N:o 2432 - Maanantai 2021-12-06 - Itsenäisyyspäivä - Etusivulle!

Vaivaako unettomuus? Kokeile näitä vinkkejä

Unettomuus on yleinen vaiva. Monilla on vaikeuksia nukahtaa ja unen laatukin voi olla huono: keskellä yötä heräillään miettimään työasioita tai sitä, mitä seuraavana päivänä pitää tehdä. Huonot yöunet voivat kuitenkin vaikuttaa terveyteen negatiivisesti, sillä se voi aiheuttaa esimerkiksi painonnousua, ärtyneisyyttä, stressiä ja keskittymisvaikeuksia.

Tässä artikkelissa katsomme, miten voit parantaa unen laatua ja nukkua yösi paremmin.

1. Positiivinen ajattelu

Vaikka uni saattaa tulla helposti, keskellä yötä heräileminen on ikävää ja tekee unen laadusta huonon. Keskellä yötä saatetaan herätä esimerkiksi murehtimaan työjuttuja tai laskujen maksamista. Positiivinen ajattelutapa voi kuitenkin auttaa vähentämään mielessä pyöriviä huolia: ajattele parasta mahdollista lopputulosta sen sijaan, että murehtisit ongelmista tai haasteista, joita saatat kohdata.

2. Haasta aivojasi ja kroppaasi

Huonosti nukutun yön jälkeen olisi mukava jäädä vain lepäämään. Niin ei kuitenkaan kannata tehdä, sillä mitä enemmän haastat kehoasi ja mieltäsi päivän aikana, sen enemmän saat painetta nukkumiselle päivän päätteeksi.

Jos teet paljon fyysistä työtä, laita vapaa-ajalla aivosi töihin ja tee esimerkiksi ristikoita tai sudokuja. Jos sen sijaan päivittäinen työsi vaatii paljon istumista, lähde vapaa-ajalla liikkeelle.

3. Pidä pieniä taukoja

Vaikka kiireinen päivä saa olon tuntumaan siltä, että tunnit eivät riitä ja että on pakko painaa menemään, taukojen pitäminen on tärkeää. Taukojen aikana voit nollata ajattelusi ja saada lisää puhtia tekemiseen. Käy pitkien työpäivien aikana pariin kertaan vaikka happihyppelyllä tai pidä pidempi lounastauko.

4. Liiku oikein

Liikunta auttaa myös parantamaan unen laatua. Kun kroppa on väsynyt, uni tulee helpommin. Liikunnalla on myös monia muita terveyshyötyjä ja liikuntaa kannattaa hyödyntää yleisen hyvinvoinnin parantamisessa. Jos esimerkiksi tavoitteena on pudottaa painoa, laihdutusvinkit kannattaa ottaa käyttöön: saat kaksi kärpästä yhdellä iskulla, sillä liikkuessa paino putoaa ja unen laatu paranee. Ja kun unen laatu paranee, myös laihduttamisesta tulee helpompaa.

5. Syö monipuolisesti

Jos univaikeudet vaivaavat, muista katsoa omaa ruokavaliotasi. Sanotaan, että hiilihydraattipitoinen ruoka illalla ennen nukkumaanmenoa voi auttaa pysymään unessa. Toiset lähteet kehottavat syömään proteiinia ennen kuin menet nukkumaan: se voi olla hyödyllistä etenkin sellaisille henkilöille, jotka urheilevat paljon.

6. Pimennä, viilennä ja rauhoita makuuhuone

On tärkeää, että nukkumiselle valmistellaan hyvät puitteet. Ihmiset nukkuvat paremmin pimeässä huoneessa, joten hanki tarvittaessa pimennysverhot itsellesi. Makuuhuoneen pitäisi myös olla melko viileä, sillä yli 24 asteisessa huoneessa uni katkeaa helpommin ja REM-unen määrä vähenee. Kehon lämpötila nousee juuri ennen heräämistä, joten viileä makuuhuone auttaa parantamaan unen laatua etenkin aamuyöllä.

Muista myös jättää puhelimen ja tabletin selaaminen sängyssä sikseen. Nappa sen sijaan mieluummin kirja tai lehti luettavaksi ennen nukkumaamenoa.

7. Harjoittele rentoutumisen taitoa

Rentoutuminen nykyajan kiireisessä maailmassa voi olla vaikeaa. Sitä kannattaakin harjoitella aktiivisesti ja käyttää jo päivällä hyväkseen erilaisia rentoutumisharjoituksia. Esimerkiksi joogan tai meditaation harrastaminen voi auttaa sinua rentoutumisen jalon taidon harjoittamisessa.

Kun omaan sänkyyn hyppää suoraan vauhdikkaan päivän pyörteistä, ei ole mikään ihme, että unta on vaikea saada. Ennen nukkumaanmenoa kannattaa tehdä muutamia rentoutusharjoituksia, kuten vaikka venyttelyä tai hengitysharjoituksia.

Hyvä uni vaikuttaa yleiseen terveyteen

Hyvä uni on tärkeää yleisen hyvinvoinnin kannalta. Jokaisen aikuisen pitäisi saada 7-8 tuntia unta joka päivä, jotta aivot saavat levätä ja keho palautua. Unen aikana aivot käyvät läpi päivän tapahtumia ja keho palautuu: varmista siis, että saat tarpeeksi unta joka yö.
N:o 2432 - Maanantai 2021-12-06 - Itsenäisyyspäivä - Etusivulle!
SMILE
from MODERN TIMES

Lyric by
JOHN TURNER and GEOFFREY PARSONS
Music by
CHARLIE CHAPLIN

Moderately, with great warmth

 

SMILE, thou' your heart is aching,
SMILE, even tho' it's breaking,
When there are clouds in the sky,
you'll get by,
If you SMILE though your fear and sorrow,
SMILE and maybe tomorrow,
You'll see the sun come shining thru
for you.

Light up your face with gladness,
Hide ev'ry trace of sadness.
Alto' a tear
may be ever so near,
That's the time you must keep on trying,
SMILE, what's the use of crying,
You'll find that life is still worth while,
If you'll just SMILE.

AIN', hymy voimat antaa.
AIN', hymy taakat kantaa,
harmaatkin pilvet puistat
kun muistat
hymy AIN' pois vie murheen, huolen,
AIN', hymy ilon puolen
tuo auringon paistelulle,
sulle. Kasvoillesi onni suo.

Suru aina murheet tuo,
nyt ne peitä,
kaikk' kyyneleet heitä.
Nyt se on tehtävä, itku pois,
AIN', hymy elämän tois.
Taistele, muista sääntö vain,
niin, hymy AIN'.

 

Moderately, with great warmth

AIN' - HYMY

suomennos: pertti manninen,
1.0-versio, 17.05.01modern times - nykyaika. kuvitelma.


http://www.nettisanomat.com/ 2001/05/17/hymy.htm

 

Nettisanomat
Viikkosanomat

Sanomanetti
Kuvasanomat
Sanomatori
Härkää sarvista 
12.fi

 

Nettisanomat 2021/12/06 - N:o 2432 - Itsenäisyyspäivä. - Vaivaako unettomuus? Kokeile näitä vinkkejä. - Toinen sivu - Maanantai 6.12.2021. - Kuvasanomat - Sanomatori - Viikkosanomat - Härkää sarvista - 12.fi -
N:o 2432 Vastaava päätoimittaja Pertti Manninen. Yhteys: nettisanomat @hotmail.com

Sivu 2021-12-06 ja 2021-12-15, nettiin 2021-12-15 11:19, linkkejä 2021-12-15.


 

Sivun alkuun!