N:o 2429 - Torstai 2021-11-25
Etusivulle!

Stressi voi haitata sekä kehon että mielen hyvinvointia - vähennä stressiä näillä vinkeillä

Nykyajan elämässä itse kukin kokee stressiä silloin tällöin. Työkiireet, paineet ja odotukset voivat tuntua joskus ylivoimaisilta. Erilaiset asiat kuormittavat ihmisiä eri tavoin ja paineiden kestäminen on yksilöllistä. Maltillinen ja yksilöllinen stressi voi olla hyväksi ja kannustaa parempaan suoritukseen, mutta pitkäaikaisella stressillä voi olla terveydellistä haittaa. Pahimmillaan se voi vaikuttaa oman kehon ja mielen hyvinvointiin negatiivisesti.

Stressin ilmeneminen on yksilöllistä ja se voi esiintyä esimerkiksi ärsyyntyneisyytenä, kehonosien jumiutumisena, keskittymisvaikeuksina tai univaikeuksia. Stressi voi myös vaikuttaa syömistottumuksiin: toisilla ruokahalu kasvaa ja toisilla se katoaa.

Pahimmassa tapauksessa tämä tilanne voi aiheuttaa kierteen, jossa stressi vaikuttaa negatiivisesti ruokavalioon, jonka seurauksena elimistö ei saa tarpeeksi hyviä ravintoaineita. Se taas saa olon entistä pahemmaksi. Stressin hallinta onkin hyvin tärkeä osa nykyajan kiireistä elämää.

Miten voi vähentää stressiä?

Stressin vähentämiseen
ei ole olemassa maagista kaavaa, vaan se on yksilöllistä. Stressiä voi kuitenkin hallita ja vähentää pitämällä kiinni hyvistä elämäntavoista, kuten hyvästä ruokavaliosta ja riittävästä unesta ja levosta.

Vaikka voi olla vaikeaa raivata aikaa lepäämiselle, se on silti elintärkeää: pitkällä juoksulla stressi voi nimittäin alkaa vaikuttaa suorituskykyyn ja yleiseen hyvinvointiin. Joskus joutilaisuus ja tylsistyminen voiva jopa auttaa oman luovuuden herättämisessä.

Jos stressiä on liikaa, unen laatu voi myös heikentyä ja nukahtamisesta voi tulla vaikeaa. Tämä puolestaan lisää stressiä entisestään. Stressikierteen katkaiseminen kannattaa tehdä mahdollisimman piean.

Hemmottelu voi olla paikallaan

Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on erityisen tärkeää silloin, kun tuntuu siltä, ettei itselle ole aikaa. Pienikin rentoutumishetki voi auttaa stressin ja ärtymyksen vähentämisessä. Rentoutuminen ja itsensä hemmottelu voi olla juuri se asia, mitä tarvitset stressikierteen katkaisemiseksi.

Esimerkiksi kuuma suihku, kylpy tai jopa kylpylähemmottelu voi olla paikallaan. Jopa esimerkiksi manikyyrissä tai pedikyyrissä käyminen voi auttaa rentoutumaan. Monet suosittelevat myös hierontaa, akupunktiota tai jopa kiropraktikolla käyntiä.

Myös eteeriset öljyt esimerkiksi kylpyvedessä tai lihaksiin hierottuna voivat auttaa stressin vähentämisessä. Etenkin laventeli ja kamomilla auttavat mieltä rentoutumaan.

Monipuolinen ravinto tukee stressinhallintaa

Stressin hallinnassa on hyvä ottaa huomioon myös monipuolinen ruokavalio. Olet ehkä kuullut, että B-vitamiineja kutsutaan aivovitamiineiksi: esimerkiksi biotiini (eli B7) tukee hermoston normaalia toimintaa. Myös folaatti, eli B9-vitamiini auttaa aivojen ja hermoston hyvinvoinnin edistämisessä. Pantoteenihappo, eli B5-vitamiini sen sijaan edistää mielen hyvinvointia. B12-vitamiini tukee myös aivoja ja hermostoa. Esimerkiksi Oiva apteekki tarjoaa asiakkailleen erilaisia B-vitamiinivalmisteita.

Stressaantuneena ruokahalu voi kasvaa ja sokerinhimo lisääntyä. Kannattaa muistaa silti pitää terveellisestä ruokavaliosta kiinni: jos esimerkiksi sokerinhimo vaivaa, nappaa kaupasta mukaasi ennemmin jokin makea hedelmä kuin karkkipatukka.

Muista nukkua tarpeeksi hyvät yöunet

Hyvät yöunet ovat myös tärkeitä stressin hallinnan kannalta. Joskus voi tuntua, että olet ikävässä oravanpyörässä: stressi vaivaa, joten uni ei tule. Tai kun uni ei tule, se alkaa stressata. Siksi on hyvä käyttää aikaa siihen, että nukkumaanmeno prosessi tehdään ajatuksella.

Laita televisio ja tietokone kiinni pari tuntia ennen nukkumaanmenoa äläkä myöskään tarkista sähköpostiasi puhelimesta. Laitteissa olevat näytöt nimittäin lähettävät sinistä valoa, joka estää melatoniinin vapautumista, joka puolestaan saa meidät tuntemaan itsemme unisiksi.

Mene nukkumaan tarpeeksi aikaisin, jotta saat ainakin 7-8 tuntia unta yössä. Varmista, että makuuhuone on hiljainen ja että puhelimesi on äänettömällä. Kunnon yöunet auttavat kummasti hallitsemaan stressiä ja auttavat sinua tuntemaan olosi paremmaksi.


N:o 2429 - Torstai 2021-11-25
Etusivulle!




SMILE
from MODERN TIMES

Lyric by
JOHN TURNER and GEOFFREY PARSONS
Music by
CHARLIE CHAPLIN

Moderately, with great warmth

 

SMILE, thou' your heart is aching,
SMILE, even tho' it's breaking,
When there are clouds in the sky,
you'll get by,
If you SMILE though your fear and sorrow,
SMILE and maybe tomorrow,
You'll see the sun come shining thru
for you.

Light up your face with gladness,
Hide ev'ry trace of sadness.
Alto' a tear
may be ever so near,
That's the time you must keep on trying,
SMILE, what's the use of crying,
You'll find that life is still worth while,
If you'll just SMILE.

AIN', hymy voimat antaa.
AIN', hymy taakat kantaa,
harmaatkin pilvet puistat
kun muistat
hymy AIN' pois vie murheen, huolen,
AIN', hymy ilon puolen
tuo auringon paistelulle,
sulle. Kasvoillesi onni suo.

Suru aina murheet tuo,
nyt ne peitä,
kaikk' kyyneleet heitä.
Nyt se on tehtävä, itku pois,
AIN', hymy elämän tois.
Taistele, muista sääntö vain,
niin, hymy AIN'.

 

Moderately, with great warmth

AIN' - HYMY

suomennos: pertti manninen,
1.0-versio, 17.05.01



modern times - nykyaika. kuvitelma.


http://www.nettisanomat.com/ 2001/05/17/hymy.htm

 

Nettisanomat
Viikkosanomat

Sanomanetti
Kuvasanomat
Sanomatori
Härkää sarvista 
12.fi

 

Nettisanomat 2021/11/25 - N:o 2429 - Stressi voi haitata sekä kehon että mielen hyvinvointia - vähennä stressiä näillä vinkeillä. - Toinen sivu - Torstai 25.11.2021. - Kuvasanomat - Sanomatori - Viikkosanomat - Härkää sarvista - 12.fi -
N:o 2429 Vastaava päätoimittaja Pertti Manninen. Yhteys: nettisanomat @hotmail.com

Sivu 2021-11-25 ja 2021-12-01 ja 2021-12-06, nettiin 2021-12-08 13:11, linkkejä 2021-12-08.


 

Sivun alkuun!