12
09
12

Sanomisen ja julkaisemisen vapautta vuodesta 1999.

202
203
204
 

Etusivulle torstaina
19.06.2003


 

 

 

 
 

Helsingin Sanomat torstaina 19. kesäkuuta 2003. Nimiä tänään.
Kuolleet. Akateemikko Georg Henrik von Wright
Tutkija oli loogikko, filosofi ja taisteleva humanisti


Akateemikko Georg Henrik von Wright kuoli kotonaan Helsingissä maanantaina 16 kesäkuuta täytettyään juuri 87 vuotta. Hän oli syntynyt 14 kesäkuuta 1916 Helsingissä suomenruotsalaiseen aatelisperheeseen, jonka kantaisä oli muuttanut Skotlannista 1600-luvulla.

Georg Henrik von Wright oli yksi 1900-luvun logiikan ja analyytisen filosofian kansainvälisesti tunnetuimmista hahmoista, jolla oli poikkeuksellinen arvovalta ja sillanrakentajan asema yli filosofisten koulukuntarajojen.

Samalla hän oli kotimaisilla kielillä henkevästi kirjoittava ja esiintyvä aktiivinen humanisti.

...
Korkean akateemisen ja tieteellisen aseman rinnalla Georg Henrik von Wright oli aktiivinen kulttuuripersoona. Jo 1950 luvulla hän kirjoitti teokseen Ajatus ja julistus koottuja tyylikkäitä esseitä Tolstoin ja Dostojevskin ajatusmaailmasta sekä Spenglerin ja Toynbeen historian filosofiasta.

Essee tiedon hyväksikäyttöön ja vaarallisuuteen liittyvistä myyteistä - hyvän ja pahan tiedon puusta, Prometheuksesta, Faustista herätti laajemmin huomiota vasta ilmestyessään uudelleen teoksessa Humanismi elämänasenteena (1981).

Kirjoituksissaan ja haastatteluissaan von Wright otti harkitusti kantaa moniin ajan ilmiöihin - Vietnamin sotaa ja asevarustelua vastaan, ajattelun vapauden ja ihmisoikeuksien puolesta. Hän arvosteli länsimaisen elintason jatkuvaa kohottamista ja tieteellis-teknisestä elämänmuodosta seuraavaa luonnon saastuttamista.

Harmaapäinen akateemikko tuli tutuksi televisiosta, aikakauslehdistä ja Helsingissä järjestetyitä rauhanmarsseilta.

Teos Tiede ja ihmisjärki (1987) herätti kiihkeän debatin myös Ruotsissa. Siitä käy kuitenkin ilmi, miten tinkimättömästi von Wright aikalaiskriitikkona piti kiinni ihmisen hyvästä humanismin perinteen mukaisesti ja tieteellisestä järjenkäytöstä ihmiskunnan viimeisenä toivona."

Ilkka Niiniluoto
Kirjoittaja on Helsingin yliopiston teoreettisen filosofian professori ja vararehtori sekä Suomen filosofisen yhdistyksen puheenjohtaja.

 

   

"Kun Wittgenstein erosi Cambridgen-virastaan, hänen toivomuksensa mukaisesti yliopisto kutsui 31-vuotiaan von Wrightin hänen seuraajakseen keväällä 1948.

Von Wright oli mennyt naimisiin Elisabeth von Troilin kanssa 1941. Kaksilapsinen nuori perhe asettui asumaan Cambridgeen uuteen kotiin, jossa itse Wittgenstein ajoittain asui heidän vieraanaan.

Kun syöpää sairastanut Wittgenstein kuoli 1951, von Wright teki elämänsä vaikeimman päätöksen ja palasi seuraavan vuoden alusta takaisin Helsingin yliopiston professorin virkaan.

Samalla hän yhdessä kahden muun perillisen kanssa sai julkaisuoikeudet Wittgensteinin valtavaan käsikirjoitusten ja muistiinpanojen kokoelmaan. Sen järjestäminen, tutkiminen ja julkaisemien oli puolen vuosisadan mittainen urakka ja vaativa kunniatehtävä."

Katkelmia Ilkka Niiniluodon muistokirjoituksesta. Helsingin Sanomat torstaina 19. kesäkuuta 2003.

  Katkelmia muistokirjoituksesta. Helsingin Sanomat torstaina 19. kesäkuuta 2003.      

  Georg Henrik von Wright: Ajatus ja julistus 1955. Sivut 352-353, viimeiset.

  Ajatuskatko. "Onko lännen taloudellisessa, poliittisessa ja sotilaallisessa ideologiassa jotain, mikä provosoi tällaisia iskuja. Ja jos niin on, silloin me valkoiset länsimaalaiset olemme osaltamme vastuussa nyt syntyneestä tilanteesta." Helsingin Sanomat, Kuukausiliite lokakuu 2001. Katkelmia haastattelusta nettisanomat.com 11.10.2001.


1999 alkaen
 
 
Uusin lehti Arkistohaku Depis Elokuva Gallup Imagine Kaupunkikuva Kuvagalleria Lehdet Liikunta
Opetus Perhe Politiikka Sota ja rauha Tv ja radio Talous Työtä Valokuva Velka Viikon kuva
 


EXPRESSEN AVSLÖJAR

EXPRESSEN AVSLÖJAR
"... seuraaviin pykäliin on pääpiirteittäin hahmoteltu demokraattisen lehdistön tehtävät." Aatos Erkko. Puolueeton ja puolueellinen lehdistö. Viikkosanomat 29.08.1958. "Demokraattisessa maassa kansalaisten on saatava tietää, mitä heidän turvallisuudestaan päätetään tai sovitaan." Anneli Jäätteenmäki 17.06.2003. Helsingin Sanomat. "82 irakiska motståndsmän dog när hårda strider bröt ut i ett misstänkt terroristläger..." 12.06.2003. Expressen.
Attack i natt mot USA-bas. 14.06.2003. Aftonbladet.
Världens ledare till Stockholm för toppmöte om terrorismen. "Går allt i lås blir detta den största globala händelsen i modern tid i kriget mot den internationella terrorismen." Vi kommer att stå högt på al-Qaidas lista. "Toppmötet ger förstås statsminister Göran Persson ännu ett tillfälle att spela rollen som internationell statsman." Expressen 15.06.2003.


Etusivulle
19.06.2003
 


Pääkirjoitus  
 

Kuolema Nykissä

Juomat väärään kurkkuun eli pääkirjoitus: Sota ja urheilu.

 

  Viikon linkki  
  3 x imagine  

  Sodan kuva  
  Verisuihku  

  Kuvagalleria  
  Ajan kuvat  
  Uudet kuvat  
  Unelmoinnit  
  Vanhat kuvat  
  Dokumentit  
  Animoinnit  

  Ajatuksia  
  Tieto tulvii. Mikä säilyy? Mikä hävitetään?  
  Pääkirjoitus Uusi demokratia  

 

12
Juhannuksena, torstaina 19. kesäkuuta 2003. Numero 203.
     
  USA:n ja liittolaisten varsinaisten sotatoimien päätyttyä Irakin hallinnon pystytys jatkuu. Joukkotuhoaseiden etsintä jatkuu.
Tappaminenkin jatkuu.
Kaadot Irakin armeijasta tuhansia? Surmat siviiliväestöstä tuhansia? Kaadot liittoutumasta satoja?
     
 

Tanke och förkunnelse. 1955. Ajatus ja julistus. Suomentanut Jussi Aro 1961.
"Olen yrittänyt osoittaa, että miten rationalisuuden arvoa koskeva kysymys asetetaankin, niin vastaus viittaa kahteen suuntaan. Tieto on samassa määrin onnen ja onnettomuuden, hyvien tekojen ja pirullisuuden väline. Tieto voi olla yksilön korkein, mutta myös tuhoisin elämänmuoto."

Georg Henrik von Wright.

     
 

Akateemikko Georg Henrik von Wright 1916 - 2003.
Tutkija oli loogikko, filosofi ja taisteleva humanisti. Katkelmia Ilkka Niiniluodon muistokirjoituksesta. HS 19.06.2003
Ajatuskatko. Katkelmia haastattelusta nettisanomat.com 11.10.2001.

     
 

Kommentteja kaikesta. Pääkirjoitus.
Georg Henrik Wright. Asenteellinen ja varovainen Helsingin Sanomat. Aatos Erkon demokraattisen lehdistön tehtävät vuodelta 1958 löytyneet! Valikoitua kertomista ja käsittelyä. Oppositiojohtaja teki palveluksen isänmaalle. Oraakkeli Lasse Lehtinen. "SDP kostaa aina". Lipposen ja eliitin militaristisuuden paljastukseksasta sai maksaa kovan hinnan. Median sekoilua vuotajan asianajajan ehdoilla. Vapise Kepu, SDP kostaa aina!

     
  Viikon kuva. Vihdoinkin kesä!
     
 

Eurooppa yhdentyy: LIDL avasi Laukaan myymälänsä.
06.02.2003: LIDL tulee Laukaaseen.

     
  Suomalainen maisema.
     
Tulossa   Helsingin Sanomat vääristeli HS-Gallupin tuloksen. Nyt tarkoituksellisesti valehdellen?
     
Tulossa   Johan Galtung Jyväskylässä 16.06.2003: "Rauhaa ei ole ilman tasapuolisuutta."
     
Näinä aikoina  

Sisällysluettelo: 2003 toukokuu.
Sisällysluettelo: 2003 kesäkuu.

     
Kesän hyvä teko: Opeta lapsi uimaan!
     
Ilmoitukset
     
Lukijan postia
     
 
Lahjoita ruokaa! "The Hunger Site"-sivulla käydessäsi ja siellä nappia painaessasi lahjoitat ruokaa maailman nälkäisille ihmisille. Sivulla mainitut sponsorit maksavat lahjoituksen puolestasi! Voit tehdä yhden lahjoituksen joka päivä. 16.09.99.
     
extra!  

Demokraattisen lehdistön tehtävät. Aatos Erkko. Viikkosanomat 29.08.1958.
Kansalaisten oikeus tietää. Anneli Jäätteenmäki jäähyväispuheessaan 18.06.2003.
Hyökkäykset jatkuvat Irakissa. Expressen ja Aftonbladet 15.06.2003.
De kommer till Sverige. Expressenin paljastus suuresta kokouksesta 15.06.2003.

     
 

Viime viikon poliittinen kuva.
Vuotaja nähty eduskuntatalon katolla! 12.06.2003

     
12


  Palvelut  
  - Kirjoita mielipiteesi  
  - Ilmoita ilmaiseksi  
  - Sää  

  Info  
  - Yhteydenotto  
  - SUOMI24  
  - GOOGLE  
  - TIETOVIIKKO   

  Lutakon HIIVA-galleria. Kesänäyttely.
http://lutakontaide.com
Messukatu 3, Lutakon vanha leipomo, Jyväskylä. Avoinna: ti-pe klo 12-17, la-su klo 10-15. Vapaa pääsy.

Näinä
aikoina
 

Sisällysluettelo: 2003 toukokuu.
Sisällysluettelo: 2003 kesäkuu.TOIMITUS. Päätoimittaja. Yhteydenotto: nettisanomat@hotmail.com. Copyright nettisanomat.com 2003/203. Sivut valmisti Pertti Manninen 19.06.2003, (June 21, 2003 10:03). Vanhempi kesätoimittaja ja kesätoimittaja. Kuvannut Pertti Manninen. 2003/06/19 - nettisanomat.com - Georg Henrik von Wrigh 1916-2003 - Tutkija oli loogikko, filosofi ja taisteleva humanisti - Ilkka Niiniluoto - muistokirjoitus - katkelmia - Ajatus ja julistus 1955 - Tanke och förkunnelse. 1955. Suomentanut Jussi Aro 1961 - - avoin - joka torstai - kuva - kuvat - pertti manninen - nettisanomat.


   

 

 

 


Kaikki sivut 2003 (1-6) ja 2004 (1-12) tarkistettu (linkit ja puuttuvat kuvat). SanomaWSOY:n vaatimuksesta johtuen sen kuva-aineisto on sumennettu 2004 (päivämäärä pienellä tekstillä joka kuvassa). Tämä teksti tiistaina 2011-09-20 ja keskiviikkona 2011-09- 21. Pertti Manninen. - Navigointi-tekstit "edellinen, seuraava" lisätty 2011-09-23.
POISTOT HO 19.11.2015. LINKKI LISÄTTY KESKIVIIKKONA 23.12.2015.
Koko vuosi 2003: Linkit tarkistettu ja korjattu sunnuntaina 14.02.2016. Kaksi Yomi-kuvaa ja yksi gallup-kuva puuttuu.

Bannerin pienennys: 1230x113 -> 704x65 torstaina 31.08.2023.