarja: Jouluksi kotiin. Hetkiä Helsingissä- Pertti Manninen. -  2012: Putkiko upottaa Lipposen, Aamulehti. Arto Luukkanen - Viikkosanomat-kommentti. -  Kuva Sauli Niinistö. Pahvimies. - Kunnianloukkaussyyte käsitellään keskiviikkona 18.1.2012 klo 10.30 - Pertti Manninen, Pekka Mononen, Lauri Kara, Keski-Suomen käräjäoikeus - Presidentinvaalit 2012 - Julisteet tänään katukuvassa. Kuva: " 2, 3, 4, 5, 6, 7 tai joku muu". -  Kuvat. "01.01.2012". -  DNA:n ulkomaanpuhelu-maksu 23-kertainen! -   "The Jazzman" Kuva. - YLEN GALLUP - Tällainen tulos ei olisi edes teoreettisesti mahdollinen, ainakaan Suomessa! - Presidentinvaalin 1. kierros. YLEN GALLUP (Joulukuu 2011). - HS-Gallup humpuukia. Puolueiden kannatus joulukuussa 2011-12-16. Helsingin Sanomat. - "Kiven hehku". Kari Alonen 2010. -- Lukijan kuva: "Katso tuolla on Hakkarainen!" -- Kuva. Käden ojennus. Karuselli. - tiistai  10.01.2012 - etusivu - Nettisanomat - Sanomanetti - Blogi: Viikkosanomat.fi - Kuvasanomat - Sanomatori  - Viikkosanomat - Härkää sarvista  Presidenttiehdokkaat, julisteet kadulla, katu. Uusi vuosi - saalis - siivet- nilakka - hämärtyvä ilta. Kunnianloukkaus, Nettisanomat, Päätoimittaja, Pekka Mononen, asianajaja, Lauri Kara, Nordea Pankki, myyntipäällikkö. Paavo Lipponen, kaasuputki, Gazprom, Nord Stream, Aamulehti, presidenttiehdokas, konsultti, konsulttipalkkio
N:o 1303 Vastaava päätoimittaja Pertti Manninen. Yhteys: nettisanomat @hotmail.com - Sivu 2012-´01-10, nettiin 2012-01-10 klo 23:52, linkkejä 2012-01-10.


Sivun alkuun!


Nettisanomat/ Sanomanetti-sivustot. Kävijätilastot.
Päivittäiset eri kävijät. (Tarkistettu 2012-01-10).

2011 syyskuu   syyskuu 2011 lokakuu 2011 marraskuu 2011 joulukuu 2011
1. nettisanomat.com 34 362 33 042 39 241

42 023

2. viikkosanomat.fi 24 622

22381

21097 

20 464
3. sanomanetti.fi 8 167

5744

5319 

6 396
4. 12.fi 7 324 6 488 8 227

12 356

5. sanomatori.fi 2 243

2497

2513 

3 502
6. vuosisanomat.fi 2 019

1607

1533 

1 804
7. hs24.fi 1 811 2 788

2281 

8 931

8. sanomapark.fi 1 521

1109

1104 

1 509
9. infoinfo.fi 1 153 762

927 

1 172

10. n24.fi 924 1 002

724 

1 335

11. jyppi.fi 673 685

870 

936 

12. wincapita.fi 673

431

796 

1 000
13. kuvasanomat.fi (elokuu) 628 597

426 

697

14. shit.fi 592 743

474 

862

15. fy.fi 567 601

501 

946

16. hs2.fi 506 992

914 

1 526

17. venus.fi 503

484

443 

551
  YHTEENSÄ 88 288 81 823 87 390  105 080
2011
marraskuu, joulukuu
18. vahtija.fi

585

653

19. helkinginsanomat.com

463

580

20. sanala.fi

552

646

21. sanomaa.com

442

521

22. nettilehti.com

509

730

23. infola.fi

396

501

24. nettifoto.fi

403

477

25, kuvaviikko.fi

339

477

26, nettila.fi

463

598

27. fiftyfifty.fi

254

461

28 fotola.fi

242

450

29. nettimobi.com

337

447

30- hs24.mobi

264

368

31. mobix.fi

 

163

294

YHTEENSÄ (18-31) 5 412

8 436

KAIKKI YHTEENSÄ 92 802

113 516

 
..
tieto ei ole saatavissa tai se on puutteellinen
      Linkit


2012

Sanomisen ja julkaisemisen vapautta vuodesta 1999 Kävijät/kk 101 ilmoitusta

Ilmoita ilmaiseksi!

Maanantai 2012-01-09
N:o 1302 - Edellinen - Seuraava - Linkki jokaiseen! - Etsi! - Yhteys - Viikkosanomat-blogi -

Kuvia: Pahvimies NiinistöKuva
Putkimies Lipponen Kuva
Jazzmies Joulupukki Kuva
"Tähti on sammunut" Kuva
Kunnianloukkaus 18.1.2012 Lue!2012

Sanomisen ja julkaisemisen vapautta vuodesta 1999 Kävijät/kk:100 000 101 ilmoitusta

Ilmoita ilmaiseksi!

Sunnuntai 2012-01-08
N:o 1301 -
Edellinen - Seuraava - Linkki jokaiseen! - Etsi! - Yhteys - Viikkosanomat-blogi
-

Kuvia: Pahvimies NiinistöKuva
Putkimies Lipponen Kuva
Jazzmies Joulupukki Kuva
"Tähti on sammunut" Kuva
Kunnianloukkauskäräjät ke 18.1.2012 klo 10.30 Lue!2012

Sanomisen ja julkaisemisen vapautta vuodesta 1999 Kävijät/kk:100 000 101 ilmoitusta

Ilmoita ilmaiseksi!

Lauantai 2012-01-07
N:o 1300 -
Edellinen - Seuraava - Linkki jokaiseen! - Etsi! - Yhteys - Viikkosanomat-blogi
-

Arkisto: 1-3. tammikuu 2006 Lue! - 4-10. tammikuu 2006 Lue!Pahvimies Niin...Kuva
Upottaako putki Lipp... Lue!
Kunnianloukkauskäräjät ke 18.1.2012 klo 10.30Lue!


Html-koodin puhdistus ja linkkien korjaus tiistaina 2012-03-06 11:17. pm

 

 

2012-05-02: Sivustolta on poistettu Keski-Suomen käräjäoikeuden 24.1.2012 antaman kunnianloukkausta koskevan tuomion 12/230 R11/268 johdosta tuomiossa mainittujen henkilöiden asianomaistiedot rikoksentekoajalta 6.5.2007 - 18.1.2012. Tuomio luettavissa osoitteessa: http://www.n3.fi/tuomiot/keskisuomiko20120124/etusivu.htm

 

 


POISTOT HO 19.11.2015. LINKKI LISÄTTY KESKIVIIKKONA 23.12.2015.
Koko vuosi 2012: Linkit tarkistettu ja korjattu perjantaina 12.02.2016. Kansiosta 06.26.2012 puuttuu 13 kuvaa.