Näyttelyt / Utställningar / Exhibitions
13.1 - 19.2.2017
Merja Briñón
MUU Galleria Lönnrotinkatu 33, Helsinki
Avajaiset torstaina 12.1. klo 17-19. Tervetuloa!
Taiteilija tavattavissa myös lauantaina 14.1 MUU Galleriassa 12-14:00
Stigmí tutkii aikaa ja aikakäsityksiä eri näkökulmista kyseenalaistaen vallitsevan aikakäsityksen sekä herättäen keskustelua ajan vaikutuksista ympäröivään yhteiskuntaan. Stigmí on kreikkaa ja tarkoittaa hetkeä - täydellistä, otollista hetkeä, jossa mennyt, nykyinen ja tuleva yhdistyvät. Myös näyttelyn Stigmí-niminen pääteos käsittelee ajan hetkellisyyttä ja kyseenalaistaa nyky-yhteiskunnan ja kristillisen perinteen lineaarisen aikakäsityksen, jonka toisessa päässä on menneisyys, toisessa tulevaisuus, ja janan keskellä nykyisyydessä elämme me itse. Stigmí kertoo liikkumisesta rinnakkaisten ulottuvuuksien välillä sekä ajasta, jolloin aikaa ei enää ole, vaikka olemassaolo jatkuu.
Näyttelyn pääteos Stigmí on valo- ja ääni-installaatio. Idea teoksen minimalistisiin valoraitoihin löytyi kvanttifysiikasta. Kvanttifyysikot ovat todenneet, että spektriin muodostuu raitamaisia kirkkaita häiriöitä kvanttihypyn tapahtuessa. Teoksen valoelementit jäljittelevät näitä visuaalisia häiriöitä. Näyttelyn äänenä on Briñónin omien aivojen meditaation aikana synnyttämä äänimaailma. Ääniosuus on tuotettu yhteistyössä esitys- ja mediataiteilija Marko Alastalon perustaman Aivomusiikkilaboratorion kanssa.
Stigmí-teos valmistui vuonna 2015 ja se oli ensimmäisen kerran esillä How to Read in the Dark? -näyttelyssä Grimmuseumissa Berliinissä. MUU Galleriassa Stigmí-teos esitellään ensimmäistä kertaa Suomessa. Lisäksi MUUssa nähdään vuonna 2017 valmistunut installaatio, joka Stigmín tavoin käsittelee lineaarisen ajan päättymistä.
|
Näyttelyt / Utställningar / Exhibitions
13.1 - 19.2.2017
Inka-Maaria Jurvanen
MUU Kaapeli Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 C, Helsinki
Avajaiset torstaina 12.11. klo 17-19. Tervetuloa!
Ajan elementti on piirustuksessa tärkeä. Onko kaksiulotteisen kuvan kautta mahdollista tuottaa kokemus yhtäaikaisuudesta ja/tai peräkkäisyydestä. Voiko ajan suuntaa kääntää. Kuinka piirustusjäljen muutokset vaikuttavat kuvassa.
Inka-Maaria Jurvanen tekee lyijykynäpiirustuksia vanerille. Osassa teoksista hän käyttää myös akryylimaalia, puuvärejä ja lehtikultaa.
Jurvanen on kiinnostunut erilaisista maailmankatsomustavoista. Niiden rakenteet ovat määrääviä kokemusten sisäistämisessä ja käsittelemisessä. Ne vaikuttavat yhteiskunnassa, vallanjakautumisessa, ihmissuhteissa, arvoissa, valinnoissa.
Nyt esillä olevien teosten teemoja ovat valhe, totuus, epätosi, tosi, sekä näihin kaikkiin liittyvät vilpittömyyden ja itsepetoksen mahdollisuudet.
|