Juomat väärään kurkkuun eli pääkirjoitus: Sota ja urheilu.

Sanomisen ja julkaisemisen vapautta vuodesta 1999.

194
195
196
 

Torstaina
24.04.2003.


 

 

 

 

 
     
 

Jyväskylän Ylioppilaslehti 16.04.2003.
Miksi, Raimo?

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta (JYY) ja jyväskylän ammattikorkeakoulun opiskelijakunta (JAMKO) yhdistivät voimansa ja tivasivat vastausta otsikon kysymykseen järjestämällä keskustelutilaisuuden, jossa Raimo Sailaksen työllisyysryhmän jäsen, professori Jaakko Pehkonen, esitteli raporttia ja vastasi opiskelijoiden kysymyksiin. Yliopiston päärakennuksen juhlasaliin saapui maanantaina 7. huhtikuuta vain muutaman päivän varoitusajalla yli 200 erittäin kiinnostunutta kuulijaa.

Pehkonen esitteli alustuksessaan työryhmän tavoitteita ja lähtökohtia sekä opintotukiasioita. Hän käytti pakollisesta opintolainasta termiä ehdollinen tuki.

Työryhmän tavoitteena on työllisyysasteen nosto 75 prosenttiin ja työttömyysasteen lasku viiteen prosenttiiin. Työurat on saatava pidemmiksi ja työttömät töihin.

"Tähtäimessä on tilanne, jossa vallitsee työvoimapula. Opintotukiasia on herättänyt keskustelua ihan ansaitusti, mutta kannanottojen kanssa on hieman hätiköity. Taustatietoa ei ole ehkä ollut riittävästi", Pehkonen arvaili.

Työryhmä poistaisi nykyisen opintotuen ja asumislisän kokonaan korkeakouluopiskelijoilta ja korvaisi sen lainalla.

"Laina on tuki, sillä lainapääoman voi vähentää opintojen jälkeen palkkaverotuksessa. Opiskeluaikaisille muille tuloille ei aseteta rajoituksia. Lainan saamisen edellytyksenä on opintojen edistyminen", Pehkonen selvitti.

"Ainoa ehto on, että työllistyy Suomessa ja saa palkkaa. Jos ei ansaitse tai jos työllistyy ulkomaille, maksaa siis lainan takaisin."

Tässä vaiheessa yleisön tunteet alkoivat kuumeta.

"Tomaatteja naamaan" joku äityi huutamaan Pehkosen miettiessä, millaisista palkkasummista lainaa voisi aikanaan vähentää. Esimerkit kuten 4000 euroa kuussa 40-vuotiaana (jolloin laina olisi kuitattu 4-5 vuodessa) kirvoittivat yleisöstä röhönaurut ja spontaanit väliaplodit.

"Jos te edes vähän ajattelisitte...", Pehkonen vetosi kuulijoihinsa.

"Kiitos samoin!" eräs kuulija kuittasi heti.
Spontaaneja välihuutoja riitti, vaikka puheenvuroja yritettiin jakaa tasaisesti.

Miten pakolla otettu pankkilaina voi kannustaa valmistumaan?
"Ehdollinen tuki kannustaa työllistymään ja saa opiskelijan miettimään koulutusvalintojaan entistä tarkemmin."

Uusi välihuutojen sarja, nyt yleisö peräsi tasa-arvoa.

"Opiskelu on valinta, vai onko joku pakottanut teidät tänne? Ei tässä ole kyse kenenkään kurittamisesta. Tulevaisuudessa korkeakoulutetut pääsevät töihin vielä paremmin kuin nyt."

"Pankit myöntäisivät opintolainat ja valtio takaisi ne täysin, myös maksuhäiriöisille. Järjestelmässä pitää olla huijennuksia jatko-oiskelijoille, armeijaan menijöille, äitiyslomalaisille jne. Mutta niitä saa Opetusministeriö miettiä ja laskea, ja joka tapauksessa ne ovat pieniä osia kokonaisuudesta."

Pehkosen mielestä uusikaan järjestelmä ei erottelisi ihmisiä varallisuuden mukaan, ei vanhempienkaan varallisuuden.

Keskustelun jälkeen yliopiston päärakennukselta lähti mielenosoitusmarssi kävelykaduklle opintorahan korottamisen puolesta ja Sailaksen opintolainamallia vastaan...

www.jyu.fi/jylkkari

 
Jyväskylän Ylioppilaslehti 16.04.2003.
Miksi, Raimo?
 
Paths of Glory.
   
 

Jyväskylän Ylioppilaslehti 16.04.2003.
ANTTI VESALA, JYYN KORKEAKOULUPOLIITTINEN SIHTEERI. TUOMAS VISKARI, JYYN SOSIAALISIHTEERI
Sailas, oikeesti!

Parisen viikkoa kotimaan keskustelussa on pulistu niin sanotusta Sailaan paperista. Sen ehdotuksia ovat arvostelleet niin opiskelijajärjestöt kuin ammattiyhdistysliike. Paperin tuottaneen työryhmän mielestä kyseessä on kuitenkin hyvinvointivaltion pelastamisohjelma. Valtiosihteeri Sailaan johtaman työryhmän ehdotusten tarkoitus on parantaa työllisyysastetta ja varautua edessä olevaan julkisten palveluiden rahoituksen ongelmaan esittämällä joukko toimenpide-ehdotuksia.

Työryhmän jäsenenä ollut professori Jaakko Pehkonen oli äskettäin alustajana JYY:n järjestämässä keskustelutikaisuudessa. Hän puolusti opintotukijärjestelmää, jossa lainapääoma olisi kokonaan verovähennyskelpoinen. Pehkosen mukaan kyseessä olisi ehdollinen tuki, joka realisoituisi valmistumisen jälkeen, kun opiskeluputken toisesta päästä työllistytään. Huomiotta jäi kuitenkin, että työryhmän raportissa ei esitetä mitään sataprosenttisen verovähennyksen mallia. Raportin mukaan esimerkiksi verovähennysoikeus koskisi "merkittävää osaa" lainapääomasta. Sepäs selvensi.

Muutakin kyllä ehdotetaan kuin lainapohjaista opintotukea. Työryhmä on ilmeisesti sitä mieltä, että opiskelijat pitkittävät valmistumistaan silkkaa ilkeyttään. Vai miltä muuten kuulostaa seuraava: "Opiskelun tehostamiseksi nykyistä rajatonta opiskeluoikeutta tulee rajoittaa ajallisesti. Opiskelujen jouduttamiseksi tulee tehostaa opinto-ohjausta ja nopeuttaa opintosuoritusten vanhenemista."

Moneen kertaan on yritetty kertoa, että opinto-oikeuden katkeaminen tai alkupään suoritusten vanheneminen ainoastaan kasvattaisi pysyvästi opiskeluputkesta putoavien määrää. Kirjaimellisesti ikuisten ylioppilaiden tulva pätkätyömarkkinoille saisi aivan uudenlaiset mittasuhteet.

Yliopistot eivät muuten ole lainkaan niin "tehottomia" kuin katkeroituneet valtiosihteerit haluavat nähdä. Koko 1990-luvun ajan opiskelijamäärät yliopistoissa ovat kasvaneet ja henkilökunnan määrä on pysynyt suurin piirtein samana. Opiskeluajat puolestaan ovat lyhentynee talasta riippuen keskimäärin 0,5-1,5 vuodella. Hassua muuten, että tämä on tapahtunut opintorahapainottaisen opintotuen aikana. Milläköhän logiikalla paluu lainapohjaan auttaisi puristamaan vielä yhden vuoden pois valmistumisajoista?

Sailaan raportti on opiskelijoiden näkökulmasta silkka pettymys, muutenkin kuin ylimalkaisen ja kyseenalaisen opintotukilinjauksensa vuoksi. Julkisuudessa on moitittu opiskelijoita "kokonaisuuden unohtamisesta" ja "seinästä reväistyistä kannanotoista". Ihmekös tuo, kun työryhmä ei itsekään ole pystynyt näkemään ehdottamiensa toimenpiteiden kokonaisvaikutuksiia, jotka ampuvat heidän omia tavoitteitaan nilkkaan.

Työryhmän ehdotukset ovat opiskelijoiden vanhoja tuttuja, joita saadaan tervehtiä aina muutaman vuoden välein. Kun opiskelijoilta toivotaan ennakkoluulottomuutta ja kykyä nähdä tulevaisuuteen, olisi meilläkin kai oikeus toivoa vaihteeksi muutakin kuin laiskurivihjailuja ja parasta ennen-päiväyksen ylittäneitä toimenpide-ehdotuksia.

Jyväskylän Ylioppilaslehti 16.04.2003.
ANTTI VESALA, JYYN KORKEAKOULUPOLIITTINEN SIHTEERI. TUOMAS VISKARI, JYYN SOSIAALISIHTEERI
Sailas, oikeesti!

 

 

Jyväskylän Ylioppilaslehti 16.04.2003.
ANTTI VESALA, JYYN KORKEAKOULUPOLIITTINEN SIHTEERI. TUOMAS VISKARI, JYYN SOSIAALISIHTEERI
Sailas, oikeesti!

www.jyu.fi/jylkkari

 
Paths of Glory.
   
 

Jyväskylän Ylioppilaslehti 16.04.2003.
Pääkirjoitus. Anna-Maija Tuuliainen
Sailas ja reaalimaailma
ovat kovin kaukana toisistaan ainakin työllisyystyöryhmän loppuraportin opiskelijoita koskevassa osiossa. Ennenkin on tarjoiltu tylyjä lääkkeitä ja kehotettu nielemään ne saman tien, ettei myöhemmin tarvitsisi selkä seinää vasten vielä ikävämpiä toimenpiteitä. Yhden ainoan vaihtoehdon politiikka näyttää juurtuneen Suomeen pysyvästi.

...
Kun esityksen purkaa osiin, huomaa nopeasti miksei se toimi oikeassa elämässä. Kaikki korkeakoulutetut eivät työllisty automaattisesti, niin erilaiset ovat eri alojen työllisyysnäkymät. Sitä paisiu on aloja, joille koulutetaan aivan liikaa ihmisiä. Akateemisilla matalapalkka-aloilla laina on rasitteena kauan.
...
Mikä saa työryhmän luulemaan, että vähävaraisemmista oloista tulevat uskaltavat sitoutua kymmenien tuhansien eurojen lainaan, kun työpaikasta ei todellakaan kenelläkään ole automaattisesti takuuta; ja jos ei työllisty, laina on maksettava takaisin?
...
Kun asumislisä poistuisi, 600 euroa ei riittäisi elämiseen ainakaan jos asunto olisi vuokrattava yksityisiltä markkinoilta - läheskään kaikkihan eivät mahdu opiskelija-asuntoihin. Tällöin olisi pakko mennä töifin ja opinnot hidastuisivat - tästähän työryhmä halusi päästä eroon. Samalla niskaan hengittäisi mahdollinen rajatun opiskeluajan päättyminen.

Jyväskylän Ylioppilaslehti 16.04.2003.
Pääkirjoitus. Anna-Maija Tuuliainen
Sailas ja reaalimaailma

 
     

1999 alkaen
 
 
Uusin lehti Arkistohaku Depis Elokuva Gallup Imagine Kaupunkikuva Kuvagalleria Lehdet Liikunta
Opetus Perhe Politiikka Sota ja rauha Tv ja radio Talous Työtä Valokuva Velka Viikon kuva


Häpeä, Raimo! Mielenosoitusjatko Adressin vähättely Väkivalta ja tunteet Veteraanipäivä


Etusivulle
24.04.2003
 


 

 


Pääkirjoitus  
  Kuolema Nykissä  


  Viikon linkki  
  3 x imagine  


  Sodan kuva  
  Verisuihku  


  Kuvagalleria  
  Ajan kuvat  
  Uudet kuvat  
  Unelmoinnit  
  Vanhat kuvat  
  Dokumentit  
  Animoinnit  


  Ajatuksia  
  Tieto tulvii. Mikä säilyy? Mikä hävitetään?  
  Pääkirjoitus Uusi demokratia  
12
Torstaina 24. huhtikuuta 2003. Numero 195
     
    USA ja liittolaiset jatkavat sotaa ja yrittävät saada maahan uutta hallintoa. Kaadot Irakin armeijasta tuhansia? Surmat siviiliväestöstä tuhansia? Kaadot liittoutumasta satoja?
     
 

Miksi, Raimo? Sailas ja reaalimaailma. Sailas, oikeesti!
Jyväskylän ylioppilaslehti 16.04.2003.
Sailaksen työryhmän jäsen professori Jaakko Pehkonen: "Opiskelu on valinta, onko joku pakottanut teidät tänne?"
Neljä lehteä kirjoitti Jyväskylässä järjestetystä mielenosoituksesta.
Sailas ajoi opiskelijat kadulle.
Opiskelijat tyrmäsivät Sailaksen ehdotuksen.
Sailaan kaunis maailma ei houkuta opiskelijoita.
Pehkonen ja aamukahvi.

     


  Opiskelijoiden Karpelalle luovuttaman adressin vähättely Helsingin Sanomissa (ei mitään) ja Ilta-Sanomissa (yhdellä palstalla). Helsingin sanomat 23.04.2003.
Karpelalle opiskelijoiden adressi.
Ilta-Sanomat 23.04.2003.
Iltalehdessä koko sivulla kuvan kanssa: Ei lainaa vaan tukea ministeri Karpela.
Iltalehti 23.04.2003.
     
  Kuitenkin samana päivänä: Opiskelijoita ei kannata pitää nälkärajalla. Eläköön opiskelija! Helsingin Sanomat 23.04.2003. Kulttuuri. Keskellä viikkoa. Eero Hämeenniemi.
Vertaa!
"Opiskelu on valinta, onko joku pakottanut teidät tänne?" Sailaksen työryhmän jäsen professori Jaakko Pehkonen.
     
 

Väkivallan katsominen syö tunteita. Elokuvat voivat toimia rikoksen tekijöiden esikuvina, sanoo mediatutkija Anu Mustonen. Suur-Jyväskylän lehti 23.04.2003.

     

Paths of Glory.

Kutsu Kansallisen veteraanipäivän juhlaan

     
 
Lahjoita ruokaa! "The Hunger Site"-sivulla käydessäsi ja siellä nappia painaessasi lahjoitat ruokaa maailman nälkäisille ihmisille. Sivulla mainitut sponsorit maksavat lahjoituksen puolestasi! Voit tehdä yhden lahjoituksen joka päivä. 16.09.99.
     
12  Palvelut  
  - Kirjoita mielipiteesi  
  - Ilmoita ilmaiseksi  
  - Sää  


  Info  
  - Yhteydenotto  
  - SUOMI24  
  - GOOGLE  
  - TIETOVIIKKO  


  Tulossa  
  - Muistoja
Kuvia pinnan alta ja päältäkin.
 
  - Muistoja
Fredssträff -84
 
  - Muistoja
Johan von Bonsdorff
 
  - Eduskunta  
  - Kaksoset  

 


Etusivulle
17.04.2003
 


 


12
Kiirastorstaina 17. huhtikuuta 2003. Numero 194
     
    USA ja liittolaiset ovat sallineet Irakin kansallisaarteiden ryöstön ja tuhoamisen. "Täsmäiskut" loppuneet. Kaadot Irakin armeijasta tuhansia? Surmat siviiliväestöstä tuhansia? Kaadot liittoutumasta satoja?
     
Il Vangelo secondo Matteo
     
 
Lahjoita ruokaa! "The Hunger Site"-sivulla käydessäsi ja siellä nappia painaessasi lahjoitat ruokaa maailman nälkäisille ihmisille. Sivulla mainitut sponsorit maksavat lahjoituksen puolestasi! Voit tehdä yhden lahjoituksen joka päivä. 16.09.99.
     
12

 


Etusivulle
10.04.2003
 
       
Irakin sota Median riippuvuus Sailaksen raportti Miss yliopisto Uusi erektiolääke


Etusivulle
03.04.2003
 

Etusivulle
10.04.2003
 

Etusivulle
17.04.2003
 

Etusivulle
24.04.2003
 

Etusivulle
01.05.2003
 

  Sisällysluettelo 2003/01 Tammikuu.
Sisällysluettelo 2002/12 Joulukuu.
Sisällysluettelo 2002/11 Marraskuu.
     
    2002. Kannet ja linkit etusivuille.


TOIMITUS. Päätoimittaja. Yhteydenotto: nettisanomat@hotmail.com. Copyright nettisanomat.com 2002/192. Sivut valmisti Pertti Manninen 24.04.2003, (May 27, 2003 17:16). Talvitoimittaja ja kesätoimittaja. Kuvannut Pertti Manninen. 2003/04/24 - nettisanomat.com - Miksi, Raimo? - Sailas, oikeesti! - Sailas ja reaalimaailma - Jyväskylän Ylioppilaslehti 16.04.2003 - ANTTI VESALA, - TUOMAS VISKARI - Anna-Maija Tuuliainen - joka torstai - kuva - kuvat - pertti manninen - nettisanomat.

Kaikki sivut 2003 (1-6) ja 2004 (1-12) tarkistettu (linkit ja puuttuvat kuvat). SanomaWSOY:n vaatimuksesta johtuen sen kuva-aineisto on sumennettu 2004 (päivämäärä pienellä tekstillä joka kuvassa). Tämä teksti tiistaina 2011-09-20 ja keskiviikkona 2011-09- 21. Pertti Manninen. - Navigointi-tekstit "edellinen, seuraava" lisätty 2011-09-23.
POISTOT HO 19.11.2015. LINKKI LISÄTTY KESKIVIIKKONA 23.12.2015.
Koko vuosi 2003: Linkit tarkistettu ja korjattu sunnuntaina 14.02.2016. Kaksi Yomi-kuvaa ja yksi gallup-kuva puuttuu.

Bannerin pienennys: 1230x113 -> 704x65 torstaina 31.08.2023.