POISTOT (HO 19.11.2015)


 

Vangittu vapaus. Hurjakuru 2002. Kuva: Robotti.


Muut lehdet. Helsingin Sanomat sunnuntaina 24.11.2002, Mielipide. Tomi Lindblom Päätoimittaja Mtv:n internet-, tekstikanava- ja mobiiliuutiset Helsinki

Sananvapauslain kautta netin villiin länteen

Helsingin Sanomat on aloittanut (HS 17.11.2002) internetiin liittyvän kirjoitussarjan. Internetin käyttö on lisääntynyt viime vuosina suorastaan räjähdysmäisesti.

Samaan aikaan internetiin on ilmestynyt mitä erilaisimpia enemmän ja vähemmän laadukkaita sivustoja.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta käsittelee parhaillaan hallituksen esitystä uudeksi sananvapauslaiksi. Lakiesitys koskettaa voimakkaasti myös internetiä.

Parasta lakiesityksessä on, että jokainen verkkojulkaisu asetetaan julkaisijan vastuun alaiseksi. Näin teleoperaattorit ja muut internet-toimijat pakotetaan samalle viivalle tiedotusvälineiden nettisivujen kanssa.

Valvonta - ja sitä myötä toivottavasti myös laatu - paranee, kun kaikille nettisivustoille täytyy nimetä päätoimittaja ja muutoinkin kiinnittää entistä suurempaa huomiota siihen, mitä sivustoissa julkaistaan.

Sisäministeri Ville Itälän asettama työryhmä pohtii parhaillaan Myyrmannin pommi-iskun jälkimainingeissa internetin keskustelupalstojen valvontaa. Harmi vain, että pohdinta on varsin turhaa, sillä uusi sananvapauslaki romuttaisi toteutuessaan koko keskustelupalstjen valvonnan.

Lakiesityksen mukaan keskustelu- ja chattipalstojen ylläpitäjien tulee tallettaa kaikki palstoille tulevat viestit jopa kolmeksi kuukaudeksi.

Lisäksi tulee tallettaa kolmeksi kuukaudeksi kaikkien palstoille kirjoittaneiden tunnistamistiedot (sikäli kun palstoille nimettöminä tai väärällä nimellä vaikkapa kirjastojen tai koulujen koneita kirjoittavien tunnistaminen on edes mahdollista).

Suosituimpiin internet-sivustoihin tulee kuukausittain kymmeniätuhansia, jopa satojatuhansia keskustelu- ja chatviestejä. Kaikkien näiden viestien sekä niihin liittyvien lähettäjien tunnistamistietojen tallettaminen kolmeksi kuukaudeksi vaatisi sivustojen ylläpitäjiltä mittavia teknisiä investointeja.

Miksi internet-sivustojen ylläpitäjät ryhtyisivät investoimaan tuhansittain euroja vain sen vuoksi, että ihmiset pääsisivät kirjoittamaan mielipiteitään erilaisista asioista? Halvemmaksi ja yksinkertaisemmaksi tulisi se, että ylläpitäjät yksinkertaisesti sulkisivat tällaiset palstat.

Samalla säästettäisiin henkilöstökuluja, kun keskustelu- ja chat-palstoja ei tarvitse enää valvoa ja moderoida.

Samaan aikaan lainlaatija suorastaan suosittelee sitä, ettei keskustelupalstoja enää kontrolloitaisi. Lakiehdotuksessa nimittäin todetaan, että viestejä tai tunnistetietoja ei tarvitse tallettaa tai valvoa lainkaan, jos keskustelupalstat ja chatit eivät muodosta verkkojulkaisussa kokonaisuutta.

Siis valvontavelvollisuudesta voidaan livetä, jos chatit ripotellaan ympäri sivustoa sen sijaan, että ne kootaan yhdeksi näyttäväksi keskustelu- tai chattisivustoksi.

Lisäksi vaatimuksena on se, ettei keskustelusivuille sijoiteta logoja, mainoksia, saatikka mitään toimituksellista aineistoa, vaan ainoastaan tarjotaan netissä kävijöiden käyttöön tyhjä tekninen tila, jolla ei ole mitään tekemistä itse julkaisun kanssa.

Lyhyesti sanottuna: toimituksellisesti valvottua, verkkojulkaisuihin sisältyvää korkeatasoista keskustelusivustoa ei kenenkään enää kannata ylläpitää uusien tallennusvaatimusten vuoksi. Sen sijaan nimenomaisesti sallitaan täysin valvomaton keskustelun villi länsi, jossa pommit ja porno sinkoilevat.

Tämän säännöksen voimaantulon jälkeen ei Itälän työryhmän mielipiteille ole enää käyttöä.

Järkevintä olisi poistaa keskustelupalstojen tallennevelvollisuus ja saattaa palstat tiukan julkaisijavastuun alaisiksi. Tällä tavoin voidaan saavuttaa parhaiten ja tehokkaimmin se, mitä sisäministeri työryhmältä haluaa.

Asiaton sisältö keskusteluista poistuu, kun niiden julkaisija voidaan saattaa vastuuseen julkaisemastaan aineistosta.

Pommiohjeiden jakaminen keskustelupalstoilla osoittaa, että internetin sääntelyyn on kiinnitettävä huomiota. Ehdotus sananvapauslaiksi kuitenkin vie kehitystä monta askelta taaksepäin.

Tomi Lindblom
Päätoimittaja
Mtv:n internet-, tekstikanava- ja mobiiliuutiset

Helsinki

Muut lehdet. Helsingin Sanomat sunnuntaina 24.11.2002, Mielipide. Tomi Lindblom Päätoimittaja Mtv:n internet-, tekstikanava- ja mobiiliuutiset Helsinki


Kommentti:

Pukki kaalimaanvartijana
Ei sitä nettiä mikään enää pidättele, ellei sitten USA. MTV3:n Internet-päätoimittaja Tomi Lindblom haluaisi tiukkaa kontrollia ja päätoimittajavastuuta netin keskustelupalstoille. Nämä mielipiteet osuivat ajankohtaisesti Kiinan pyrkimyksiin rajoittaa netinvapautta. Kannattaa lähteä opintomatkalle. Kannattaa lukea Lindblomin kirjoitus kokonaisuudessaan ja ihmetellä missä norsunluutornissa hän on kasvanut.


Näin synkissä tunnelmissa 28.11.2002 Pertti Manninen, nettisanomat.com

     
174
Joka torstai
 
 
Sanomisen ja julkaisemisen vapautta vuodesta 1999.
Pukki kaalimaanvartijana 1 28.11.2002
Eilen: Helsinkiä väreissä 1958
Tänään: Pukki kaalimaan vartijana

Huomenna: Kaavaryöstö eteneeKuva sarjasta Yksinäisen kulkijan uni. Pertti Manninen.

Etusivulle

"Järkevintä olisi poistaa keskustelupalstojen tallennevelvollisuus ja saattaa palstat tiukan julkaisijavastuun alaisiksi."
Tomi Lindblom


Vuodesta 1999 alkaen

Uusin lehti Arkistohaku Depis Elokuva Gallup Imagine Kaupunkikuva Kuvagalleria Lehdet Liikunta
Opetus Perhe Politiikka Sota ja rauha Tv ja radio Talous Työtä Valokuva Velka Viikon kuva
     
Torstaina 28. marraskuuta 2002
 
  Pääkirjoitus  
  Kuolema Nykissä  


  Viikon linkki  
  3 x imagine  


  Sodan kuva  
  Verisuihku  


  Kuvagalleria  
  Ajan kuvat  
  Uudet kuvat  
  Unelmoinnit  
  Vanhat kuvat  
  Dokumentit  
  Animoinnit    Ajatuksia  
  Tieto tulvii. Mikä säilyy? Mikä hävitetään?  
  Pääkirjoitus Uusi demokratia  
12

Vangittu vapaus. Hurjakuru 2002. Kuva: Robotti.
 

Pukki kaalimaan vartijana 1.
"Järkevintä olisi poistaa keskustelupalstojen tallennevelvollisuus ja saattaa palstat tiukan julkaisijavastuun alaisiksi." Sananvapauslain kautta netin villiin länteen. Tommi Lindblom. Päätoimittaja. MTV:n internet-, tekstikanava- ja mobiiliuutiset.
21.11.2002 We shall overcome! Pääkirjoitus
19.08.1999 Uusi demokratia on täällä nyt!

     

Kaunis tappaja. Helsinki 1957.
Kuva: Pertti Manninen
.
 

Pukki kaalimaan vartijana 2.
"Se oli tärkeä puhe. Fiksua tekstiä".
Ulkopoliittisen instituutin johtaja Tapani Vaahtoranta. Nato-asiantuntija kiittelee Ahtisaaren linjausta.
12.09.1999 Nato ei tee virhearvioita!
Koiviston huoli pommituksista myöhäsyntyistä.
Tahdotko poikasi Balkanille tapettavaksi?

13.09.2001 Kuolema Nykissä. "Nato-asiassa Helsingin Sanomat on raukka."
Lisää Linkkejä, linkkejä, linkkejä.

     

Kuolema Nykissä. New York 2001. Kuvitelma: Pertti Manninen.
  Pukki kaalimaan vartijana 3.
"Meille ei ole asetettu mitään rajoituksia emmekä hyväksy mitään rajoituksia." Sotarikoksista syytetty Nobel-palkittu Yhdysvaltain entinen ulkoministeri Henry Kissinger. Bush nostaa Henry Kissingerin, 79, takaisin politiikan parrasvaloihin.
13.09.2001 Kuolema Nykissä 11.09.01.
Henkilökohtaisia tunnelmia ja lehdistä luettua suruaamuna.
16.09.1999 Pyöveleiden oikeus. Saako Itä-Timor häipyä pois silmiemme edessä?
Lisää
Linkkejä, linkkejä, linkkejä.
     
 
Lahjoita ruokaa! "The Hunger Site"-sivulla käydessäsi ja siellä nappia painaessasi lahjoitat ruokaa maailman nälkäisille ihmisille. Sivulla mainitut sponsorit maksavat lahjoituksen puolestasi! Voit tehdä yhden lahjoituksen joka päivä. 16.09.99.
     
  Pääkirjoitus 28.11.2002
Pukki kaalimaanvartijana
Ei sitä nettiä mikään enää pidättele, ellei sitten USA. MTV3:n Internet-päätoimittaja Tomi Lindblom haluaisi tiukkaa kontrollia ja päätoimittajavastuuta netin keskustelupalstoille. Nämä mielipiteet osuivat ajankohtaisesti Kiinan pyrkimyksiin rajoittaa netinvapautta. Kannattaa lähteä opintomatkalle. Kannattaa lukea Lindblomin kirjoitus kokonaisuudessaan ja ihmetellä missä norsunluutornissa hän on kasvanut.
     

Sokea sokeaa taluttaa
Presidentti Martti Ahtisaari on tuonut nimissään julki tärkeän kannanoton Nato-keskusteluun. Kun ei vain kiitosta suitsutellut ulkopoliittisen instituutin johtaja ja johtava Nato-intoilija Tapani Vaahtoranta olisi itse kirjoittanut koko puhetta. Nyt on valittu väsytystaktiikka. Kun tyhmä kansa ei millään jaksa innostua Natoon, niin hoetaan asiaa niin kauan, että se muuttuu totuudeksi. Nämä intoilijat tuovat elävästi esiin mielikuvan aidosta 30-luvun dokumenttielokuvasta, jossa paraatimarssissa marssijat nostivat jalkansa aina vain korkeammalle, eräs lopulta reilusti pään yläpuolelle ja "Fyhrer" tai "Il duce" ihailivat näitä marssijoita parveltaan. Palkinnon nämä nykyiset likaisen työn tekijät ovat kai jo saaneet.

"Vaikeinta hänellä on kai itsensä kanssa"
Jotenkin näin sanoi eräs haastateltava hiljan esitetystä Henry Kissingerin sotarikoksia käsittelevässä dokumentissa Suomen TV:ssä, jossa otsikkoon oli lisätty kysymysmerkki tästä sotarikollisuudesta.. Turhaa hienostelua Suomessa. Kyllä dokumentista kävi varsin selvästi ilmi, että Kissingerin juonittelujen tuloksena Vietnamin sota laajeni ja näin tuhannet ihmiset (amerikkalaiset) ja sadat tuhannet aasialaiset saivat surmansa turhassa sodassa. Nyt hänet on siis asetettu tutkimaan sitä, miksi syyskuun 11. päivän tapahtumia ei pystytty ennakoimaan. Oliko tuhon suuruus yllätys ja riistäytyikö tietämättömyys ja välinpitämättömyys käsistä. Vähän niin kuin Suomen 90-luvun laman synnyttämisessä. Analogia on kamala, mutta USA:n kunniaksi on sanottava, että siellä sentään asetetaan tällainen komitea. Suomessa lamaan syylliset ovat päässeet kuin koira veräjästä, vaikka uhrien määrä on varmasti suurempi.

Näin synkissä tunnelmissa 28.11.2002 Pertti Manninen, nettisanomat.com

     
12


  Palvelut  
  - Kirjoita mielipiteesi  
  - Ilmoita ilmaiseksi  
  - Sää  


  Info  
  - Yhteydenotto  
  - Suomi24  
  - Google  


  Tulossa  
  - Muistoja
Kuvia pinnan alta ja päältäkin.
 
  - Muistoja
Fredssträff -84
 
  - Muistoja
Johan von Bonsdorff
 
  - Eduskunta  
  - Kaksoset  


 

 

Huomenna Itsenäisyyspäivän aattona: Kaavaryöstö etenee Jyväskylän kaupunki sai ajamansa Sippulanniemen golf-kaavan hyväksytyksi Korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Erilaisilla kaavatempuilla tullaan ryöstämään asukkaiden maat jopa korvauksetta! Jyväskylän kaupunginjohtaja Pekka Kettunen ansaitsee aikaisemman oman luonnehdintansa "vittumainen" lisäksi luonnehdinnat "häikäilemätön" ja "raukkamainen". Hän käyttää vahvemman oikeutta lakimiesarmeijoineen ja kaavaspesialisteineen pientä yksityistä maanomistajaa vastaan ja hyväksyttää toimensa pihalla olevilla luottamusmiehillä. Oma lukunsa on kokonanaan sanomalehti Keskisuomalainen, joka ei selosta asiaa kunnolla ja vaikenee oudosti kertomatta, mistä todellisuudessa on kysymys. Kaavaryöstö etenee Linkki toimii. kun juttu on valmis. Sitä ennen etsi logon vieressä olevalla haulla aikaisempia juttuja.

Sisällysluettelo: 10.10.2002 - 21.11.2002.


 

Helsinkiä väreissä 1958. Mustavalkoisten negatiivien kansiosta löysin yhden kehystämättömän diafilmin. Pertti Manninen.
3 rullaa, 32 kuvaa.
Helsinki Kallio 1956.
Iso-Britannian laivastovierailu Helsinkiin syksyllä 1957TOIMITUS päätoimittaja
Kuva: Mika Hänninen
Yhteydenotto: nettisanomat@hotmail.com. copyright nettisanomat.com 2002/174
Sivut valmisti Pertti Manninen, 28.11.2002, 04.12.2002
2002/11/28 - nettisanomat.com - pukki kaalimaanvartijana 1 - tomi lindblom - sananvapaus - kuvat - pertti manninen - kommentti -- avoin - joka torstai - kuva - kuvat - pertti manninen - nettisanomat.


Kuva: Pertti Manninen

Navigointi-tekstit "edellinen, seuraava" lisätty 2011-09-23.
POISTOT HO 19.11.2015. LINKKI LISÄTTY KESKIVIIKKONA 23.12.2015.
Koko vuosi 2002: Linkit tarkistettu ja korjattu sunnuntaina 14.02.2016. Kolme logokuvaa puuttuu. Yksi tyylimäärittely puuttuu.