POISTOT (HO 19.11.2015)

Chartres - Katedraali - Muisto   -  "Helsinki saa osan Espoota"   -  "Tässä on uusi Itä-Helsinki"   - Sipoosta pakkolohkaisupäätöksen kummisedät ja kummitädit -   Kuva. Sipoo-Sibbo eli Vanhanen vs. Liljeström  -  Sananvapaus kauppatavarana  -  12 lehteä!  -  Jussi Pajunen: "Pitää haluta olla oikeudenmukainen"  -   Pääkirjoitus. Mietteitä oikeudenmukaisuudesta  -  Kirjoituksia Sipoosta  -  Päätoimittaja Janne Virkkusen esitelmä Katse eteenpäin seminaarissa - Pääministeri (Statsministern, Finnish PM) Matti Vanhanen   -   SanomaWSOY:n tekemä rikos jäi selvittämättä!   -  BONNE ANNEE 2008  -  asianajajan laskutus, kunnianloukkaus ja asianajajan lausuma (Korjattu 2015-11-25).

Nettisanomat - Sanomisen ja julkaisemisen vapautta vuodesta 1999Ilmoita ilmaiseksi! - Arkisto
 N:o 727. Keskiviikko 2008-01-23
edellinen  seuraava   UUSIN    Helsingin Sanomat ja valta, 1999 heinäkuu-elokuu nykykommentein -
Päätoimittaja Janne Virkkunen: Valta pohjaa luotettavuuteen, kolumni sunnuntaina 2008-01-20. Tulossa!
Kuva: "Kolumni. Janne Virkkunen. Kirjoittaja on Helsingin vastaava päätoimittaja". Kuva lehdestä Helsingin Sanomat, sunnuntai 2008-01-20. Pertti Manninen keskiviikkona 2008-01-23 klo 12:35. Rajaus ja valotus muutamaa tuntia myöhemmin.
Avantouinnin SM 25.-27.1.2008. www.peurunka.fi

 
Midnight Sun Restaurant Patong Kata phuket.fi 


  arsedel.fi 

Opeta lapsi uimaan!

Sananvapaus kauppatavarana


"Elokuvalipulla kohtuuton hinta"

Kuvat 2008

Otsikot 2008


Guardian Unlimited  Wednesday January 23, 2008
Government ordered to disclose draft Iraq dossier

A Whitehall spin doctor may have played a greater role in the drafting of the famous dossier on Iraq's weapons of mass destruction ...

Nettisanomat 2003-01-16. Helsingin Sanomat 10.12.2002
Cheney Lipposelle: Yhdysvallat julkistaa tietojaan Irakin tuhoaseista..


Helsingin Sanomat ja valta.

Helsingin Sanomien päätoimittaja Janne Virkkunen kirjoitti muutama päivä sitten, sunnuntaina 2008-01-20, artikkelin pääkirjoitussivulla median vallasta. Luin ja tallensin, enkä enää sitä nyt löydä siivottuani nurkkia. Tässä kuitenkin historiaa eräästä näkökulmasta, siitä miten Nettisanomien päätoimittaja on kokenut Helsingin Sanomien, Ilta-Sanomien ja koko SanomaWSOY:n vallankäytön niin yleisissä kuin omissa asioissaankin, lähinnä Sanomatalon rakentamisessa. Mitään ei ole jäänyt pos, ainakaan tarkoituksella. Aiheesta syntyy jatkokertomus, jonka ensimmäinen osa käsittää ajanjakson 1999 heinäkuu-elokuu. Kommentit otsikoiden ja kirjoitusten vieressä ovat siis nyt 8 ja ½ vuotta myöhemmin kirjoitettuja. Kuvat ovat alkuperäiset ja samasta Nettisanomien numerosta kuin kyseessä oleva juttu tai lainaus.

Keskiviikkona 2007-01-23 aamulla Pertti Manninen. päätoimittaja, Nettisanomat.

PS. Päivällä kävin kirjastossa hätäisesti kuvaamassa artikkelin ja ihmettelin nimeä kahvilaan kulkiessani: Valta pohjaa luovuuteen. Kun sitten illalla luin otsikon uudelleen se kuuluikin: Valta pohjaa luotettavuuteen. Kolumnin osa tulee luettavaksi Nettisanomiin myöhemmin.
Sama.

Nettisanomat 1999 Heinäkuu - Elokuu. 2008 Tammikuu, 8 ja ½ vuotta myöhemmin.

26.07.99
http://www.nettisanomat.com/
1999/07/28/netti2007.htm

Donner:
"valta on aina oikeassa, koska sillä on valta käsissään."
(Helsingin Sanomat 25.7.1999)

Tällä aforismilla Nettisanomien pilotti numero 0 alkoi ja lainaus sattui olemaan Helsingin Sanomista muistaakseni Jörn Donnerin koko sivun kokoisesta artikkelista.
  Sivun valmisti Pertti Manninen 26.07.99 (03.08.99
copyright nettisanomat
nro 0/99
 
4.8.99
http://www.nettisanomat.com/
1999/08/05/netti0408.htm
Hurskastelua 1
Ministeri Perho ja Helsingin Sanomat työttömien nuorten kimpussa
Vuosikaudet tämän jälkeenkin Helsingin Sanomat kiukutteli siitä, että työttömät saavat korvauksia ja ovat laiskoja yhteiskunnan elätettäviä.
http://www.nettisanomat.com/
1999/08/05/netti0408.htm#hur1ekaNäillä lapsilla ei aikoinaan ollut työllistymisongelmia, mutta osalla muutamaa vuosikymmentä myöhemmin kylläkin pitkäikaistyöttömyyden mukanaan tuomia ongelmia.
(Kuva Pertti Mannisen Helsingin Kallio 56-sarjasta: 3 rullaa, 32 kuvaa)

Ministeri Perho ja Helsingin Sanomat työttömien nuorten kimpussa

Kokoomuslainen sosiaali- ja terveysministeri Maija Perho, koko hallituksen tuella tietenkin, pyrkii tekemään työstä kieltäytyville nuorille maksettavasta toimeentulotuesta vastikkeellisen.
Helsingin Sanomat toivoo innokkaasti pääkirjoituksessaan tiistaina 3. elokuuta 1999, että hän menestyy pyrkimyksissään. (Nettisanomat 5.8.99 pm) lue lisää tästä hurskastelusta


Kyseisestä Janne Virkkusen vastuulla olevasta pääkirjoituksesta en muista yhtään mitään, mutta kyllä kai se sitten on ollut pöyristyttävän halpahintainen ja halventava, kun sen hurkasteluksikin olen nimennyt. Työttömät tarvitsivat silloin, niinkuin nykyisinkin työtä ja työpaikkoja. Kun Suomessa oli, muistinvaraisesti, alueita, joilla puolet nuorista oli työttömiä, niin Helsingin Sanomienkin olisi pitänyt vaatia työpaikkoja eikä rähjätä korvausten vastikkeellisuusvaatimuksia.

http://www.nettisanomat.com/
1999/08/05/netti0408.htm #kommentmaijaperhokuva: pertti manninen

Nuoret ovat aina halunneet kivuta ylöspäin, kun heille on siihen annettu mahdollisuus! Juhani Mellin Kallion kirkon torniakin korkeammalla keväällä 56!
(Kuva Pertti Mannisen Helsingin Kallio 56-sarjasta:
3 rullaa, 32 kuvaa)

Kommentti Maija Perhon ja Helsingin Sanomien hurskasteluun

Ei sanallakaan siitä, että Lex-Leppänen, joka velvoitti kunnat työllistämään kaikki nuoret, romutettiin kokoomuslaisen työministerin, Ilkka Kanervan, ja koko silloisen hallituksen tahdosta.

Ei siitä, että kunnat tietoisesti rikkoivat lakia eivätkä työllistäneet pyydettäessäkään.

Ei siitä, että ministeri julkisesti televisiossa hyväksyi lain rikkomisen ja totesi kyynisesti ja lakoonisesti, että lakia on muutettava.

Ei siitä, että jo silloin riittävän monet varoittivat "joutilaan luokan" syntymisen vaaroista.

Nyt sitten syyllistetään nuoret! Hurskastelua!
Pankinomistajientukeako tässäkin maksetaan?
(Nettisanomat 5.8.99 pm)

No comments.
 http://www.nettisanomat.com/
1999/08/05/netti0408.htm
"Ei heikennetä työttömyyseläkeputkessa olevien asemaa pakottamalla heitä etsimään olemattomia töitä"
Kansaneläkelaitoksen tutkimus- ja kehitysyksikön tutkija Mikko Viitasen Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla heinäkuun 17. päivänä 1999 julkaistu kirjoitukseen "Eläkeputki on harvalle oma valinta" keskeinen sisältö kiteytyi ylläolevaan otsikkoon.
Voi sanoa, että lehdellä oli tiedossaan asiain todellinen laita, koska se julkaisi ihan kunniallisella ja näkyvällä paikalla tällaisenkin kirjoituksen. Mutta, mutta mikä oli työttömiä kiusaavien ja työttömien huolen ymmärtävien kirjoitusten suhde ja näkyvyys. Siinä pulma. Mieleen tulee vuosia myöhemmin julkaistu silloisen valtion virkamiehen Anne Brunilan höpö-höpö-kirjoitus, joka sisälsi radikaalin virheen, muun muassa.
  Sivun valmisti Pertti Manninen 4.8.99 (5.8.99)
copyright nettisanomat
nro 1/99
 
13.08.99
http://www.nettisanomat.com/
1999/08/12/netti1208.htm
Köyhät opiskelijat, painukaa helvettiin!
Ette maksa tarpeeksi pankinomistajien tukea!
Tämä nyt kyllä on Nettisanomien kyseisen numeron motto, ei tosiaankaan Helsingin Sanomien.
http://www.nettisanomat.com/
1999/08/12/netti1208.htm
"Kokoomuksen lähtökohtana on ollut tiukka budjettilinja."
Ben Zyskowicz, kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja lue lisää leikkauksista
Toinen ryhmä, jota Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Janne Virkkunen mätti olan takaa, oli opiskelijat. Tässä tilaa on annettu tälle Apollon sotkuista "armahdetulle" Ben Zyskowiczille, jonka nimi on kuulemma kirjoitettu 40 tavalla väärin!
 http://www.nettisanomat.com/
1999/08/12/netti1208.htm#kokoomukse
 Uusia kuvia Puhkupilleistä!

"Kokoomuksen lähtökohtana on ollut tiukka budjettilinja."

...Kirjoittajat ovat kommenteissaan kuitenkin unohtaneet uudistuksen hyvät puolet. Ylivoimaisesti suurimmalla osalla eli opintotuen asumislisää nauttivilla 95 000 opiskelijalla tuki nousee keskimäärin 39 markalla kuukaudessa...

Lähtökohtana ei suinkaan ole ollut säästöjen kohdistaminen tiettyihin väestöryhmiin. Toisaalta valtiontalouden säästöt merkitsevät yleensä aina joidenkin kohdalla saavutettuihin etuuksiin puuttumista.

Valtiontalouden tervehdyttäminen ja valtion velkaantumisen vähentäminen ovat pitkäjänteistä politiikkaa, josta hyötyvät eniten juuri tulevaisuuden veronmaksajat.

No comments.
http://www.nettisanomat.com/
1999/08/12/netti1208.htm#kokoomukse
Ben Zyskowicz Helsingin
Sanomissa

maanantaina 09.08.99
"Uusi asumistuki lisää voittajia"
Opintoraha nousee tässä ehkä syyskuussa 2008. Ainakin joitakin opiskelijoita koskeva autovero alennettiin tietenkin nyt heti vuoden alusta 2008..
 http://www.nettisanomat.com/
1999/08/12/netti1208.htm
 


"Yksilöön näin voimakkaasti kohdistuville leikkauksille saa totisesti etsiä vertailukohtia sosiaaliturvamme historiasta."

"Jos leikkaus toteutetaan, menettää opiskelijaperhe pahimmillaan yli 7000 markaa vuodessa, keskimäärinkin pitkälti yli 4000 markkaa.
Vertti Kiukas,
Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen jäsen lue lisää hallitusohjelmapetoksesta
En tiedä minne tämän opiskelijapoliitikon tie on johtanut, mutta pitää aina ihailla näitä suorituksia. Lasketaan rätingit ja läjäytetään päin naamaa. On kuulemma joskus Zyzkowiczikin ollut muutaman sekunnin sanattomana suu auki. Näin ainakin joku oli nähnyt unta. Tämä juttu oli julkaistu Ilta.Sanomissa, mikä kunniaksi mainittakoon.
 http://www.nettisanomat.com/
1999/08/12/netti1208.htm#yksil
 


kuva: pertti manninen

(kuvan henkilöt ovat sattumalta mukana kuvassa)

Selkänahka vaarassa!

Lisää Leikkauksia tulossa?

"Yksilöön näin voimakkaasti kohdistuville leikkauksille saa totisesti etsiä vertailukohtia sosiaaliturvamme historiasta."

... Loppukeväästä alkoi kuulua huhuja, että esitys toteuttaisiin eräänlaisena kauhuvaihtoehtona: yhteisöasujilta sekä opiskelevilta avo- ja aviopareilta vietäisiin kesäajan tuet sekä alennettaisiin heidän korvausprosenttiaan, mutta yhdenkään opiskelijan edut eivät paranisi. Monesta hallitusneuvotteluja käyneestä suusta kuitenkin vakuutettiin, ettei tällaista voi tehdä.

Budjettiriihessä hieman lievennettiin valtiovarainministeriön kaavailuja, millä säästetään 130 miljoonaa. Yksittäisten opiskelijan ja opiskelijaperheiden kohdalla leikkaus koettelee toimeentuloa todella rankasti, eikä ainakaan ole omiaan "vahvistamaan turvallisuutta ja hyvinvointia".

Jos leikkaus toteutetaan, menettää opiskelijaperhe pahimmillaan yli 7000 markaa vuodessa, keskimäärinkin pitkälti yli 4000 markkaa.

No comments.
 http://www.nettisanomat.com/
1999/08/12/netti1208.htm#yksil
Vertti Kiukas
Ilta-Sanomissa
maanantaina
09.08.99
"Hallitus petti ohjelmansa"
"Hallitus petti ohjelmansa" Otsikko on siis vuodelta 1999. Ja sitten seuraava Vanhasen hallitus, Jäätteenmäen jälkeen, kirjoitti ohjelmassaan "opiskelijoiden opintososiaalista asemaa parannetaan". Opintorahaa ei nostettu, vaan katsottiin lauseen tarkoittavan sitä, että opiskelijalla on oikeus saada hiukan enemmän takaisin maksettavaa lainaa. Siis hallitus, joka poisti ökyrikkaiden varallisuusveron. Lisää sitten ajallaan!
 http://www.nettisanomat.com/
1999/08/12/netti1208.htm
"Pienetkin leikkaukset tuntuvat opiskelijan kukkarossa pahalta, mutta kaikki on suhteellista." Helsingin Sanomien pääkirjoitus, (lehden vastaava päätoimittaja on Janne Virkkunen). lue lisää leikkauksista Setä Janne Virkkusen ohje opiskelijan kukkarolle ei enempää kommentteja kaipaa. Lisää on tulossa, vieläkin hullumpaa ja kaunaisempaa muutaman auringon kiertämän päästä.
http://www.nettisanomat.com/
1999/08/12/netti1208.htm#pienetki
"Pienetkin leikkaukset tuntuvat opiskelijan kukkarossa pahalta, mutta kaikki on suhteellista."

...Yksinäisen korkeakouluopiskelijan opintotuki ja asumislisä voivat nousta nykyisin 21 546 markkaan yhdeksässä kuukaudessa ja 28 728 markkaan vuodessa. Summat eivät ole pieniä.

Kalenterivuoden maksimituki ei poikkea paljon siitä, mitä keskituloinen maksaa veroina vuodessa palkastaan. Mitä sitä sanotaankaan? Ilmaista lounasta ei ole.

Mitä helvettiä? Opiskelija tarvitsee ruokaa ja asunnon ja vaatetta. Mitä tekemistä tällä on sen kanssa, mitä joku maksaa veroja vaikka samankin summan. Verotusta on vaadittu alennettavaksi Jotta tasapaino säilyisi niin opiskelijoiden täytyisi saada vähemmän tukea ja asumislisää, vai kuinka. Muutenhan syntyisi pian sellainen iljettävä tilanne, että opiskelijan maksimituki poikkeaisi paljon siitä, mitä keskituloinen maksaa vuodessa palkastaan. Miten sitä sanotaankaan? Ilmaista lounasta ei ole. Syökää nyt hemmetissä vähemmän ja etsikää ruokanne jätteistä.
http://www.nettisanomat.com/
1999/08/12/netti1208.htm#pienetki
Helsingin Sanomien pääkirjoittaja
keskiviikkona 04.08.99
"Opiskelijoiden tukien leikkaukset"
Pääkirjoituksesta vastaa painovapauslain nojalla vastaava päätoimittaja Janne Virkkunen.
http://www.nettisanomat.com/
1999/08/12/netti1208.htm#pienetki

Maksimissaan (johon vain harvat opiskelijat yltävät) alle 2400 markkaa kuukaudessa elämiseen: asumiseen, ruokaan ja kaikkeen muuhun! Kannattaa kyllä olla kateellinen kohta siellä uudessa norsunluu- eiku lasitornissa!
nettisanomat.com 12.08.99. pm

Kuva:
http://www.12.fi/2005/09/20/bisquit.htm


Nettisanomat maanantaina 12. syyskuuta 2005.
Sanomapallo Suomessa vuonna 1999 (?). Kuva ja käsittely: Pertti Manninen. Sanomatalo on juuri valmistumassa ja ohikulkijalla on jo syksyinen asu yllään. Kuva on aikaisemmin julkaisematon ja se on syntynyt siinä yhteydessä, kun SanomaWSOY ei ollut vielä luopunut oikeudestaan ostaa tonttia toiselle samanlaiselle. Silloin julkaistiin sarjaan kuuluva toinen kuva, joka on otsikoitu seuraavasti: Hetki historiaan, Sanomatalo. Tämä ei riitä! SanomaWSOY tahtoo vielä toisen samanlaisen peittämään Eduskuntatalon. nettisanomat.com/2005/03/13/etusivu.htm
  Sivun valmisti Pertti Manninen13.08.99
copyright nettisanomat nro 2/99
 
http://www.nettisanomat.com/
1999/08/19/netti1708.htm
MTV3 ja Helsingin Sanomat
mainostavat
tupakkaa
lainvastaisesti!
 
MTV3 mainostaa tupakkaa lainvastaisesti!
Helsingin Sanomat mainostaa tupakkaa lainvastaisesti!
                    H ä k k i n e n    
                    v o i t t i        
                                       
    L ä n s i        
Länsi
       
                             
                             
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
 
MTV3:ssa oli lauantaina 14.08.99 ainakin kymmenen sekuntia keskellä päivää ruuduissamme näkyvissä mainos mustine autoineen ja valkoisine "Länsi"-teksteineen . Siinä kerrottiin tulevasta ohjelmasta: formuloiden lämmittelystä tupakan mainostamisen kieltävän lain vastaisesti. Tupakkaa saa mainostaa vain Formula-ajoissa, ei ajoja mainostavassa ohjelmassa. Tuntien MTV3:n ei olisi ihme, vaikkei kyseinen kuva olisikaan tullut ruutuun vahingossa!
(Nettisanomat 17.08.99 pm)


Helsingin Sanomat oli valinnut
maanantaina 16.08.99 urheilusivulleen jättiläismäisen kuvan, jossa musta auto vilisti "Länsi"-mainoksineen. Suomessa ei lehdissä saa olla minkäänlaisia tupakkamainoksia. Tuntien lehden ei uskoisi että kysymyksessä olisi tahallinen piilomainos!
(Nettisanomat 17.08.99 pm)
Lakien noudattaminen on paikallaan. Varmaankin kuvan julkaiseminen on ollut ajattelemattomuus, mutta on se johonkin toiseenkin silmään voinut osua, koska tupakkamerkki ei ole kovin isona sen jälkeen näkynyt. Kokonaan toinen juttu on se, että Helsingin Sanomat on muuttunut entistä enemmän ilmoituskehdeksi ja se julkaisee lisäksi jos jonkinlaista tilpehöörimainosta lehden välissä. Tästäkin asiasta lisää myöhemmin. Lehdellä on siis valtaa materialisoida lukijansa. Säännöllisin väliajoin Helsingin Sanomat ja Ilta-Sanomat vaativat muutosta kauppojen sunnuntaipalveluun. Viimeksi julkaistu kysely väittää jo enemmistön kannattavan vapaata sunnuntain aukioloa. Myllytys on tehnyt tehtävänsä.
http://www.nettisanomat.com/
1999/08/19/netti1708.htm
Ohjelmajulistus, jossa Helsingin Sanomatkin mainitaan, alaviitteenä!
http://www.nettisanomat.com/
1999/08/19/netti1708.htm#uusidemokrati
Uusi demokratia on täällä nyt!

Suomen perustuslaissa ja hallitusmuodossa itsenäisyytemme aluksi julistettiin ylväästi mielipiteen ja julkaisemisen vapaus kaikille kansalaisille kuuluvaksi perusoikeudeksi.

Historia on välillä kääntänyt kasvonsa tälle ylevyydelle, ja kirjapainoja on tuhottu ja toimittajia vangittu vuosien kuluessa.

Julkaisemisen vapaus on ollut kuitenkin käytännössä teoriaa, sillä painotuotteen tekeminen on ollut sen verran arvokasta puuhaa, ettei siihen kaikilla ole ollut mahdollisuutta. Viimeistään julistaminen on kuitenkin tyssännyt jakelemisen vaikeuteen.

Lehtien yleisönosastot ovat tietenkin arvokkaita väyliä mielipiteen ilmaisuille ja hyvässä lehdessä mielipiteiden runsaus näkyy ja sen annetaan näkyä.

Mutta viime kädessä lehden omistaja päättää, mitä lehdessä julkaistaan ja piste.

Oikein kriittisellä hetkellä sananvapaus horjuu ja kaikkien mielipiteiden ei anneta tulla julkisuuteen.

Hyvänä, tai pikemminkin pahana, esimerkkinä oli EU-äänestystä edeltävä aika, jolloin kriittisten mielipiteiden esittäjien suut tukittiin. Ei julkaistu erimielisten kirjoituksia.

Tähän syntiin lankesi mm. Suomen Päälehti*, joka ajoi Suomea EU:hun kuin käärmettä pyssyyn!

* Helsingin Sanomat

Vasta nyt Uusi demokratia on todellisuutta julkaisemisen ja sanomisen vapaudessa.

Internet on tuonut mahdollisuuden lähes jokaiselle.

Tästä Nettisanomat on esimerkki: kerran viikossa mielipiteet esille kaikkien luettaviksi.

Jotta kuitenkin pysyttäisiin maanpinnalla tähän lopuksi kaksi aikaisemmissa numeroissa julkaistua dilemmaa:

EU:hun liittyminen oli ainakin osalle suomalaisista tärkeää. Äänestystulos taisi olla 57-43, pitäisi tarkistaa. 30 ei äänestänyt ollenkaan, pitäisi tarkistaa. Joka tapauksessa selvästi alle puolet suomalaisista on kannattanut äänestyspäivänä EU:hun liittyymistä. Ihmisiä nekin ovat, jotka jättävät äänestämättä. Vapaassa maassa siihenkin on oikeus ja se on kannanotto, joka pitää hyväksyä.. Helsingin Sanomat oli härskisti liittymisen puolella, niinkuin se oli ja on vieläkin Natoon littymisen kannalla. Tässä välillä Nato-rummutuksen kerätessä henkeä, hoideltiin Sipoo-Sibbo-asia. Helsingin Sanomien ja sen päätoimittajan ansiot Sipoon amputoimisessa ovat kiistattomat ja päätoimittaja Janne Virkkusen parin päivän takainen kirjoitus tuntui rivien välistä voitonriemuiselta. Täytyy etsiä kirjoitus ja lukea se uudelleen. Sipoo-kysymyksestä Nettisanomissa on satoja otsikoita, linkkejä ja reilusti kymmenen Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien pääkirjoitusta. Mielenkiintoinen on myös päätoimittaja Virkkusen esitelmä Sipoon lahtaussuunnitelmien alkuajoilta, jolloin vain harvat ja valitut tiesivät suunnitelmasta ja johon sitten ehkä myöhemmin ilmenevien asioiden johdosta saatiin mukaan Keskusta ja pääministeri Matti Vanhanen. Harjoitelma tulevaan?
http://www.nettisanomat.com/
1999/08/19/netti1708.htm#uusidemokrati

Dilemma: Kuinka kirjoittaa sellaisille ihmisille, joilla ei ole välinettä tämän lukemiseen?
Kuinka kirjoittaa sellaisille ihmisille sellaisten ihmisten asioista, joista he eivät välitä? (29.07.99)

Dilemma2: Miten nämä sivut voivat löytyä valtamerestä tai sen pohjalta? (05.08.99)

(Nettisanomat 17.08.99 pm)

Nopeasti ajatellen tällaisia huolia ei ole maan suurimmalla lehdellä. Mutta aluksi se tyri, sivut olivat vanhanaikaiset, tunkkaiset, ahtaat jopa ahdistavat. Mainosrahojen saamista harjoiteltiin, lukijat unohdettiin, valtavat resurssit tuhlattiin. Onneksi on kilpailua, joka on pakottanut Helsingin Sanomat parantamaan netti-ilmettään. Kirjoittamisen sävykin on muuttunut. Ei viime aikoina ole näkynyt työttömien halventamista tai opiskelijoiden nujertamista. Sairaanhoitajien lakon käsittelyä en voinut seurata, en siis tiedä millä puolella lehti oli ja miten valtaansa käytti.
  Sivun valmisti Pertti Manninen18.08.99
copyright Nettisanomat 3/99
 

25.08.99
http://www.nettisanomat.com/
1999/08/26/netti2308.htm

 "Kuskeja palvotaan jumalina" lue lisää!  
http://www.nettisanomat.com/
1999/08/26/netti2308.htm#kuskejapalvotaa

"Kuskeja palvotaan jumalina..."
Helsingin Sanomat Rallin aattotunnelmissa 19.8.1999

Jyväskylässä on kuin onkin ihmisiä, jotka haluaisivat muuttaa ralliviikonlopuksi jonnekin muualle.

17- vuotiaita Pekkaa ja Timoa kauhistuttaa koko autourheilu ja sen tuomat rasitteet. "Ajatella, että mä en pääse edes kotiin maksamatta viittäkymppiä" Pekka murahtaa. Pojan kotimatka kulkee Hippoksen läpi, minne on kyhätty ajopätkä. Pojan täytyy kiertää päästäkseen kotiovelle.

"Mä vihaan rallia: Kuskeja palvotaan jumalina, ja niitten tieltä muutetaan kaikki. Bussitkin joutuvat kulkemaan eri reittejä".

Koko juttua en muista, mutta katkelman olen valinnut sen takia, että on ollut virkistävää lukea etäämpää näkökulmaa tähän keskisuomalaiseen ilmiöön. Sinne ei kyllä mikään pääkaupungin lehti pysty vaikuttamaan. Poikkeuksen teki kuitenkin Iltalehti, joka kirjoitti Rallissa sattuneesta tapaturmasta, jonka viranomaiset ja Keskisuomalainen-lehti häivyttivät unholaan.
 
Sivun valmisti Pertti Manninen 25.08.99
copyright Nettisanomat 4/99
 
Helsingin Sanomat ja valta.
Nettisanomat 1999 Heinäkuu - Elokuu. 2008 Tammikuu, 8 ja ½ vuotta myöhemmin. 

Linkki seuraavaan jaksoon!
   Sananvapaus kauppatavarana

" Uhattu Helsinki tuo esille erittäin kiinnostavia yksityiskohtia Sanomatalosta. Siihen lisättiin rakentamisen aikana kaksi kerrosta korkeutta alkuperäisestä asemakaavasta poiketen ja sitä levennettiinkin sivusuuntaan. Talon oli määrä olla ensin Kiasman ja sitten Postitalon korkuinen, mutta valmiina talo ylittää reippaasti molemmat ja jättää koollaan Eduskuntatalon varjoonsa.5) Selostaessaan lehtiyhtiön menettelyä Rakennuslehti kirjoitti: "Sanoma Oy:lle annettiin ilman julkista keskustelua Helsingin arvokkaimpiin kuuluva tontti Töölönlahdelta ja vielä optio toiseen tonttiin. Se paremmin kaupunki kuin Sanomatkaan eivät pitäneet tiedottamisen arvoisena sitä, että rakennukseen myönnettiin jälkikäteen kahden kerroksen verran lisää korkeutta. Sanoma Oy:n toimitusjohtaja Seppo Kievarikin myönsi Hufvudstadsbladetissa, että kaupunkilaisille selvisi vasta rakentamisvaiheessa, kuinka suuri talosta todella tulee."6)

Vuotta aiemmin korkein hallinto-oikeus KHO oli käsitellyt Sanomatalon kaavavalitusta ja hyväksynyt sen äänin 4-1 hallintoneuvos Lauri Tarastin vastustaessa, kirjoitti Rakennuslehti. Sanoma Osakeyhtiö oli rakennusaikana ryhtynyt hakemaan lisärakennusoikeutta kahden kerroksen verran Helsingin kaupungilta. Toisin sanoen lehtiyhtiö haki lautakuntatasolta muutosta Helsingin kaupunginvaltuuston hyväksymään kaavaan ja sai sen. Sanomatalon piirustuksia muutettiin rakentamisaikana. Helsingin Sanomat ei pitänyt näitä muutoksia uutisen eikä polemiikin arvoisina, vaikka Helsingin keskustan avoimet maisemat pimennettiin kertaheitolla kaikilta tulevilta sukupolvilta nykyisin elävän lisäksi."

Katkelma kirjasta MARTTI VALKONEN Journalismin salat I: SANANVAPAUS KAUPPATAVARANA
Nettisanomat 2005-02-22.


Nettisanomat torstaina 2004-03-25SanomaWSOY:n tekemä rikos jäi selvittämättä!
Irak-vuoto-asiakirjat olivat Helsingin käräjäoikeuden päätöksen mukaan salaisia. Ilta-Sanomat julkisti niitä kuitenkin neljään eri kertaan, siis rikkoi lakia toistuvasti jatkuvasti. Suomen lain mukaan rikokseen osallistunutta pitää rangaista kuin olisi sen itse tehnyt. Valtakunnansyyttäjä Matti Kuusimäki ei kuitenkaan nostanut syytettä Ilta-Sanomia vastaan, koska lehden edustajat olivat poliisikuulusteluissa kertoneet, etteivät tiedä kuka asiakirjat oli lähettänyt ruskeassa kirjekuoressa toimitukseen. Kirjekuoretkin on sittemmin hävitetty.
SanomaWSOY:n tekemä rikos jäi selvittämättä!Onnellista vuotta 2008! - Rochefortin tytöt - Crack! Snap! Futz! -BONNE ANNEE 2008


Nettisanomat. Keskiviikko 2008-01-23. N:o 727. - Helsingin Sanomat ja valta
Vastaava päätoimittaja Pertti Manninen. Yhteys. nettisanomat@hotmail.com Sivut 2008-01-23, nettiin 2008-01-23, linkkejä 2008-01-23
.

2008/01/23 - Nettisanomat - Helsingin Sanomat ja valta, 1999 heinäkuu-elokuu nykykommentein -Kuva. Päätoimittaja Janne Virkkunen - Nettisanomat keskiviikko 23.01.2008 - kuva - kuvat - pertti manninen - nettisanomat - 12.fi - Lakisanomat  

POISTOT HO 19.11.2015. LINKKI LISÄTTY KESKIVIIKKONA 23.12.2015.
Koko vuosi 2008: Linkit tarkistettu ja korjattu keskiviikkona 17.02.2016.
Sivuston poistot joulukuu 2015 - helmikuu 2016. Lisäksi torstaina 03.03.2016.
Sivuilla, joilla on ollut teksti "(151poistettu 24.02.2016)" on teksti korvattu tekstillä "viittauksia tekaistuihin laskuihin" torstaina 13.05.2021.

 

 

2012-05-02: Sivustolta on poistettu Keski-Suomen käräjäoikeuden 24.1.2012 antaman kunnianloukkausta koskevan tuomion 12/230 R11/268 johdosta tuomiossa mainittujen henkilöiden asianomaistiedot rikoksentekoajalta 6.5.2007 - 18.1.2012. Tuomio luettavissa osoitteessa: http://www.n3.fi/tuomiot/keskisuomiko20120124/etusivu.htm

 

 


POISTOT HO 19.11.2015. LINKKI LISÄTTY KESKIVIIKKONA 23.12.2015.
Koko vuosi 2008: Linkit tarkistettu ja korjattu keskiviikkona 17.02.2016.
Sivuston poistot joulukuu 2015 - helmikuu 2016. Lisäksi torstaina 03.03.2016.
Sivuilla, joilla on ollut teksti "(151poistettu 24.02.2016)" on teksti korvattu tekstillä "viittauksia tekaistuihin laskuihin" torstaina 13.05.2021.